Extrém biztonsági rendszerrel felszerelt bunker várja a gazdagokat Lengyelország



Világszerte igazi luxusban várhatják a krízisek végét azok, akiknek a vagyona meghaladja a harmincmillió dollárt.A Safe House Lengyelországban: A Varsó közelében található luxusbunker nem a föld alatt található, viszont extrém biztonsági rendszerrel szerelték fel. Kívülről csak egy kocka alakú, negyven centi vastag betonfalakkal körülzárt épületet látni, amit azonban pillanatok alatt zárt erőddé lehet alakítani az ablakzárókkal és a mozgó fém falakkal.

A Robert Konieczny által tervezett, négy év alatt megépített óvóhelyet külső medence védi, amin keresztül csapóhíd vezet a bejárathoz.

Az Indian Island Creeken golfpálya is van: A Miamiben a gazdagok egy 40 ingatlanparkból álló kis szigeten húzhatják meg magukat veszély esetén. Az óvóhely mindegyikéhez tartozik egy golfpálya és klubhelyiség. A szigetnek egyetlen bejárata van, amit a nap 24 órájában őriznek a rendőrségi hajók, Jeepek és jet-skik.

Az 1700 négyzetméteres luxusbunkerért egy ismeretlen orosz vásárló fizetett 47 millió dollárt, de ugyancsak itt szerzett vészhelyzeti lakhelyet Julio Iglesias, Adriana Lima és a korábbi híres futballedző, Don Shula.

Az orosz és a német bunkerrendszerek ma is használhatók: A kijevi Arsenalna metróállomás egy része teljesen lezárható egy masszív acél védőfallal, ami így atombunkerként is használható. A hidegháború idején kialakított helyiség, amihez alagutak és peron is tartozik, 105 méterre a föld alatt található.

A kijeviek naponta használják tömegközlekedésre, de csak addig, amíg nincs baj, mert akkor a tulajdonosa egyszerűen elzárhatja mindenki elől. A volt Szovjetunió területén sok ilyen metróállomást alakítottak ki, 2015-ben pedig felújították ezeket, hogy szükség esetén használhatók legyenek.

Berlinben még a berlini fal felállítása és működése idején hoztak létre a szovjethez hasonló alagútrendszert, ami a fal mindkét oldalán működött. Ezek közül több a Berliner Unterwelten, az alagút rajongók szervezetének kezében van. Ezeket az óvóhelyeket, amelyek két hétig képes védelmet nyújtani több, mint 3000 embernek, emeletes ágyakkal, konyhával, betegápolókkal, nukleáris, biológiai és kémiai légszűrő rendszerrel látták el.

Az angolok ugyancsak felkészülten várják, hogy beüt a baj. Az Egyesült Királyságban a Védelmi Minisztérium alatt hozott létre nukleárisan is védhető bunkert. Bath közelében 35 hektáros, 4000 ember befogadására képes, föld alatti város, Burlington található, telefonközponttal, ipari konyhával, mosdóval, saját vasúttal, ivóvíztartállyal és majdnem 60 mérföldes útrendszerrel.

A föld alatti várost eredetileg arra tervezték, hogy nukleáris csapás esetén el lehessen rejtőzni benne, de a brit kormány 2016-ban úgy döntött, hogy eladja. Habár az apokalipszisre készülő Robert Vicino hárommillió fontért megvette volna, az angolok inkább mégis megtartották maguknak.

Nem hivatalos adat szerint Pekingben egymillió ember él egy 5000 kilométeres, föld alatti alagútrendszerben, ami még a háborús készülődésből maradt meg. Habár a pekingi luxusbunker hatalmas, mégsem ez a világ legnagyobb óvóhelye, ugyanis ezt a címet az amerikai A Vivos xPoint szerezte meg. A hadsereg korábbi lőszerraktára egy 575 katonai bunkerből álló hálózat, amit a dél-dakotai Black Hills közelében található.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló