A világ leghidegebb országaiVan, ahol -80 °C-ig is süllyedhet a levegő hőmérséklete.Oroszország: Az orosz Oymyakon a világ egyik leghidegebb lakott területe, ahol az átlagos minimum hőmérséklet december és január időszakban -50 °C. Októbertől márciusig még soha nem jegyeztek fel fagypont feletti hőmérsékletet a városban, ahova kívülről kell vizet szállítani, mert a helyi vízkészletek megfagynak.

Antarktisz: Antarktisz területe alig alkalmas arra, hogy az emberek ott éljenek. Ennek oka az, hogy amellett, hogy az akár -80 °C-ig süllyedő hőmérsékletével a világ egyik leghidegebb területe, még a legszelesebb és legszárazabb is. Ennek ellenére 1000-5000 ember él az antarktiszi kutatótáborokban.

Észtország: Az Észak-Európában található Észtországban a hatalmas esőzések miatt a hőmérséklet váratlanul lezuhanhat, függetlenül attól, hogy milyen évszak van. A téli fagypont alatti időjárásáért a monszun szelek a felelősek. Az év leghidegebb hava február, olyankor az átlaghőmérséklet -5,7 °C, de -43 °C volt a legalacsonyabb mért hőfok.

Finnország: Az ország legnagyobb területein a tél 100 napig tart, de az északi részeken, így például Lappföldön 200 napig is elhúzódhat, a hőmérséklet pedig -45 °C-ra is süllyedhet. Itt október közepétől május elejéig folyton hó fedi a tájat.

Grönland: A főváros, Nuuk átlagos napi hőmérséklet nem olyan alacsony, mint az ország többi részén. Februárban -8 °C, júliusban 7 °C van. A sziget más tájain előfordul, hogy télen -50°C-ig süllyed a hőmérséklet, Grönland közepén -65 °C volt a legalacsonyabb mért hőfok.

Kanada: Kanada különböző részeire más időjárás a jellemző. A leghidegebb éghajlat az ország belső területén és a prériken van, az átlaghőmérséklet télen -40 °C alá süllyed. Yukon környékén már többször előfordult, hogy -60 °C-ot mértek.

Kína: Az ország leghidegebb városa Harbin, ami nem véletlenül kapta a Jég Városa becenevet, hiszen a hőmérséklet -38 °C-ra is süllyedhet. A városban élőknek sok problémát okoz a farkasordító hideg, mert nincs megfelelő infrastruktúra és a fűtés.

Izland: Hatalmas hó- és jégtakaró fedi Izlandot, mégis a vele azonos szélességi fokon lévő országokban durvábbak a telek. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy Izland az Észak-atlanti-áramlat közelében fekszik, ezért mérsékeltebb éghajlatú.

Norvégia: Az ország leghidegebb szárazföldi időjárása Finnmarksvidda megyére jellemző. A feljegyzett legalacsonyabb hőmérsékletet, -51,2 °C-ot, Karasjok városában érték, de nem hivatalosan ennél hidegebb is lehet.

Mongólia: Az Oroszország és Kína között található Mongólia leginkább a füves tájairól és lovas kultúrájáról híres. Habár nem ritkán az „Örök Kék Ég Országának” nevezik, mégis télen akár -30 °C-ig is süllyedhet a hőmérséklet, aminek oka a a Szibériából érkező légtömegek.

Kazahsztán: Astana, Kazahsztán fővárosa, a második leghidegebb főváros a világon, ahol -30 °C és -35 °C között alakul a hőmérséklet. Astana folyója teljesen be van fagyva a novembertől áprilisig tartó időszakban.

Amerikai Egyesült Államok: Az USA északi területein hidegebb az időjárás. Ez leginkább Alaszkára igaz, aminek éghajlat szubarktikus vagy sarkköri. A leghidegebb Fairbanks környékén van, ahol -51 °C-ot mértek. Nem Alaszka azonban az egyetlen állam, ahol zord az időjárás, ugyanis az idahoi Stanley városát, és a coloradoi Crested Butte-ot sem kerülik el az erős havazások és az extrém hidegek.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló