Különleges buddhista kolostorokÉpítészeti szempontból is különlegesek ezek a templomok.Tawang kolostor, India: A tengerszint felett 3000 méter magasságban található Tawang kolostor, amit az 5. Dalai Láma kérésére alapítottak 1680-1681 között. A világ második legnagyobb buddhista kolostora volt az a hely, ami menedéket nyújtott a jelenlegi Dalai Lámának, miután Indiába menekült.

Ganden kolostor, Tibet: 1409-ben alapította Tibet három nagy egyetemi kolostora közül az egyiket, a Ganden kolostort Je Tsongkhapa Lozang-dragpa, a Gelug-rend alapítója. A Ganden kolostor teljesen megsemmisült 1959-ben, a tibeti felkelés során, majd a kulturális forradalom idején csak a romjai maradtak. A tibeti Wangbur-hegyen található kolostort az 1980-as években kezdték újjáépíteni.

Punakha Dzong, Bhutan: 1955-ig töltötte be a bhutáni kormány adminisztratív központjának és székhelyének szerepét. Az erődítménnyel kapcsolatban sok legenda szól arról, hogy Ngawang Namgyal építette 1637-38-ban. A sárgaréz tetőfedés már a 7. Dalai Láma adománya.

Habár a természeti csapások, így az áradások, földrengések és tüzek, súlyos károkat okoztak az erődítményben, annak eredeti állapotát mégis sikerült visszaállítani.

Key kolostor, India: A tengerszint felett 4 166 méter magasságban, az indiai Himachal Pradeshben a Spiti-folyó közelében található a XI. században alapított Key kolostor, amit számos támadás ért az elmúlt évszázadokban. Egy tűzvész elpusztította, az 1975-ös földrengés pedig súlyos károkat okozott benne. A templomot az Indiai Régészeti Egyesület segítségével sikerült helyreállítani.

Taktsangi kolostor (Tigris fészek), Bhután: Paroban 900 méter magasságban, a sziklás hegy tetején található a lenyűgöző, Tigris fészekként is ismert, Taktsangi kolostor. Az 1692-ben épült komplexumot aköré a barlang köré alakították ki, amelyben Padmasambhava Guru, a buddhizmus alapítója meditált.

Ez a barlang a legismertebb azok közül, amelyekben az alapító meditált. A Taktsangi kolostorhoz kapcsolódó legenda arról szól, hogy Padmasambhava Guru egy tigris hátán érkezett Tibetből erre a helyre.

A kolostorban sok festmény és tárgy megsemmisült az 1998-as tűzben, de a templom java részét sikerült a régi állapotában visszaállítani.

Erdene Zuu, Mongólia: Karakorum történelmi városának közelében található az Erdene Zuu kolostor, ami Mongólia egyik legrégebbi buddhista temploma. A kolostor a XVII. században épült. Az Erdene Zuu megsérült 1688-ban, a háború idején.

Az újjáépítésére két évszázaddal később került sor. Miután a kommunizmus került hatalomra, sok kolostort elpusztítottak Mongóliában. Három kis templom és az Erdene Zuu külső fala azért élte túl a rombolást, mert Sztálin nyomására Choibalsan kommunista vezető úgy döntött, hogy kiállítási tárgyként meghagyja azokat. Az Erdene Zuu ma múzeum és aktív istentiszteleti hely.

Függő kolostor, Kína: Az V. században épült a kínai Datong város közelében található Függő kolostor, ami első ránézésre úgy fest, mintha a szikláról lógna, de valójában a szikla lyukaiba biztonságosan rögzített tölgyfa gerendák tartják.

A Függő kolostor nemcsak építészetileg különleges, hanem azért is, mert Kínában ez az egyetlen olyan kolostor, ami ötvözi az ország három hagyományos vallását, a buddhizmust, a taoizmust és a konfucianizmust.

Taung Kalat, Mianmar: A Popa-hegység egy már nem működő vulkánjában, 737 méter magasságban található a mianmari buddhizmus egyik legszellemibb központjának tartott Taung Kalat kolostor. A templom tetejére 777 lépcső vezet. Feljutni elég nehéz lehet a környéken élő majmok miatt.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló