Tizennégy könyvet írt Fülöp herceg



Meglepő információk II. Erzsébet 99 éves korában elhunyt férjéről.Termékeny szerző volt: A karitatív munkái, a fegyveres erők szolgálata és a nemzetközi feladatai mellett mg termékeny író is volt Fülöp herceg, aki összesen 14 könyvet írt, méghozzá elsősorban madarak, környezetvédelem, természet és autók témakörben.

Számos hobbija volt, a madármegfigyeléstől az olajfestésig: Fülöp herceg számos hobbit űzött, így például érdekelte a madármegfigyelés, a festés, a sport és a repülés is. A hivatalos királyi honlapon az szerepel, hogy Edinburgh hercege 1956-ban kapott kedvet a madármegfigyeléshez, amikor a HM Yacht Britannia fedélzetén kirándulva különféle madarakat látott és fényképezett le a fedélzeten.

Az ornitológia annyira megtetszett a hercegnek, hogy folytatta a fényképezést és feljegyezte az utazásai során látott madárfajokat, valamint madarakról készült rajzokat és festményeket gyűjtött. Ugyanakkor nemcsak szenvedélyes műgyűjtő volt, hanem ő maga is szívesen festett.

Mindemellett Fülöp herceg volt az angol királyi család első tagja, aki megtanult helikoptert vezetni, majd 1952 óta repülőgép pilóta is volt.

A királynővel akkor találkozott először, amikor tinédzser volt: Miután befejezte az iskolát, Fülöp herceg csatlakozott a Dartmouth-féle Britannia Királyi Haditengerészeti Főiskolához, ahol II. Erzsébet királynő apja, VI. György is szolgált.

1939 nyarán Erzsébet és a testvére, Margit hercegnő elkísérték az apjukat a főiskolára, ahol az akkor 13 éves Erzsébet életében először találkozott a nála 5 évvel idősebb Fülöppel. Marion Crawford, a hercegnők nevelőnője azt írta az emlékiratában, hogy Erzsébetnek megtetszett Fülöp „viking” szép megjelenése.

A hivatalos királyi honlapon az áll, hogy 2017-ben a királynő és a herceg a királyi család első párjaként ünnepelte a platina házassági évfordulót. 2021-ben lett volna a 74 éve, hogy összeházasodtak.

Ebédlőasztalon született és narancsos dobozban menekült Görögországból: Nem mindennapi körülmények között látta meg a nap világot Fülöp herceg, ugyanis az 1921. június 10-én, Korfu-szigeten, Philippos Andreou Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg néven született herceget a konyhaasztalon hozta világra az édesanyja.

Az 1920-as években Görögország politikailag instabil volt, majd 1922-ben I. Konstantin görög királynak le kellett mondania a trónról, míg Fülöp apját, András herceget börtönbe zárták és halálra ítélték, ám a kivégzést sikerült elkerülnie, méghozzá azzal a feltétellel, hogy elhagyja az országot, ahova soha többé nem tér vissza.

Fülöp herceg egész családját száműzték. A segítségükre V. György angol király küldte el a királyi haditengerészet egyik hajóját, amelyen a család 1922 decemberében hagyta el Korfut. Az akkor 18 hónapos csecsemő Fülöp egy narancsos ládából eszkábált gyermekágyon utazott a teljesen nincstelenné vált családjával.

Görögország és Dánia hercege volt: Fülöp herceg András görög herceg, I. Konstantin görög király öccse és Battenbergi Aliz hercegnő gyermekei közül az egyetlen fiú volt. Az apja dán származású volt. A testvérei, akik idősebbek voltak nála, Margit hercegnő, Teodóra hercegnő, Cecília és Zsófia hercegnő.

Nővérei német hercegekhez mentek feleségül: Fülöp hercegnek összesen négy nővére volt: Margit hercegnő (1905 - 1981), Teodóra (1906–1969), Cecília (1911 - 1937) és Zsófia (1914 - 2001) hercegnő.

A négy hercegnő, akik közül Cecília aktívan támogatta a náci rezsimet, német hercegekhez ment feleségül. Zsófia hercegnő társa Christophe herceg volt, a náci párt egyik tagja. A hercegnő állítólag úgy írt az emlékiratában Hitlerről, hogy egy „elbűvölő és szerény” férfi, az öt gyermeke közül pedig az egyiknek a Karl Adolf nevet adta, minden bizonnyal a náci vezér tiszteletére.

A náci kapcsolatok miatt Fülöp herceg három, akkor még élő, nővérét nem hívták meg a fivérük és az akkor még hercegnő Erzsébet esküvőjére.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló