Pirahã nép a világ legboldogabb törzse



Négy helyszín, ahol egy titok kovácsolta össze a helyieket.A Pirahã nép – A legboldogabb törzs: Brazíliában a legboldogabb törzsnek nevezik az Amazonas esőerdőben élő Pirahã népet, aminek tagjai nem tudnak számolni, és csak a „néhány” és a „sok” számokat ismerik. A színek esetében csak a „sötét” és a „világos” létezik számukra.

Nem foglalkoznak dátumokkal, nem ismerik a naptárt, naponta egyszer-kétszer táplálkoznak, csak 20-20 percekre alszanak el, mert szerintük a hosszú alvás megfosztja őket az élet adta lehetőségektől és a cselekvéstől.

A boldog nép sokat énekel, és meggyőződésük, hogy az álmok ugyanolyan fontosak, mint a valóság.

Art Colony, Arden, Delaware: 1900-ban a szobrász Frank Stephens úgy döntött az építész barátjával, Will Price-szal, hogy művészeti falut alapítanak, ezért földet béreltek Delaware-ben. A helyieknek vidéki élete van, önálló munkát végezhetnek és csak a földadót kell befizetniük.

A szabadságkedvelő művészeknek, köztük íróknak, zenészeknek, nagyon megtetszett a koncepció. Arden lakói a Georgismus követőinek tartják magukat, ezért mindenkinek kizárólag saját alkotása van, a természet viszont minden emberé.

A boldogság színterévé vált faluban a turisták azért jönnek, hogy részt vegyenek a piaci vásárokon, fesztiválokon, vásároljanak a helyiek eredeti termékei közül, valamint gyönyörködjenek a középkori Anglia stílusában épült házakban.

Hogewey – A Truman Show idős emberek számára: Demenciával küzdő emberek élnek a házakkal, szupermarketekkel, kávézókkal és szökőkutakkal ellátott, hangulatos faluban. A tudósok becslése szerint 2030-ra 65 millió embernél lesz diagnosztizálható a betegség.

Ugyanakkor Hogewey lakó nem szenvednek a betegségük vagy a magány miatt. A helyiek 5-6 fős apartmanházban élnek, a gondozásukat pedig eladók, fodrászok és más dolgozók végzik. A faluban mindent úgy szerveztek meg, hogy az embereknek semmiért se kelljen elhagyniuk a területet, a fő cél pedig az, hogy az idős emberek normális életet élhessenek.

A helyiek amellett, hogy sétálnak, bevásárolnak, még biciklizhetnek, olyan hobbikat űzhetnek, mint a zene, festészet, kertészkedés és a főzés, valamint részt vehetnek foglalkozási terápiában, így például mosásban, főzésben vagy valaki gondozásában. Az ételek felmelegítésére mobilkonyhát használnak, ami olyan illúziót kelt, mintha a saját otthonukban főzték volna azt.

Habár a projektnek akadtak kritizálói, mégis azok, akik legelőször az emberekre gondolnak, tudják, hogy Hogewey lakosai szeretik a helyet, ahol étvágyuk javul, többet beszélnek és kevesebb gyógyszert szednek.

Finca Bellavista – A Treehouse Paradise: Costa Rica faházközösségének története akkor kezdődött, amikor az friss házas Matthew és Erica Hogan úgy döntött, hogy megvásárolja a lebontásra ítélt, 600 hektáros földet a dzsungelben.

Tíz évvel később már egy ökofalu állt a Csendes-óceán partján. A lakosok napelemeket, szénmentes elektromosságot használnak, esővizet gyűjtenek, gyümölcsöket és zöldségeket termesztenek, a hulladékot biofeldolgozzák. Ha új lakó érkezik, akkor őt útmutatással látják el az erőforrásokról és az útvonalakról.

Erica elmondta, hogy minden ház egyedi, az ablakokból csodás kilátás nyílik a tájra, a turisták pedig hangulatos szobát vagy kényelmes lakást foglalhatnak le. A területhez étkező és wi-fi hozzáférés is van.

A fákon élő emberek nagyon odafigyelnek a helyi fauna képviselőire, ugyanis minél több zajt adnak ki az emberek, annál több madár és állat gyűlik össze a területen.

(Forrás: vilagunk.hu)

Ajánló

Ajánló