Középiskolai tanteremben építették fel a Reszkessetek, betörők! házának belsejét



Ezeket az érdekességeket talán még nem hallottad a 30 éves filmről!A lakás belsejét egy középiskola tornatermében építették fel: A McCallister család házát a Chicagótól 26 kilométerre található Winnetkában találták meg. Habár a kiválasztott ház homlokzata impozáns, mégis a belsejét alig lehetett használni, ezért a stábnak egy komplett belsőt kellett építenie. Ezt annak a helyi gimnáziumnak a tornateremében húzták fel, ahova eredetileg a forgatócsoport irodáját szánták.

A film eredeti címét több más országban is megváltoztatták: A film eredeti címe Home Alone, tehát szó szerint fordítva „Otthon egyedül. A németeknél és a lengyeleknél valaki úgy érezte, hogy muszáj beletenni a címbe a főhős nevét, aminek eredménye a Kevin – Egyedül otthon (Kevin – Allein zu Haus, illetve Kevin sam w domu) cím lett.

Franciaországban a „Mama, lekéstem a repülőt!” (Maman, j’ai raté l’avion!) címre keresztelték át a filmet. A legérthetetlenebb és legsemmitmondóbb cím a dél-amerikai „Szegény kis angyalkám” (Mi pobre angelito).

A stáb tagjai közül Joe Pesci viselte a legnehezebben a forgatást: Joe Pesci sokszor panaszkodott a neki írt mondatok miatt, mert úgy gondolta, hogy azok nem elég színvonalasak. Ugyanakkor a színésznek nemcsak a szöveggel volt problémája, hanem a korai keléssel is, ugyanis egyszer, amikor kiderült számára, hogy másnap reggel 7 órakor kezdenek, akkor a gallérjánál fogva, ordítva vonta kérdőre a rendezőasszisztens James Giovanettit. A probléma az volt, hogy Pesci golfozni akart a forgatás előtt. Ezek után a színész kezdési időpontját áttették reggel 9-re.

A Warner annyira nem bízott a film sikerében, hogy a forgatás előtt nem sokkal inkább kiszállt belőle: Eredetileg a Warner Bros. bábáskodott a film felett. A forgatás úgy kapott engedélyt, hogy a költségvetést 10 millió dollár alatt tartják, ám ez az összeg kevésnek bizonyult, ugyanis a büdzsé 14,7 millió dollárra rúgott, de ez az összeg akkoriban sem számított csillagászatinak.

A stúdió mégis úgy érezte, hogy a film túl drága, ezért három héttel a forgatás tervezett kezdése előtt rászóltak a producerekre, hogy vigyék le a költségeket 13,5 millió dollárra, mert ha nem, akkor dobják a projektet. Mivel ez sehogy sem ment, ezért a stúdió beváltotta a fenyegetést, és otthagyta a filmet.

Ez azonban nem jelentette a Reszkessetek, betörők! végét, ugyanis jogilag ugyan megkérdőjelezhető módon, John Hughes kicsit korábban megmutatta a forgatókönyvet a Fox illetékeseinek, akiknek tetszett az ötlet, a résztvevők névsora, ráadásul hiányzott a naptárukból egy hálaadás napi bemutató, és a költségeket sem találták olyan magasnak.

Miután tehát a Warner kiszállt a filmből, a producer négy nappal később már a Fox ajtaján kopogtatott. A Reszkessetek, betörők! költségvetése végül 18 millió dollár lett, de a Foxnak nem kellett izgulnia, hiszen a film már az első hétvégén visszahozta a gyártási költségének szinte egészet, majd Amerikában 285 millió dollárt, világ szinten pedig 191 millió dollárt kaszált.

A film ekkoriban legismertebb színésze még 500 dollárt sem kapott a munkájáért: A forgatás idején John Candy számított a legnagyobb névnek a filmben szereplő színészek közül, ugyanis már több főszerepen is túl volt.

A Reszkessetek, betörők! esetében csak egy rövid cameót vállalt, és a neve a stáblistára sem került fel. A komikus tulajdonképpen szívességként vállalt szerepet a filmben, ugyanis a naptára olyan sűrű volt, hogy csak egyetlen napot tudott forgatni.

Az emberfeletti 23 órás forgatási nap az oka annak, hogy a filmből kimaradt a Kevin anyukáját megformáló Catherine O’Hara és a Polinskit játszó Candy búcsúja a közös utazásuk végén. Az egynapos munkáért Candy csak 414 dollárt kapott, ezzel ő lett a film legrosszabbul fizetett színésze.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló