Ősemberré változtak az emberek, amikor megnyílt az Elektro World első magyar üzlete



Minden idők három leghisztérikusabb magyar boltnyitása.Elektro World – Budaörs: Habár akkoriban a Media Markt már évek óta itt volt az országban, hisz az első bolt 1997-ben nyitott, mégis a magyar vásárlók csak ekkor találkoztak először az agresszív ármarketinggel, és annak hatásaként kirobbanó hisztériával, mert az, ami 2002. február 20-án, délelőtt történt, igazi tömeghisztéria volt.

Sokan már a boltnyitás előtti este lecövekeltek az áruház előtt, nehogy lemaradjanak az olcsón ígért áruról, reggel hét órakor pedig már nem lehetett üres parkolóhelyet találni. Akkor már többezres tömeg várta a nyitást, még meglepő rendben, ám kiderült, hogy ez csak vihar előtti csend volt.

A rend akkor borult fel, amikor úgy hét óra körül egy későn érkező vásárlójelölt úgy döntött, hogy szépen beelőzi a sort, és a bejáratnál várja meg a nyitást, ám a trükközése alaposan felháborította a tömeget, így a helyszínt biztosító tíz rendőr kénytelen volt komolyabb, harminc fős erősítést hívni.

Ez azonban még mindig csak a jéghegy csúcsa volt, ugyanis nyolc óra körül bedugult az M1-M7-es közös szakasza, így az autósok otthagyták a leállósávjában a kocsijukat, nehogy lemaradjanak az akcióról. A boltnál akkor már szinte képtelenség volt megfékezni a 15 ezer dühös és kimerült embert.

A 45 percet késő nyitás után több pofon is elcsattant a tömegben, de volt, akit majdnem agyonnyomott a tömeg. Ezek után nem csoda, hogy az akciós termékek készlete tizenkét óra előtt elfogyott.

Habár a konkurenciánál ekkor bejelentették, hogy aznap 99 forintért osztogatják a kávéfőzőket, mégis, a tömegpszichózis erősebb volt. Azon a délelőttön tehát ismét ősemberré változtatta a fél országot egy jól sikerült reklámkampány, amire a rendszerváltás után 13 évvel aligha számított volna bárki.

Adidas – Váci utca: Az Adidast egyfajta vallási áhítat övezte, így rendkívüli izgalom előzte meg az első hazai bolt megnyitását, amiről már egy évvel korábban cikkeztek az újságok, akik a biztos olvasottság reményében, hetente megírták az ezzel kapcsolatos legújabb információkat.

Aztán eljött 1987. február 17-e, reggel tíz óra, amikor végre megnyílt az első magyar Adidas bolt a Váci utcában, ám valójában sokan, a hideg ellenére, már hajnali 4 körül ott tobzódtak a 300 négyzetméteres üzlet bejárata előtt, a sor pedig a Felszabadulás (mai Ferenciek) teréig kígyózót nyitásra.

A roham még a sokat látott magyar kereskedőket is váratlanul érte, ugyanis az első nap 400 ember vásárolt, 1 millió forint értékben (a havi átlagkereset 6900 forint körül volt 1987-ben), így már a legelső nap bevezették, hogy egyszerre csak 10 ember tartózkodhat az üzletben, ugyanis a nyitás után kezdett káosszá válni a helyzet.

Ezt a szabályt még három héttel a nyitás után, március első felében sem oldhatták fel, hiszen még akkor is olyan nagy volt az érdeklődés, hogy általában 1 órát álltak sorban az emberek az Adidas bolt előtt.

McDonald’s – Régi posta utca: Amikor Sebestyén Miklóst, a Belkereskedelmi Minisztérium vendéglátó főosztályának helyettes vezetőjét arról kérdezték még 1983-ban, hogy hazánkban miért nincs McDonald’s, akkor így felelt, talán nem is sejtve, hogy 1986 novemberében a Bábolnai Húsfeldolgozó Kombinát le fog szerződni az amerikai gyorsétteremlánccal:

„Az a tapasztalatunk, hogy Magyarországon mások a fogyasztási szokások, mint másutt. Nálunk a fasírtos zsömle többet ér, mint a marhahúsból készült, s a magyar gyomornak szokatlan ízesítésű hamburger.”

Arról, hogy 1988. április 29-én megnyílt az első hazai McDonald’s, elég szűkszavúan, csupán egy pár soros MTI hírrel, számolt be a hazai, szovjetbarát sajtó. A nyitásról megjelent képek többségén nem is látható, hogy milyen kígyózó sorok álltak a gyorsétterem előtt, pedig az ezzel kapcsolatos hisztéria sokáig fennmaradt, hiszen az egyperces kiszolgálás, a 43 Ft-os Big Mac, a 25 Ft-os hamburger és a 19 Ft-os szalmakrumpli sokakat megvett magának.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló