Meglepő okok miatt betiltott filmek



Nem mindenhol engedték moziba ezeket az alkotásokat.2012 (2009): Észak-Koreában tiltották be 2009-ben a 2012 című filmet, és ez a döntés azóta sem változott. Az észak-koreai diktatúra és a filmművészet viszonyáról mindent elmond, hogy a Kim Jong-un megöléséről szóló, Az interjú című mozit „háborús bűntettnek” bélyegezték, és „könyörtelen megtorlással” fenyegetőztek, ha nem tiltják be Amerikában is.

A 2012 nem azért került tiltólistára, mert néhány jelenet erejéig látható benne az ország elpusztulása, hanem azért, mert Roland Emmerich jövendölése ellentmond az állami propagandáénak.

2012-ben volt ugyanis a mai Észak-Koreát alapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulója, ami egybeesett azzal a vízióval, hogy „a nemzet rálép a szuperhatalommá válás útjára”. Kim Ir Szen azt már nem láthatta, hogy ahogy a maja apokalipszis, úgy az ő jóslata sem valósult meg.

Arra viszont elég sanyarú sors vár, akinél valahogy mégis akad egy példány a katasztrófafilmből, ugyanis a hatóságok nemcsak pénzbírsággal sújtják, hanem még börtönbe is zárják.


Zack és Miri pornót forgat (Zack And Miri Make A Porno, 2008): Thaiföldön, Utah államban, Malajziában, Trinidadban és Tobagoban tiltották be Kevin Smith filmjét 2008-ban. Elég meglepő, hogy a szexturizmusáról és a kiskorúak futtatásáról is ismert Thaiföldön tiltották be a filmet. A döntést azzal indokolták, hogy nem akarták, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a saját pornófilmjük leforgatásához.

A helyi forgalmazó, M Pictures próbált azzal érvelni, hogy a Zack és Miri pornót forgat valójában egy szatirikus ábrázolása az amerikai társadalomnak, és 18 éven felülieknek nyugodtan ajánlható, de a kormány nem engedett.

Hostel (2005): Ukrajnában tiltották be 2005-ben a Hostel című filmet, a döntést pedig máig nem változtatták meg. Ha úgy nézzük, hogy Eli Roth egy rendkívül brutális horrorfilmet tett le az asztalra, akkor abban nincs semmi meglepő, hogy valahol betiltották, hiszen sok országról elmondható, hogy cenzúrázzák azokat a filmeket, amelyek túl explicit módon mutatják be az öncélú erőszakot. Erre sok példa található, így például a Cannibal Holocaust, A szerb film vagy az Ichi The Killer.

Az ukrán döntéshozók azonban nem emiatt tiltották be a Hostelt, hanem azért, mert úgy ítélték meg, hogy a film úgy mutatja be Kelet-Európát, hogy az remek búvóhely azok számára, akik pénzért rabolnak és kínoznak embereket.

A régió többi országa nem osztotta ezt a nézetet, ám az ukránokat ez nem térítette jobb belátásra, így még azokat is megbüntették, akik birtokolták a filmet. A beszámolók szerint ez máig így van.

A Simpson család - A film (The Simpsons Movie, 2007): A premier környékén döntöttek úgy Mianmarban, hogy betiltják a Simpson család - A filmet, és ez azóta sem változott. A döntést azzal magyarázták, hogy a sárga és piros színek kombinációja a lázadó frakciókat támogatók körében népszerű.

E.T., a földönkívüli (E.T. the Extra-Terrestial, 1982): A lista kakukktojása Steven Spielberg alkotása, mert klasszikus értelemben nem tiltották be Svédországban, Finnországban és Norvégiában 1982-ben az E.T., a földönkívüli című filmet, viszont sok vita volt belőle az 1982-es premier idején.

Ennek oka nem az volt, hogy a film egy bizarr, más bolygóról érkezett űrlényről szólt, hanem az, hogy a kormány szerint az alkotás azt sugallja, hogy a felnőttek „a gyerekek ellenségei”. Az E.T. 12 éves korhatár-besorolást kapott, ezért sok kiskorú tüntetni kezdett, de hiába.

A fő cenzor, Gunnel Arrback szerint biztos, hogy „a fenyegető és félelmetes atmoszféra” traumát okozna az erre még felkészületlen korosztálynak.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló