Félelmetes hiedelmek élőhalottakrólA világ leghátborzongatóbbak legendái a vámpírokról.Baobhan-Sith (Skócia): A skót rémtörténet szerint a Baobhan-sit egy női tündér, aki nappal koporsóban alszik, majd éjjel az erdőkben barangol, hogy olyan eltévedt férfiakat találjon, akiknek kiszívhatja a vérét.

A legenda szerint a gyönyörű Baobhan-sit olyan zöld ruhát visel, amely eltakarja az állati patáját, és képes farkassá változni. Ha a tündér áldozata férfi, akkor az meghal, de ha nő, akkor ő ugyancsak ilyen lénnyé változik.

Soucouyant (Dominikai Köztársaság): A rémtörténetek szerint a nappal öregasszony, éjjel tűzgömbbé változó soucouyant még nem halt meg, hanem már életében alkut kötött az Ördöggel. Vámpírnak azért nevezik, mert ahhoz hasonlóan, megpróbálja kiszívni az emberek vérét.

Gienganger (Norvég): A norvég legenda szerint a gienganger azért tér vissza a sírból. A giengangert nem szívja ki az emberek vérét, viszont betegséget terjeszt azáltal, hogy az áldozata arcába harap.

Pontianak (Indonézia): A pontianak legendája országonként változó, de abban az összes vele kapcsolatos rémtörténet megegyezik, hogy a szülés közben meghalt nők változhatnak pontianakká. Ugyanakkor a pontianak lehet egy halva született gyermek is, vagy egy olyan személy, akire már rátámadt egy ilyen lény. A hiedelmek szerint a szörnyeteg feltépi az áldozat gyomrát, aztán felfalja bensőségeket, és kiszívja az emberek vérét.

Állítólag ezt az élőholtat úgy lehet legyőzni, hogy szöget vernek a nyakába, mert akkor visszaváltozik azzá, aki az átváltozása előtt volt, ám csak addig marad ebben az alakban, amíg valaki el nem távolítja belőle a szöget.

Dearg-due (Írország): Magyarul vérivót jelent az ír dearg-due neve, kinek legendája arról mesél, hogy egy lány öngyilkosságot követett el, hogy így meneküljön meg az elrendezett házasság elől, ugyanis másba volt szerelmes.

A lány azonban nem nyugodhatott békében, ugyanis a halála utána felkelt a sírból, hogy meggyilkolja az édesapját és a férjét. Állítólag azóta dearg-due férfiakat csábít el, hogy megigya a vérüket.

Strigoi Mort (Románia): A román legenda szerint azok az emberek, akik az esküvőjük előtt haltak meg, vagy fájdalmas és rossz életük volt, azok visszatérhetnek élőhalottként. A betegen született gyerekek állandó veszélyben vannak, hogy ilyen lényekké változnak.

A román elképzelés szerint a vért szívó, rokonaikra támadó strigoi mortok piros hajú, kék szemű, két szívű rémségek, amik akár állati alakot is felölthetnek.


Manananggal (Fülöp-szigetek): A legenda szerint a manananggal ötvözi magában a pontianak és soucouyant tulajdonságait, ugyanis egy idős, de vonzó nő képben jelenik meg, hogy állapotos nőkre támadva, a nyelvével kiszívja a magzat vérét. A magzat nem hal meg, viszont deformált arccal jön a világra.


Ha ez nem lenne elég vérfagyasztó, akkor még hozzá kell tenni, hogy a manananggal úgy közlekedik, hogy az alsó és a felső teste különválik egymástól. A mendemonda szerint a rém feledékeny, így hajlamos hátrahagyni az alsótestét, amit be kell szórni sóval, fokhagymával, esetleg hamvakkal, ha az ember meg akar tőle szabadulni.

Gashadokuro (Japán): Japán tele van vérfagyasztó legendákkal, melyek közül az egyik legrettenetesebb egy hatalmas csontváz szörnyről szól, aminek a neve gashadokuro. A hiedelmek szerint a halálra éheztettet emberek lelkéből születhet a gashadokuro, ami általában megpróbálja leharapni az áldozata fejét.

Adze (Ghana és Togo): Az afrikai legenda szerint az adze szentjánosbogár alakban jelenik meg. A rémtörténet arra figyelmeztet, hogy nem szabad elkapni, mert ellenkező esetben emberré változva támad az áldozatára, hogy felfalja annak belső szerveit.

Az adze szentjánosbogár alakban is veszélyes, ugyanis kiszívja az áldozat vérét, illetve betegségeket terjeszt. A legenda szerint elsősorban fiatal gyerekekre jelent veszélyt.


(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló