Egy bukásnak köszönheti a legnagyobb sikerét Leslie Nielsen



Meglepő tények a 95 éve született színészről.Legnagyobb sikerét egy bukásnak köszönheti: Az Airplane! után annak rendezői felajánlották Nielsennek Frank Drebin hadnagy szerepét a Nagyon különleges ügyosztály című sorozatukban, ám a Paramount elég hamar kaszálta szériát.

Nielsen szerint a bukás oka az volt, hogy az a fajta humor, amit a Nagyon különleges ügyosztály szállított, kisképernyőn nem működik. Pár évvel később a stúdió egyenes utat adott a filmváltozatnak, amit Csupasz pisztoly címmel mutattak be a mozikban 1988-ban.

Ez volt az első film Nielsen életében, amelynek ő volt a főszereplője, és az első helyen nyitott az amerikai mozikban. A Csupasz pisztoly összesen 78 millió dollárt kaszált, így nemcsak kritikai, hanem anyagi sikert is aratott, aminek megfelelően érkezett a folytatás 1991-ben, majd 1994-ben.

Úttörő volt a sci-fiben is: Az 50-es évek közepén Nielsen esélyt kapott arra, hogy befusson, ám a Tiltott bolygó című film főszerepe végül kevésnek bizonyult ahhoz, hogy híres sztárra tegye a színészt.

Ez annak ellenére nem sikerült, hogy maga a film nemcsak, hogy nagy sikert aratott, hanem még úttörőnek is számított, hiszen ez volt az első olyan nagyjátékfilm, amelynek főhősei emberek által alkotott űrhajókon utaznak egy másik bolygóra.

A napjainkban már kultklasszikusként emlegetett Tiltott bolygó még az előtt készült, hogy megkezdődött volna az 50-es évek nagy sci-fi-virágzásása, ráadásul olyan filmeknek és sorozatoknak jelentett inspiráció forrást, mint például a Star Trek, amit maga Nielsen is imádott.

Ha úgy vesszük, akkor a színész volt az első „trekkie”, ugyanis amikor a tévében leadták a sorozat első részét, akkor Nielsen azonnal kapcsolatba lépett a gyártóval, hogy elmondja, milyen nagyon tetszett neki az epizód. Habár a színész a rajongása és múltja ellenére soha nem kapott szerepet a sorozatban, mégis a hosszú és eredményes életével eleget tett a széria szállóigévé vált jókívánságának.

Lemezlovasként is tevékenykedett: Az 1926. február 11-én született Nielsen édesanyja Walesből származott, míg az apja dán volt, és a kanadai királyi rendőrség tagja, aki folyamatosan bántalmazta a gyermekeit, így nem meglepő, hogy Nielsen azonnal elköltözött otthonról, ahogy erre lehetősége nyílt.

Csak 17 éves volt, amikor csatlakozott a kanadai légierőhöz, ahol gépágyúsnak képezték ki, viszont végül nem harcolt a II. világháborúban, mert túl fiatal volt annak az időszakában. A harc helyett Nielsen a showbiznisz felé fordult, és miután rövid ideig Calgary városában élt, ahol egy rádióállomásnál dolgozott, mint rádiómérnök, bemondó és lemezlovas, beiratkozott a Lorne Green Academy of Radio Arts-ba.

Nem sokon múlt, hogy horrorikon váljon belőle: A 70-es évek epizód- és mellékszerepei után végre igazi kiugrási lehetőség tárult Nielsen előtt, aki jelentkezett Stanley Kubrick Ragyogás című filmjének főszerepére, ám azt végül Jack Nicholson kapta meg.

1982-ben Nielsen mégis eljátszotta a Jack Torrance karakterét a Creepshow című antológiahorror egyik részében, sokan pedig úgy ítélték meg, hogy ez volt a színész legjobb alakítása. Emellett 1980-ban ő játszott Jamie Lee Curtis figurájának apját egy klasszikus slasherben, A szalagavató fantomjában, aminek remake-je 2008-ban jelent meg Szalagavató címmel. Nielsen azonban végül nem a horror műfajában képzelte el a karrierjét.

Még a sírkövén is egy fingós poén szerepel: 2010 novemberében tüdőgyulladás miatt került egy Florida állambeli kórházba Nielsen, aki néhány nappal később elhunyt. A 84 éves humorista egyfajta végső poénként azt kérte a végrendeletében, hogy a sírkövén a „Let ’er rip” (magyarul „ereszd ki”) felirat álljon. Ez egyfelől utal a bélgázok kiengedésre, másfelől a „rip” egy szójáték is, mert a Rest in Peace (nyugodjék békében) rövidítése a R.I.P..

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló