Soha nem találták meg a firenzei gyémántot



Elveszett kincsek, amelyekről talán még nem hallottál.A történelem során nem egyszer előfordult, hogy drágakövek, hadizsákmányok, lopott kincsek vagy elsüllyedt hajók rakománya veszett el, melyeket a mai napig próbálnak megtalálni a kincsvadászok. Míg a világ eltűnt kincsei között akad, melyről mindenki hallott, addig valószínű, hogy alábbiakról még te sem hallottál.

A firenzei gyémánt: A csodás világossárga firenzei gyémánt Ausztria koronaékszereihez tartozott és a Medici család büszkesége volt a múltban. Mai árfolyamon úgy 20 millió dollárt érhet a kincs, amit anno mindössze 2 frankért adott el az a katona, aki 1477-ben elvette Károly burgundi herceg holttestéről.

Az eredetileg Indiából származó gyémántot Bécsben mutatták be, mint az osztrák koronaékszer részét, majd 1918 októberében ellopták Erzsébet királyné gyémántkoronájával, gyűrűivel és nyakláncaival egyetemben.

A firenzei gyémántnak 1919-ben veszett nyoma, amikor az őrzésével megbízott Bruno Steiner ügyvéd eltűnt vele. A férfi 1923-ban bukkant fel újra, de 1930-ban bekövezett haláláig tagadta, hogy nála van a firenzei gyémánt, amit azóta sem talált meg senki.

Hawaii elvesztett kincsei: Sok legenda szó arról, hogy Hawaii tele van kincsekkel. Ezek közül az egyik legérdekesebb történet arról mesél, hogy az 1818-ban meghalt Kamehameha király temetkezési kamrája olyan kincseket rejt, mint a mára kihalt madarak tollából készült harcos köntösök, de rengeteg drágakő is található ugyanott.

Egy másik legenda arról szól, hogy az 1790-es Kepaniwai-csata során Kamehameha király serege lemészárolta a maui harcosok nagy részét, a holttestüket pedig az Iao-folyóba dobta, Wailuku közelében. A kincsvadászok szerint ennek a csatának az ereklyéi máig a környéken rejtőznek.

Ugyanakkor egy másik mendemonda azt állítja, hogy Cavendish angol kalóz kapitány több, mint 5 millió dollár értékben rejtett el aranyat és ezüstöt Palemano Point közelében, de James Cook kapitány is kincseket és fegyvereket rejthetett el Kauain, tehát Hawaii egy igazi rejtett kincsesbánya lehet.

Nadir Shah zsákmánya: 50 000 fős hadsereggel indított támadást Delh ellen Nadir Shah. Az 1739-es harcban legkevesebb 30 000 embert mészárolt le a sereg, majd kifosztották a helyet. A történet itt kezd zavarossá válni, ugyanis egyes verziók szerint még ugyanebben az évben meggyilkolták Nadirt Perzsiában, de mások szerint ez 1747-ben következett be.

Ami bizonyos, hogy a teóriák szerint Ahmad Sah ölte meg, és vette el a Nadir által ellopott zsákmány nagy részét. Ahmad a halála előtt elásta a kincseket a Hindu Kush-hegység alagútjaiba. Érdekesség, hogy ugyanehhez a zsákmányhoz tartozott a híres Koh-I-Noor gyémánt, amivel később a brit koronaékszereket gyarapították.

Varyagin értékes rakománya: Valószínű, hogy Napóleon aranyát a Szmolenszki régió nyugati részén fekvő tóban süllyesztették el, de ott lehet az eltűnt Kolcsak aranya is, aminek összértéke több, mint 280 millió dollárt érhet.

A világ egyik leghíresebb kincse 1906. október 7-én került hullámsírba, amikor a Varyagin teherszállító elsüllyedt az Ussuri-öböl partjainál, a mai Primorye területén. A hajó tragédiájából eleinte nem csináltak nagy ügyet, de aztán a tulajdonos, Aleksei Semyonovich Varyagin arra kérte a hatóságokat, hogy térítsék meg neki az „értékes rakományt”, ami elveszett.

A hajó tulajdonosa 60 000 rubelt kért, amit az akkori kormányzó nem adott meg, így 1913-ban Varyagin expedíciót indított az elsüllyedt hajó helyére, de az nem járt sikerrel, ahogy az ezt követő kísérletek sem. Az elsüllyedt rakomány keresését aztán az első világháború, majd az 1917-es forradalom akadályozta. Napjainkban a kincsvadászok próbálhatnak meg az elsüllyedt rakomány nyomára bukkanni.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló