Szerelemből és nem érdekből házasodott össze II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg



Érdekességek az angol királyi pár házasságáról.1. A királyi családok életében normálisnak számított, hogy nem szerelemből házasodnak, hanem elrendezett frigyet kötnek. Erzsébet és Fülöp kapcsolata azonban nem érdekházasság volt. Ők ketten tinédzserként találkoztak, barátkoztak össze, majd szerettek egymásba.

Ők döntötték el, hogy össze akarnak házasodni. Fülöp szerencséjére a király szimpatikusnak találta, ugyanis az ő engedélye kellett az esküvőhöz.

2. A Máltán töltött idő alatt otthon hagyták az egyetlen fiukat, Károlyt a nagyszüleivel. Nem ez volt azonban az egyetlen alkalom, ugyanis II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg gyakran külön töltötte az időt a gyerekeiktől. Előfordult, hogy ez az idő hónapokat jelentett.

1994-ben Károly herceg távolságtartónak nevezte az édesanyját egy önéletrajzi könyvében, ezzel arra utalva, hogy alig voltak együtt. A herceg azt is elárulta, hogy mindent a dadáitól tanult, és a szülei helyett ugyancsak ők voltak jelen minden olyan jelentős élménynél, mint az első lépések, első szavak.

3. Legelőször 1939-ben, a Királyi Tengerészeti Iskolában találkozott egymással II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg. Az akkor csupán 13 éves Erzsébet azonnal beleszeretett a 18 éves Fülöpbe, akinek főleg a sportossága (a herceg nagyon ügyes teniszező volt) kápráztatta el. Azt a napot egymás társaságában töltötték, Erzsébet testvérével, Margittal együtt. Ez az egy nap elég volt ahhoz, hogy Erzsébet úgy érezze, a jövőben még mindenképpen találkozni szeretne a férfivel.

4. Fülöp hercegnek nehezen ment a váltás, amikor a felesége megörökölte a trónt. Mivel Erzsébet megkapta a királynői címet, ezért Fülöpnek fel kellett adnia a tengerészeti karrierjét, címeit és át kellett költöznie a Buckingham-palotába az általa nagyon szeretett Clarence-házból.

A hercegnek azt sem volt könnyű elviselnie, hogy mindegy, hogy hova mennek együtt a feleségével, ő mindig csak a második. Erről ők ketten soha nem árultak el részleteket, de abban az időben több újság is Erzsébet és Fülöp házassági problémáiról írt.

5. 1949 és 1951 között, amikor Erzsébet még csak hercegnő volt, közel két évig Máltán éltek Fülöppel, aki ott állomásozott. Számukra az az időszak volt a leghétköznapibb, és talán a legboldogabb is.

A királyi pár friss házas volt, és már megszületett az első gyermekük, Károly, akit Angliában hagytak a nagyszüleivel, Erzsébet pedig még nem volt királynő, tehát szabadabbnak érezhették magukat, és a körülményekhez képest, azt tehettek, amihez kedvük támadt.

6. Legelőször 1939-ben, a Királyi Tengerészeti Iskolában találkozott egymással II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg. Az akkor csupán 13 éves Erzsébet azonnal beleszeretett a 18 éves Fülöpbe, akinek főleg a sportossága (a herceg nagyon ügyes teniszező volt) kápráztatta el. Azt a napot egymás társaságában töltötték, Erzsébet testvérével, Margittal együtt. Ez az egy nap elég volt ahhoz, hogy Erzsébet úgy érezze, a jövőben még mindenképpen találkozni szeretne a férfivel.

7. II. Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek soha nem volt közös hálószobája, viszont egymásba nyíltak a saját szobáik. Ez abban az időben sem volt másképp, amikor a Clarence-házban éltek a házasságuk elején. Ezzel a megoldással sokkal jobban aludtak, kipihentebben keltek, de amikor úgy érezték, hogy társaságra vágynak, akkor pillanatok alatt át tudtak menni egymáshoz.

8. Az 50. házassági évfordulójuk alkalmából adott beszédében Fülöp herceg elmondta, hogy az egymással szembeni nagy tolerancia teszi sikeressé a kapcsolatukat.

9. Mivel a házasságuk elején Erzsébet még nem kapta meg a királynői címet, ezért elhatározta, hogy felveszi a férje vezetéknevét. Az apja halála után azonban trónra lépett, ezért visszatért az eredeti vezetéknevéhez, tehát Mountbattenből ismét Windsor lett, ami a királyi család hivatalos vezetékneve. A pletykák szerint ez egyáltalán nem tetszett Fülöp hercegnek.

(Forrás: joy.hu)

Ajánló

Ajánló