Öt meglepő dolog a 70 éves Kurt Russellről



Ezeket a tényeket talán még nem hallottad a 80-as évek egyik leglazább sztárjáról.Nem csupán Elvis mellett szerepelt, de őt magát is eljátszhatta: Az Elvisről szóló első életrajzi filmet két évvel a Király halála után forgatták le, méghozzá az addig csak horror és sci-fi filmekről ismert John Carpenter rendezésében. A közel 3 órás életrajzi drámában Kurt Russell alakította Elvist, míg annak apját, Vernon Presley-t, a színész édesapja, Bing Russell játszhatta.

John Carpenterrel az amerikai filmtörténet egyik legütősebb színész-rendező párosát hozta létre: Miután az Elvis sikere után Arany Glóbuszra és három Emmy-re is jelöltek Carpenter visszatért a horror műfajához, hogy megrendezze A köd című filmet, Russell pedig a Robert Zemeckis által készített fekete komédiával, a Tragacsparádé főszerepével lépett ki a közkedvelt Disney-hősök sorából.

Carpenter és Russell 1981-ben dolgozott együtt másodszor, méghozzá a Menekülés New Yorkból című sötét, ijesztő világot bemutató, disztópikus sci-fi-akciófilmben. Ezzel kapcsolatban a rendező elmondta, hogy Snake Plissken alakjában próbálta összegyúrni Bruce Lee-t, az Exterminátort, és Darth Vadert Clint Eastwood némaságával.

A Menekülés New Yorkból után rögtön a következő évben érkezett a színész-rendező páros harmadik közös munkája, A Dolog című horror, majd négy év szünet után bemutatták a sokkal könnyedebb hangvételű, a Nagy zűr kis Kínában című filmet, aminek bukása után Carpenter és Russell útjai egy időre különváltak, hogy aztán több, mint 10 évvel később, 1997-ben ismét együtt dolgozzanak a Menekülés Los Angelesből című filmben.

Az Aljas nyolcasban egy szempillantás alatt szétvert egy muzeális tárgyat: A Halálbiztos után Tarantino úgy döntött, hogy az Aljas nyolcasban is szeretné szerepeltetni Russellt, aki a film egyik emlékezetes jelenetében hirtelen kikapja a gitárt a rabként szállított Daisy kezéből, aki éppen a hangszeren játszott, majd „A zenének vége!” felkiáltással, egyetlen határozott mozdulattal összetöri azt.

Az ekkor hallható meglepett kiáltás Jennifer Jason Leightől nem színjáték volt, hanem nagyon is, hogy őszinte reakció, mert a szóban forgó gitár egy 150 éves, csaknem 40 ezer dollárt érő, Martin márkájú antik hangszer volt, amit a Martin Gitármúzeumból vettek kölcsön a forgatásra.

Russell azonban teljesen biztos volt abban, hogy nem az eredeti gitárt kapta ki Leigh kezéből, hanem csak egy másolatot. A stáb viszont azt hitte, hogy a színész tudja, hogy az igazi hangszert fogja a színésznő, és nem fog kárt tenni abban.

Gyerekként sípcsonton rúghatta Elvist - méghozzá az ő saját kérésére: Russell 11 évesen látható volt a Világkiállításon történt című Elvis Presley-filmben, amiben Russell együtt játszhatott a Királlyal.

A történet szerint az Elvis által játszott karakter olyannyira szeretne közelebb kerülni egy nővérként dolgozó lányhoz, hogy ennek érdekében hajlandó egy kisebb sérülést is bevállalni, ezért a Russell által alakított kisfiút megkéri, hogy rúgja sípcsonton, amiért fizet neki negyed dollárt.

A két karakter később ismét találkozott. Ekkor Elvis figurája, a sikeres trükknek hála, már a lánnyal az oldalán sétál, amikor találkoznak Russell karakterével, aki felajánlja, hogy ha kap még egy negyeddollárost, akkor megismétli a rúgást.

Tehetséges baseball-játékos is volt: A 70-es évek elején készült Disney-filmek, de különösen az 1969-ben bemutatott Komputer teniszcipőben, tette híressé Russellt, aki azonban legalább olyan komolyan vette a baseballt, mint a színészkedést.

A baseballban Russell kettes védőként (Second baseman) játszott, profiként pedig az oregoni Bend Rainbows, aztán a texasi El Paso Sun Kings játékosaként jutott el a másodosztályig, ám sajnos egy vállsérülés véget vetett a sztár sportkarrierjének 1973-ban.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló