A Csillagközi invázió alig hasonlít a könyvre, amiből készült



Öt film, ami alig emlékeztet az alapjául szolgáló regényre.Csillagközi invázió (Starship Troopers, 1997): 1959-ben jelent meg Robert A. Heinlein regénye, amiből Paul Verhoeven készített filmet, méghozzá a könyvből teljesen kimaradó szatirikus hangnemben, így annak ellenkezőjét mesélve el. Maga a film nem is adaptációnak indult, ugyanis a producerek a már meglévő forgatókönyvet dolgoztatták át a regény alapján.

Roger nyúl a pácban (Who Framed Roger Rabbit, 1988): Egy rajzfilmfigurákkal megspékelt zabpehelyreklám nézése közben szállta meg az ihlet Gary K. Wolfot, aki 1981-ben megírta a „Who Censored Roger Rabbit?” című regényt, aminek megfilmesítési jogait a Disney szerezte meg.

A film és a regény között rengeteg az eltérés. A történet a jelenben játszódik, nem a negyvenes években, a firkák nem mesékben, hanem képregényekben dolgoztak, szöveg helyett szövegbuborékokkal beszéltek egymással, eredetileg sérülékenyek voltak, de képesek voltak egy egy rövid életű hasonmást készíteni magukról. Ezzel szemben a filmben a firkák szinte mindent túléltek.

Eddie-het hasonlóan Roger is szerette az alkoholt, de csak azt, ami a firkáknak készült. A filmben ennek egyetlen cseppjét is rosszul viselte. A regényben Jessica egy aranyásó, aki csak rosszat mond a nyúlférjéről, akit el is hagy, hogy annak gazdag, szemétkedő főnökével éljen, aki hamarosan két golyót kap a mellkasába. Maga a történet is teljesen eltérő.

Z világháború (World War Z, 2013): Max Brooks regényének megfilmesítésért Brad Pitt és Leonardo DiCaprio (cége) versenyzett, aminek eredményeként az előbbi színész/producer szerezte meg a megfilmesítés jogait.

Tulajdonképpen az eredeti regényből csak a címet (alcím nélkül) tartották meg, valamint azt, hogy a főhős az ENSZ-nél dolgozik. Az eredeti mű lényegében egy interjúsorozat, amit a főszereplő készít a zombiapokalipszis túlélőivel. Ezzel szemben a filmben Brad Pitt karaktere (aki valószínűleg nem azonos a könyvbeli névtelen főhőssel) azért utazik a világban, hogy megtalálja a megoldást a zombiproblémára.

Atomszőke (Atomic Blonde, 2017): Az Atomszőke nem könyv, hanem egy képregényalbum alapján készült. A különbség rögtön ott kezdődik, hogy Lorraine Broughton valójában nem szőke. Az eredeti műben a főhősnő, aki leginkább egy könyvtárosra hasonlít, nem akciózással, hanem beszélgetésekkel, rengeteg papírmunkával halad előre a nyomozásban.

Jurassic Park (Jurassic Park, 1993): Michael Crichton 1990-ben írta meg a Jurassic Park című könyvét. A film és a regény közti különbség rögtön a mű elején kitűnik, mert a regény egy olyan történetszállal indul, ami az adaptációba csak érintőlegesen került be.

Valamint a folytatás, Az elveszett világ nyitójelenete, amiben egy vakációzó kislányra támadnak a compik, ugyancsak az első könyvben olvasható. A film kicsit sem foglalkozik a szigetről megszökött dinoszauruszokkal, hanem csak a park nyitásával kapcsolatos biztonsági problémákra koncentrál.

A szereplők is jelentős változáson estek át a regényhez képest, ugyanis szinte mindegyikük más jellemet és sorsot kapott a filmben. A könyv egyik főhőse az ügyvéd Gennaro, aki puszta kézzel harcol egy raptorral, Dr. Grant nagydarab, szakállas férfi, aki nagyon szereti a gyerekeket, a fiatalabb Dr. Settler nem az élettársa, hanem csak a mentoráltja, John Hammond pedig egy utálatos alak, akit a saját teremtményei ölnek meg.

Eltekintve attól, hogy tulajdonképpen teljesen mások a szereplők, és kihagyták a legfontosabb mellékszálakat, maga a történet szinte ugyanaz a filmben, mint a könyvben, ami egyébként azzal ér véget, hogy a szigetet lebombázza Costa Rica hadserege.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló