Tudd meg, hogy miért kék a tenger!Ezekre a kérdésekre te is régóta kereshetted a választ!Miért kék a tenger? – A napfény színkomponensei közül kizárólag a kéket tudja visszaverni a víz. A többit elnyeli. A folyamat mindig így működik, függetlenül attól, hogy sós vagy édes vízről van-e szó. A víz azért kaphat türkiz színt, mert a plankton nagyon mélyre merülnek a meleg vízben.

Miért vonyítanak a farkasok? – Az etológusok szerint három okból kifolyólag vonyítanak a farkasok. Az egyikkel a falka megtalálja az elkóborolt tagokat. A másikkal azt jelzik az idegen farkasoknak, hogy rossz területre merészkedtek. A harmadikkal a falkatagok kapcsolatot tartanak egymással.

Miért olyan lassúak a lajhárok? – Nagyon alacsony tápanyagokat tartalmazó, tehát alacsony kalóriatartalmú levelekkel táplálkoznak a lajhárok, akik életük javát a fákon élik, a mászás pedig teljesen hétköznapi tevékenység a számukra.

A lajhároknak azért kell nagyon lassan mozogniuk, hogy meg tudjanak birkózni a lassú anyagcseréjük sebességével és az alacsony kalóriatartalmú ételekkel.

Miért fehér színűek az esküvői ruhák? – A XIX. században a nők többsége olyan ruhát vett fel az esküvőjére, amilyet később is felvehet, ha meg kell jelennie bizonyos eseményeken. A fehér menyasszonyi ruhák később, a hollywoodi filmek hatására jöttek divatba, de akkoriban csak a vagyonosabb családok házasodhattak ilyen színű ruhában.

A középosztálybeliek csak 1950 után engedhették meg maguknak a fehér esküvői ruhát, mert a háborút követően olcsóbb anyagokat hoztak létre. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem egy kultúrában nem fehér az esküvői ruha színe!

Miért fura ízű a narancslé fogmosás után? – A fogkrém közvetlen kapcsolatba kerül az ízlelőbimbókkal, ezért képes elnyomni azok közül azt, amelyek az édes ízt érzik. Ennek hatására a savanyú ízt érzékelő ízlelőbimbók felerősödnek.

Miért olyan hullámos a műanyag palackok feneke? – A palack szilárdságának növelése a cél a kitüremkedő kis dudorokkal, amikre azért van szükség, hogy a palack ellenálljon a szénsavas üdítők nyomásának.

Miért csíkosak a zebrák? – Valójában a zebrák fekete bőrrel jönnek a világra, a fehér csíkok pedig csak idővel alakulnak ki. Ezt bizonyítja a fenti kép is, amelyen a fiatal zebra csíkjai még nem fejlődtek ki teljesen.

Miért nem ragad oda a ragasztó kupakja a ragasztó nyakához? – A ragasztók többsége vizet tartalmaz, ezért csak akkor szilárdul meg, ha kinyomják a tubusból, mert a levegővel érintkezve elpárolog a víz, és megköt a ragasztó.

Egy három székből álló sor közepén ülő ember melyik karfára teszi a karjait? – Az etikett szakértők szerint a közepén ülő megérdemelné, hogy ő dönthesse el először, hogy hova akarja tenni a karját, mert a közlekedőhöz legközelebb ülő kinyújthatja a lábát, míg az ablak mellett ülő gyönyörködhet a látványban, így ők kényelmesebb helyzetben vannak. A középen ülő ezek egyikét sem csinálhatja.

Miért dorombol a macska? – A macskák dorombolása képes enyhíteni a fájdalmat, az ödémát, de a sebek és a légszomj gyógyításában is hatásos.

Miért nem tudnak kimenni a legyek az ablakon? – A legyek szeme olyan összetett, hogy az lehetővé teszi, hogy könnyebben megkülönböztessék a fényt a sötétségtől. Ebből következik, hogy amikor egy légy berepül a szobába, akkor azonnal a fény forrás felé veszi az irányt.

Az ablak elég nagy fényforrás a légy számára, de a levegő áramlás nem ugyanolyan, mint a szabadban. A helyiségben ezért olyan légkör keletkezik, amibe a legyek nem szívesen repülnek bele, ezért más fényforrást keresnek.

(Forrás: vilagunk.hu)

Ajánló

Ajánló