A Fekete hattyúban nyújtotta a legjobb alakítását Natalie PortmanA filmtörténelem legemlékezetesebb női játékai.Natalie Portman – Fekete hattyú: Nnem ez a színésznő leghíresebb filmje, mégis ebben nyújtotta élete legjobb alakítását. Portman a Fekete hattyúban egy érzékeny lelkű, labilis balerinát alakít, aki a Hattyúk tava főszerepére készül. A néző ezt a belső utazást követheti nyomon.

Nicole Kidman – Az órák: Nicole Kidman szépségét alaposan el kellett maszkírozni Az órák című film kedvéért, amiben a színésznő Oscar-díjat kapott a depressziós zseni, Virginia Wolf szerepében nyújtott alakításáért.

Meryl Streep – Sophie választása: A Sophie választása egy anyáról szól, aki a koncentrációs táborban rákényszerül, hogy válasszon, melyik gyereke haljon meg. Streep olyan alakítást nyújtott ebben a kegyetlen szerepben, ami miatt könnyű azonosulni a karakterével, így az is biztos, hogy könnyek nélkül nem lehet végignézni a filmet.

Marion Cotillard – Piaf: A francia sanzon királynőjének tragikus történetét bemutató filmben Piaf egy elképesztően érzékeny nő, aki szörnyű emlékei miatt alkoholba és kábítószerbe próbálja fojtani a bánatát. Cotillard kiváló játékának eredményeként a néző teljesen bele tudja élni magát a filmben, és úgy érzi, hogy az igazi Piaf szerepel abban.

Básti Juli – Sztálin menyasszonya: Legjobb színésznői alakításért nem kell külföldre menni, hiszen hazánkban is találunk erre példát Básti Juli személyében, aki Bacsó Péter 1992-es Sztálin menyasszonyában nyújtott extatikus játékával nyerte el a Magyar Filmritikusok Díját.

Charlize Theron – A rém: Bár mindenki tudta, hogy Charlize Theron jó színésznő, mégis sokáig a szépsége szabta meg, hogy milyen szerepeket kap, és nem a tehetsége. Lehet, hogy Theron ezen akart változtatni, amikor szerepet vállalt A rémben, ahol elmaszkírozták és teljesen eltüntették a szépségét, hogy olyan hitelesen adhassa elő az alkoholista prostituáltat, aki gyilkolni kezd, hogy azért megkapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat.

Helen Mirren – A királynő: Helen Mirren annyira jól hozta II. Erzsébet királynő karakterét, hogy azért Oscar-díjjal jutalmazták. A királynő után alaposan beindult a színésznő karrierje, aki most, 75 évesen, a Halálos iramban 9-ben lesz legközelebb látható.

Elizabeth Taylor – Nem félünk a farkastól: Egy Albee-dráma alapján készült a fekete-fehér Nem félünk a farkastól, amiben Elizabeth Taylornak teljesen le kellett vetkőznie. A színésznő partnere a filmben Richard Burton volt, aki a valóéletben kétszer is feleségül vette Taylort.

Maga a történet egy romjaiban lévő házasság tragikus pillanatába vonja be a nézőt. A Taylor alakítása a bizonyíték arra, hogy egy igazi színésznő képes filmtörténetet írni azzal, ha bizonyos pillanatokban képes rendkívüli mélységekbe lemenni önmagában, ugyanis a Nem félünk a farkastól elsősorban Taylor játék miatt emlékezetes.

Gena Rowlands – Egy hatás alatt álló nő: John Cassavetes filmjében nemcsak a férj szerepét játszó Peter Falk nyújtotta karrierje legemlékezetesebb és legmélyebb alakítását, hanem Gena Rowlands is, akinek játéka filmtörténetet írt.

Az Egy hatás alatt álló nőben Rowlands egy elképesztően komplikált, törékeny feleséget alakít, akit a férje támogat az idegösszeomlás szélén. Az egyszerű, de nagyszerű film csodás történet a női lélekről, a házasságról és az összetartásról.

Halle Berry – Szörnyek Keringője: 2002-ben a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat vehette át a Szörnyek Keringője című filmben nyújtott alakításáért Halle Berry, akinek játékát a lecsupaszított természetesség jellemezte, ami erőteljesen hatott a közönségre. A Szörnyek Keringője nem a történetével keltette fel az emberek figyelmét, hanem a különleges atmoszférájával, az érzékeny rendezéssel és a csodás erejű színészi játékkal.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló