Öt karakter, akit a DC másolt le a Marvelről



Neked is feltűnt a hasonlóság?Galactus kontra Imperiex: 1966-ban született Galactus, a Világevő, aki a nevét azért kapta, mert világok felfalásával próbálja kielégíteni a csillapíthatatlan éhségét. A karaktert azért alkotta Stan Lee és Jack Kirby, mert szerettek volna egy új és félelmetesebb gonoszt, aki más, mint az eddig világuralomra törő gazfickók.

Galactus olyannyira elérte a célt, hogy a DC 2000-ig nem is merte lekoppintani, de akkor előálltak a saját verziójukkal, aki az Imperiex nevet kapta. A két karakter közti különbség az, hogy míg Galactus „csak” bolygókat fogyaszt, addig Imperiex egész univerzumokat pusztít el, és még ősrobbanást is képes létrehozni.

Szellemlovas kontra Atom Koponya: A Marvel azért vezette be 1972-ben a Szellemlovast, hogy hasznot húzzon az akkoriban éledező heavy metal-mániából. A DC Szellemlovas koppintása, Atom Koponya, 1976-ban jelent meg, majd a zöld-sárga ruhás szupergonosz a 90-es években vált lángoló koponyás, bőrszerelést viselő antihőssé, aki egyességet kötött egy démoni lénnyel.

Man-Thing kontra Mocsárlény: A két karakter megjelenése között olyan kevés idő telt el, hogy amiatt nem valószínű, hogy a DC lemásolta a Marvel figuráját. Valahol ez történt és nem is, ugyanis Mocsárlény kitalálója, Len Wein már dolgozott ezen az ötleten a Marvelnél, de amikor a kiadó passzolta, akkor az alkotó átment a DC-hez, ahol engedélyt kapott a karakter kidolgozására. Eközben a Marvelnél mégis dolgozni kezdtek a terven, igaz már többek között Stan Lee neve alatt. Másolás tehát nem történt, csak ugyanazt az ötletet valósították meg kétféleképpen.

Fekete Párduc kontra Red Lion: Fekete Párduc egy kitalált afrikai ország, Vakanda ura, kinek ruhája szinte áthatolhatatlan vibrániumból készült és vibrániumkarmokkal rendelkezik. Red Lion egy képzelet szülte afrikai ország, Buredunia uralkodója, kinek ruhája szintén áthatolhatatlan fémből, prométiumból készül és prométiumkarmokkal rendelkezik.

A hasonlóság tagadhatatlan, ám ez annak tudatában nem meglepő, hogy Red Lion kitalálója, Christopher Priest jó pár Fekete Párduc-képregényen dolgozott, tehát le sem tagadhatja, hogy honnan inspirálódott.

Azért a két karakter nem teljesen ugyanolyan, ugyanis míg az 1966-ban, nyíltan a fekete kisebbség elérése érdekében született Fekete Párduc pozitív hős, addig a 2016-ban keletkezett Red Lion diktátor.

Amerika Kapitány kontra Guardian: A Marvel egyik leghíresebb szuperhőse Amerikai Kapitány, alias Steve Rogers 1941-ben, a II. világháború közepén született. Természetesen ő is katona volt, aki már a szuperhőssé válása előtt is az emberiséget szolgálta, majd a hazaszeretete és kifogástalan jelleme miatt a Bosszúállók vezetője lett.

A DC nem várt sokáig Amerika Kapitány lemásolásával, ami azért nem meglepő, mert a Guardian névre keresztelt szuperhőst a Marveltől a DC-hez költöző Jack Kirby és Joe Simon alkotta meg. A páros nem fogta vissza magát Rogers lekoppintásában.

Míg a Marvel hőse katona volt, addig Guardian egy Jim Harper nevű rendőr, aki ugyanolyan patrióta, mint Rogers, ráadásul ő is elpusztíthatatlan pajzzsal védte a jókat és ütötte a rosszakat. A ruhájuk színeit leszámítva talán csak annyi az eltérés a két figura között, hogy Rogers valamivel jobb személyiséggel rendelkezik, mint a gyakran hideg fejjel számító Harper.

Mivel Guardian nem lett valami népszerű, ezért a DC 1978-ban újra megpróbálta lemásolni az akkor már kulturális ikonná vált Amerika Kapitányt, most már külsőleg is, ugyanis Commander Steel kék-fehér-piros színekben pompázott. Az új koppintás alkotója Gerry Conway volt, aki ugyancsak a Marveltől érkezett a DC-hez. Annak érdekében, hogy Commander Steel ne hasonlítson mindenben Amerika Kapitányra, hőlátást és fémbőrt kapott.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló