A kutatók rájöhettek Arroumd titkára



Négy történelmi rejtély, amelyre sikerült megoldást találni.A szikla cölöpre épült marokkói falu: A Marokkó Magas-Atlasz hegységben, a tengerszint felett nagyjából 3900 méter magasságban, hatalmas sziklák tetején található az Arroumd falu, ami esetében a több, mint 130 éves kőhalom eredetét próbálták kideríteni a tudósok.

Elsősorban azt gondolták, hogy egy gleccser mozdította el a sziklákat, de modern technológiával végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy 4500 évvel ezelőtt szeizmikus mozgás lehetett a térségben.

Ezét vakult meg Mary Ingalls: Laura Ingalls Wilder könyve szerint a nővére, Mary a skarlát miatt vakult meg 14 éves korában. Ebben a gyerekorvosok kételkedtek, ezért dr. Beth Tarinit és a csapata tíz éven át kutatta, hogy valójában mi okozhatta Mary vakságát.

Rájöttek, hogy Mary kisgyerekkorában skarlátos volt. Az 1800-as években a gyermekek halálozási aránya 30% volt, a betegség pedig csak átmeneti vakságot okozott. A kutatás folytatása során a csoport rátalált egy 1937-es levére, amit Laura írt a lányának, Rose-nak:

„Marynek valamiféle gerincbetegsége volt. Nem emlékszem, hogy az orvos megnevezte-e pontosan. Később, amikor Chicagóba, Illinoisba vittük egy szakemberhez, kiderült, hogy a szemidege megbénult, és nincs remény. Mary súlyos fejfájással küzdött, az arcra egyik oldala részlegesen lebénult.”

A kutatók azt feltételezik, hogy Mary egy olyan vírusos betegségben szenvedett, ami az agyát és a gerincvelőjét támadta, a vakságát pedig a látóideg gyulladása okozta.

A hiányzó opera 20 éves keresése: 1898-ban írta meg a Maria del Carmen című operát a híres spanyol zeneszerző, Enrique Granados. A darab olyan nagy siker lett, hogy a spanyol királynő kitüntette Granadost.

1916-ban Granados tárgyalást folytatott a New York Metropolitan Operával, hogy ott is előadják a darabját. Amikor a zeneszerző hazaindult, akkor egy német tengeralattjáró megtorpedózta a hajóját a La Manche-csatornán. Granados és a felesége meghalt, de a háromkötetes opera megmaradt, ahogy a pár hat gyermeke is, akiket Barcelonában várták haza a szüleiket.

Húsz évvel később Granados egyik fiának pénzre volt szüksége, ezért eladta az operát egy amerikai zenésznek, tette ezt a családtagok akarata ellenére. Ezt követően a állítólag a mű elpusztult egy 1970-es New York-i raktártűzben.

Néhány évtizeddel később, 2009-ben Walter Clark, aki zenei disszertációt írt Granados életéről, megtalálta a Maria del Carment egy raktárban. 2015-ben bemutatták az operát Spanyolországban, ahol utoljára 1899-ben volt látható az előadás.

Ezért található a Palmyra a szíriai sivatagban: 2000 évvel ezelőtt a Római Birodalom fontos kereskedelmi központjának számított Palmyra, amivel kapcsolatban a történészek soha nem értették, hogy az ott élő 100 000 lakos hogyan tudott a szíriai sivatagban élni, és egyáltalán miért éltek ott.

Egy norvég és szíriai kutatókból álló csoportnak sikerült megfejtenie a rejtélyt, ugyanis rábukkantak egy ókori római víztartály-hálózatra, ami azt a célt szolgálta, hogy a száraz sztyep zöldé váljon. Az őslakosok időszakos viharok vizét gyűjtötték össze a tározókba, majd a csatornázással ellátták a földeket, amiken így lehetővé vált a termesztés, ezzel táplálékforrást biztosítva a helyieknek az aszályok idejére is.

Emellett a kormányzók pénzt kértek azoktól a utasoktól, akik a vízi útvonalaikat használták, például a Nílus és az Eufrátesz mentén. Azok a kereskedők pedig, akik a sivatagban járva megálltak a városnál, minden megvehettek, ami a biztonságos utazáshoz szükséges lehetett.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló