Gyönyörű felvételt készített a Szív és Lélek csillagködökről a WISE



Öt felvétel és grafika a Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) elmúlt tíz évéből.

A NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) elnevezésű űreszköze 2009. december 14-én kezdte meg a munkáját, aminek elsődleges célja a galaxisok, csillagok, aszteroidák és üstökösök tanulmányozása volt a teljes égbolt infravörös hullámhosszon való megfigyelésével.

Miután teljesítette a küldetését, NEOWISE néven hamarosan új feladatot kapott, ami a földközeli objektumok azonosítása, populációik jellemzése, valamint a messzebb található aszteroidák, üstökösök méretének és összetételének vizsgálata volt.

A WISE és NEOWISE munkájából származó mérési adatok több, mint 3000 referált folyóiratcikket eredményeztek, valamint felhasználták azokat távoli galaxisok, hideg csillagok, felrobbanó fehér törpék, párolgó üstökös és földközeli aszteroidák tanulmányozására is.

Íme néhány az űreszköz immár több, mint tíz éve tartó munkájából!Szív és Lélek: A fenti kép jobb oldalán látható Szív, balon pedig a Lélek. A két csillagköd nagyjából 6000 fényévnyi távolságra található a Földtől. A Szív és a Lélek olyan hatalmas csillagkeletkezési területet alkotnak, amely kiteszi a Tejútrendszer egyik spirálkarjának, a Perseus-karnak egy részét.

A hatalmas buborékok olyan csillagködöket mutat, amelyeket az 5 milliárd éves Naphoz mérve rendkívül fiatal, néhány millió évesnél fiatalabb csillagok intenzív sugárzása és csillagszele fújt a környező csillagközi porba.A Nap új környezete: A WISE-nak köszönhető felfedezések újraértelmezték a Nap szomszédságát, ugyanis kiderült, hogy a hozzá legközelebbi harmadik és negyedik csillagok nagyjából 7 fényévnyire található barna törpék.

Ezek úgy születnek, mint a csillagok, de hiányoznak belőlük a nagyobb csillagoknak energiát adó fúziós folyamatok. Ennek hiányában ezek az égitestek idővel kihűlnek, és kizárólag infravörös fényben látszanak, amit emberi szem nem érzékel.

A fenti ábrán a WISE 0855-0714 rendszer látható, ami a jelenleg ismert leghidegebb, még a jégnél is hidegebb. A rendkívül hideg barna törpék, amelyek a lenti felvételeken zöldek, csak az űreszköz második legrövidebb hullámhosszán mutatkoznak meg.Égbolt a WISE szemével: A WISE főküldetése az volt, hogy infravörös hullámhosszon, a régebbi felméréseknél százszor-százezerszer nagyobb érzékenységgel térképezze fel a teljes égboltot. Ezt a missziót 2010-ben teljesítette.

Ennek eredményeképpen jött létre a fenti kép, amelyen a teljes égbolt úgy látható, ahogyan az űreszköz a négy infravörös detektorával kimérte. Középen az galaxisunk fősíkja található.Az Andromeda-galaxis: A Földhöz legközelebbi spirálgalaxis a 2,5 milliós fényévnyire található Andromeda-galaxis, ami közeledik a Tejútrendszerhez. A fent látható, Andromeda-galaxisról készült WISE mozaikkép több, mint 100 teliholdnyi területet, illetve 5x5 fokot foglal el az égbolton.

A felvételen látható kékes fényfoltok idősebb csillagok, a sárga és vöröses színűek a nagy tömegű, újszülött csillagok által fűtött csillagközi por.Nagy Magellán-felhő: A Nagy Magellán-felhő, ami 160 000 fényévnyire található a Földtől, könnyen kivehető a fenti képen látható teljes égbolt-térképen, nagyjából négy óra irányába, félúton kifelé a galaktikus centrumból.

A középen látható kékes sáv az idősebb csillagok fényéből keletkezett, míg a sávon kívüli, narancsos felhőket a fiatalabb csillagoknak köszönhető gáz és por alkotta területek, egy különös négyszögletű körvonal határolja.


(Forrás: csillagaszat.hu)

Ajánló

Ajánló