Gyönyörű városok, amelyeket tönkretesz a szennyezettségFőleg Indiában találhatóak a legproblémásabb helyek.A világ legszennyezettebb városai gyönyörű helyek lehetnének, de a bennük jelen lévő szennyezettség miatt ezt nehéz észrevenni. Ennél is nagyobb probléma, hogy amellett, hogy magasabb az egészségügyi problémákban szenvedő emberek száma, még az éghajlatra is komoly hatást gyakorol a szennyezettség.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint leginkább Indiában találhatóak a legszennyezettebb városok, de egy pakisztáni város is felkerült az alábbi listára.

Kanpur, India: Az indiai Uttar Pradesh városában található a J.K. Templom, a Moti Jheel, a Kék Világ Tematikus Park és a Kanpur Állatkert. Kanpur, aminek neve régen Cawnpore volt, híres a különféle vegyi és textiliparról, ahogy arról is ismert, hogy a világ egyik legszennyezettebb városa. A legnagyobb problémát a levegő szennyezettsége okozza. Kanpur legnagyobb kórházában nagyon sok a légzőszervi beteg.

Gurugram, India: Az észak-indiai Haryana államban található Gurugram, avagy Gurgaon, ahol nagyjából 900 ezren élnek. A város azért nevezhető a világ egyik legszennyezettebbének, mert a levegő minőségén rengeteget ront a rossz szellőzés és a környező területekről származó por.

Lucknow, India: Az indiai Uttar Pradesh legnagyobb városa és adminisztratív központja Lucknow, ami az idegenforgalom szempontjából is fontos hely, hiszen olyan műemlékek találhatók ott, mint a Bara Imambara, Rumi Darwaza és az Ambedkar Emlékpark.

Lucknow szennyezettségi szintje ugyan csökkent, mégis a város továbbra is az egyik legszennyezettebb a világon. A városban problémát okoz a levegő, a víz szennyezettsége és a zajszennyezés is.

Ghaziabad, India: Az indiai Uttar Pradesh állam egyik városa Ghaziabad, ami nemcsak a gyönyörű templomairól híres, hanem arról is, hogy a világ egyik legszennyezettebb városa. A levegő minősége annyira rossz Ghaziabad egyes részein, hogy a hosszabb ideig szabadban tartózkodás légzési nehézségeket okoz a legtöbb embernek. Az ivóvíz szennyezettsége és elérhetetlensége ugyancsak komoly gond a városban.

Noida, India: Az indiai Uttar Pradesh legjobb városának minősített Noida az ország egyik legnépszerűbb ingatlanvételi helye, ám szerepel a világ legszennyezettebb városai között. A legnagyobb problémákat a levegő, a víz és a zaj szennyezettsége okozza. A helyiek szerint kevés a zöldövezet és a park a városban.

Faridabad, India: Az észak-indiai Haryana állam legnagyobb és legnépesebb városa Faridabad, ami a világ egyik leggyorsabban növekvő városa. Faridabad szennyeződése olyan mértékben növekedett az elmúlt évtizedekben, hogy 2018 októberében a helyi sajtóban megjelent, hogy a szennyezés a biztonságosnál huszonötször magasabb, aminek egészségügyi hatásait minden ott élő megérzi.

Faisalabad, Pakisztán: Pakisztán harmadik legnépesebb városa Faisalabad. A korábban Lyallpurnak nevezett város meghatározó ipar és elosztóközponttá fejlődött, amivel együtt nőtt a szennyeződés, aminek mértéke miatt jelenleg a harmadik legszennyezettebb város a világon.

A szmog sokszor rendkívül vastag és előfordul, hogy a maszk viselése ajánlott a szabadban. Emellett a rossz hulladékkezelés Faisalabad egyik legnagyobb gondja.

Patna, India: Bihar fővárosa Patna, ami egyben India legrégebb óta lakott városa, és egyben a világ egyik legszennyezettebbje is. A légzőszervi betegek száma folyamatosan . A sokféle betegség közé tartozik az asztma és a tüdőrák is.

A sűrű szmog, főleg a téli hónapokban, légi és forgalmi zavarokhoz vezet. A városban a zaj és a fényszennyezés is jelentős veszélyt rejt magában.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló