Az európai országok közül Olaszországban van a legtöbb földrengés



Alig ismert tények a turisták egyik kedvenc célpontjáról.1. Európában az olaszok szenvedik el a legtöbb földrengést. Az adatok szerint 1693-ban százezer ember halt meg a szicíliai földrengésben. 1980-ben háromezer halálos áldozatot követelt a nápolyi rengés.

2. Olaszország összesen 301.338 négyzetkilométer, amibe beleszámolták Szicília és Szardínia szigeteket. A hivatalos elnevezés Republica Italiana, magyarul Olasz Köztársaság.

3. Habár Olaszország gazdasága elmaradt Európa többi részétől a XX. század első felében, mégis napjainkban a világ hetedik legnagyobb gazdaságával rendelkezik.

4. Az olasz születésű tudóst, Galileo Galileit (1564-1642) azért börtönöztette be Olaszországban a katolikus egyház, mert azt állította, hogy a Föld a Nap körül kering. Az egyház 1992-ben hivatalosan bocsánatot kért a tudóstól.

5. 1986-ban, amikor Rómában megnyílt az első McDonald’s, akkor az étterem előtt spagettit osztogattak azért, hogy az emberek ne feledkezzenek el a kulináris örökségükről.

6. Róma, avagy az Örök Város, közel háromezer éves, de csak 1871 óta Olaszország fővárosa, ahol olyan nevezetességek találhatóak, mint a Sixtus-kápolna, a Colosseum és Trevi-kút.

7. A XIV. században a Közel-Keletről visszaérkező olasz kereskedők vitték be a pestist Olaszországba, amit ugyanúgy elpusztított a járvány, ahogy más országokat is.

8. Olaszországban eddig háromszor rendeztek olimpiai játékokat. 1956-ban téli olimpiai játékoknak, az 1960-ban nyári olimpiának és a 2006-ban a téli olimpiának adott otthont az ország.

9. A mai New Yorknál nyolcszor sűrűbben lakott hely volt az ókori Róma.

10. Olaszország egyik leghagyományosabb szabadidős tevékenysége a vacsora előtti passeggiata, vagyis az esti séta az olasz utcákon.

11. Olaszországról jól tudott, hogy nem ismer tréfát, ha ételekről van szó. Az olaszok találták fel a kávét, a fagylaltot és a gyümölcsös pitét. A hasábburgonya esetében azonban Olaszország mellett Belgium és Franciaország is azt állítja, hogy ők készítették el az első hasábburgonyát. Az első olasz szakácskönyvet Bartolomeo Sicci írta meg 1474-ben.

12. Olaszország vonzza az illegális bevándorlókat Délkelet-Európából és Afrikából a hosszú tengerpartjával és a fejlett gazdaságával.

13. Az olasz valójában egy román nyelv, ami a vulgán latinból származik. Az olasz nyelvben több latin szó található, mint bármely más román nyelvben, és a nyelvtani rendszere máig hasonlít a latinéhoz. A Vatikán és Róma hivatalos nyelve a latin.

14. Igazi emberi sakkmeccset tartottak az olaszországi Marosticán 1454-ben, méghozzá azért, hogy a véres párbaj helyett inkább így nyerje el egy szép lány kezét a győztes. A sakkjátékról minden páros számú év szeptemberében megemlékeznek. Olyankor a város főtere életnagyságú sakktáblává változik.

15. Olaszországban a karácsony a legnagyobb ünnep. Olyankor az olaszok hatalmas ünnepséget tartanak és tenger gyümölcseit szolgálnak fel.

16. A divatiparban Olaszország az egyik világvezető. Az 1950-es években olyan olasz tervezők uralták a divatipart, mint például Nino Cerruti és Valentino. Nemzetközi elismertséget szerzett az Armani, Versace, Gucci és a Prada. Olaszország az olyan sportautókról is híres, mint a Ferrari és a Lamborghini.

17. Az első hegedű Olaszországban, az 1500-as években, valószínűleg Andrea Amati (1505-1578) műhelyében, Cremonában készült és jelent meg.

18. Hatalmas hatást gyakorolt az olasz irodalomra Dante Isteni színjátéka (Divina Commedia), valamint a szerzőt tartják az olasz nyelv atyjának.

19. A világ legrégebbi egyeteme a Római Egyetem, amit a katolikus egyház alapított 1303-ban. A La Sapienza („tudás”) néven is emlegetett, 150 ezer hallgatót számláló Római Egyetem Európa legnagyobb egyeteme.

(Forrás: vilagunk.hu)

Ajánló

Ajánló