Érdekességek 25 éves a Trainspottingról



Ezeket a tényeket talán még nem tudod az 1996. február 23-án bemutatott filmről.A regény írója, a forgatókönyvíró és a producer is látható a filmben: A Trainspottingban nemcsak profi színészek kaptak szerepet, ugyanis apró jelenetet kapott a film alapját szolgáltató regény írója, Irvine Welsh, a forgatókönyvért Oscar-díjra jelölt John Hodge, és a producer, Andrew Macdonald is.

A Beteg Srác nagyapja és Sean Connery többször is együtt játszott: A Trainspottingban Jonny Lee Miller, aki a fontosabb szereplők közül az egyetlen, aki nem Skóciában született, alakítja Beteg Srácot, aki szüntelenül rajong Sean Connery-ért és az ő főszereplésével készült James Bond-filmekért.

Érdekesség, hogy Miller személyesen is kötődik a színészhez és a filmekhez, ugyanis az 1981-ben elhunyt nagyapja, Bernard Lee volt az első színész, aki a filmvásznon eljátszotta a 007-es ügynök főnökét, méghozzá a legelső részben, az 1962-ben bemutatott Dr. Nóban.

Bernard Lee a haláláig minden Bond-filmben szerepelt, így összesen 11 alkalommal játszotta el Bond főnökét a Holdkeltéig, ami azt jelenti, hogy Connery után együtt dolgozott a következő Bondokkal, akiket George Lazenby és Roger Moore alakított.

Az amerikai nézők miatt kellett újraszinkronizálni a film első 20 percét: A durva skót akcentus miatt még a szigetországban sem volt könnyű megérteni a Trainspottingot, így nem nehéz elképzelni, hogy a film mekkora hátránnyal indult volna az amerikai mozikban.

Ezzel a készítők is tisztában voltak, ezért arra kérték a színészeket, hogy szinkronizálják le újra a film első 20 percét, méghozzá úgy, hogy az új kiejtés lehetőleg mellőzze a skót jellegzetességeket, és minél jobban hasonlítson az amerikaira, hogy a tengerentúli nézőknek legyen ideje megszokni az akcentust.

McGregor később, a film folytatásának premierje idején, elárulta, hogy a második rész forgatása előtt meg akarta nézni az elsőt, de Begbie kocsmai monológja környékén feltűnt neki, hogy valami nem stimmel, mert több szót és kifejezést is értet a követhetetlen hadoválásából. Ekkor jött rá, hogy nem az eredetit, hanem az amerikai verziót kezdte el nézni.

Majdnem a Trainspottingba került a Mission: Impossible zenéje: Az eredeti terv szerint hosszabb lett volna a film elején látható parkos jelenet, amelyben Renton és Beteg Srác légpuskával múlatja az időt.

A rendező itt azt tervezte, hogy miközben a két szereplő sokkal hosszabb ideig vár a megfelelő célpontra, Sean Connery-ről és a Bond-filmekről beszélgetnek, miközben aláfestésként a Mission: Impossible főtémája szólt volna.

Ez azonban nem valósult meg, mert a sorozatból akkoriban készült a film, ezért a jogtulajdonosok a Trainspotting teljes költségvetésének háromszorosát kérték azért, hogy néhány másodpercre felcsendüljön Lalo Schifrin zenéje, ezért a Trainspotting készítő inkább dobták az ötletet, és lerövidítették a jelenetet.

Ugyanakkor ironikus, hogy ebben a jelenetben szóba került Mission: Impossible első részének rendezője, Brian De Palma egy másik filmje, az Aki legyőzte Al Caponét, amiért Sean Connery végre Oscar-díjat nyert, ami Beteg Srác szerint csak szimpátia-díj volt.

A legrosszabb WC Skóciában: McGregort leggyakrabban arról a jelentről kérdezik, amelyben Renton kétségbeesetten esik be egy fogadóirodába vécéjébe, hogy könnyítsen magán, majd az így távozó ópiumkúpokat próbálja visszaszerezni.

Maga a látvány gyomorforgató, viszont a látványhoz nem valódi anyagot használtak, hanem folyékony csokoládéval kenték össze a berendezést, így a helyszín valójában kellemesen illatozott. A WC-ben elmerülést egy ősrégi színpadi trükkel hozták létre, ugyanis a középen kettévágott vécécsésze egyik felét a kamera elé tették, hogy így takarásba kerüljön a másik oldalára épített csúszda, amelyen a színész, alulról egy asszisztens segítségével, lecsúszhatott. Mindez profilból úgy néz ki, mintha Renton eltűnt volna a vécékagylóban.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló