Julianne Moore kedvéért cserélték fel a nemeket egy dán film amerikai változatában



Ezeket a meglepő dolgokat lehet, hogy még nem hallottad a 60 éves színészről.Annyira megtetszett neki egy dán film szerepe, hogy az amerikai remake-ben a kedvéért felcserélték a nemeket: Amikor a dán Susanne Bier 2006-ban bemutatott filmjéből, az Esküvő utánból amerikai remake-ét terveztek, akkor a forgatókönyv megírásával és a rendezéssel Bart Freundlichot, Julianne Moore férjét bízták meg.

Az előkészületi munkálatok során Moore és a férje együtt nézte meg otthon a filmet, amivel kapcsolatban a színésznő elmondta, hogy nagyon tetszett neki a férfi főhős, akit nagyon szívesen eljátszana. Freundlich ezen elgondolkodott, és úgy határozott, hogy teljesíti Moore kérését, ami miatt meg kellett cserélni a másik két fontos karakter nemét. A végeredmény a nézőknek és a kritikusoknak sem tetszését.

Gyerekkönyv-sorozatot is írt egy szeplős kislányról: Gyerekkorában sokat csúfolták a szeplői miatt Moore-t, aki a mai napig nincs teljesen kibékülve ezzel a testi adottságával. Részben ezért írta meg a Freckleface Strawberry (Szeplős Eperke) című gyerekkönyvet, aminek főszereplője egy 7 éves kislány, akinek problémái vannak a szeplős arcával, és ezzel kapcsolatban önmagával is, de a történet végére elfogadja magát úgy, ahogy van. Ha a párhuzam nem lenne egyértelmű, akkor még hozzá kell tenni, hogy Moore-t Szeplős Eperkének nevezték a volt osztálytársai.

Azon kevés színészek egyike, akiket egy évben két filmért is Oscarra jelöltek: Nagyon ritka az, hogy egy színészt egy évben két filmjéért jelölnek Oscar-díjra. Ez 2020-szal bezárólag, eddig csak tizenkétszer fordult elő.

2003-ban Julianne Moore is elmondhatta magáról, hogy két filmjéért is Oscar-díjra jelölték. Az órák kilenc kategóriában versenyzett, köztük a legjobb női mellékszereplők kategóriában, ahol a színésznő izgulhatott, ám végül Catherine Zeta-Jones vehette át az aranyszobrot a Chicagóért.

Moore a másik jelölést a Távol a mennyországért kapta a legjobb női főszereplő kategóriában, de azt végül Nicole Kidman nyerte, méghozzá pont Az órákban nyújtott alakításával, ráadásul a film a jelölései közül ezt az egyet tudta díjra váltani.

Az egyik legnépszerűbb szappanoperában kettős szerepet alakított: Moore, ahogy sok más kollégája is, televízióban kezdte a pályafutását. 24 évesen a 28 évad (!) után kaszált The Edge of Night napi sorozat utolsó nyolc részében szerepelt, majd csatlakozott a szintén 1956-ban indult, 54 évadot megélt, és ezzel Amerika negyedik leghosszabb ideig futó sorozatává váló As the World Turnshöz.

Moore 1985-ben csatlakozott a sorozathoz, mint Frannie alakítója, majd két évvel később ugyancsak ő kapta Sabrinát, aki Frannie mostohatestvére és unokatestvére volt, ugyanis a két lány apja ugyanaz volt, de Sabrina anyja Frannie nagynénje volt.

Eredetileg jóval nagyobb szerepet szántak neki A szökevényben: A filmben Moore alakította Anne Eastment, azt a doktornőt, aki a kórházban találkozott a hatóság elől menekülő Kimble-lel. A színésznő neve negyedik helyen szerepelt a stáblistán, Harrison Ford, Tommy Lee Jones és Sela Ward mögött, ám ennek ellenére, csak néhány mondatot kapott a produkcióban.

Az eredeti terv szerint Moore karaktere sokkal nagyobb szerepet kapott volna, ő pedig éppen ezért mondott igent a lehetőségre, ám kevéssel a forgatás kezdete előtt kiderült, hogy a forgatókönyvet átírták, aminek Moore karaktere igencsak áldozatául esett, de a színésznő ekkor már nem léphetett vissza.

Habár Moore szerepét alaposan visszavették, mégis ez a néhány jelenet is elégnek bizonyult ahhoz, hogy felkeltse például Steven Spielberg figyelmét, aki A szökevény után ajánlott neki szerepet a Jurassic Park: Az elveszett világba.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló