A világ legkülönlegesebb elhagyatott helyeiRémisztő, mégis csodás helyek, ahova csak a turisták járnak.Dóm otthonok – Marco-sziget, Florida: A floridai Marco-szigeten található dóm otthonok ötletét egy nyugdíjas, korábban olajjal kereskedő iparmágnás találta ki. A környezetbarát nyaralónak szánt dómokat 1981-ben kezdték el építeni, de Florida kíméletlen időjárása miatt víz öntötte el a területet, amit lakhatatlanná nyilvánítottak.

A Nagy Vonattemető – Uyuni, Bolívia: A Salar de Uyuni, a világ legnagyobb só mezeje magasan az Andokban, Bolívia délnyugati részén található. 1888-ban fellendült a helyi bányaipar, ezért brit mérnököket kértek fel arra, hogy építsenek ki egy vasúthálózatot, ami nyúljon le a Csendes Óceánig.

A bányaipar az 1940-es években bedőlt, mert az ásványi erőforrások kimerültek, emiatt a vasútra se volt többé szükség. Sok gőzmozdonyt egyszerűen otthagytak a sós kietlenségben. A mozdonytemető még ma is kísérteties látvány, ahogy a napfény megcsillan az Egyesült Királyságban gyártott gőzmozdonyokon.

Tianducheng – Hangzhou, Kína: Körülbelül 40 percre Hangzhoutól, a kínai Tianducheng tartományban kereshető fel Párizs miniatűr másolata. A francia főváros mását 2007-ben építették, hogy 10 000 ember befogadására legyen képes, ám ezzel szemben csak néhány ezer ember él ott, így az utcák általában üresek.

Városi Metodista Templom – Gary, Indiana: A gót stílusú, sziklaalapokkal és színezett üvegablakokkal rendelkező, kilencemeletes márvány, Városi Metodista Templom 1926-ban épült az Egyesült Államok Acélművek támogatásával. Az építkezés után eltelt néhány évtized során hanyatlásnak indult az acélipar, aminek következményeként Gary lakossága is csökkent, ezért a templomot bezárták 1975-ben.

Pripyat – Ukrajna: Pripyat városát érintette a legsúlyosabb mértékben az 1986-os csernobili katasztrófa, aminek következtében a helyiek elmenekültek a hatalmas sugárzás elől. Napjainkban a világ egyik leghíresebb elhagyatott települése Pripyat, ahol játékok találhatóak egy iskolaépületben, a faliórák ugyanabban a pillanatban álltak meg. Szintén a településen található egy hanyatlásnak indult vidámpark is, amit Ukrajna hivatalos turistalátványossággá szeretne tenni.

Maunsell tengeri erődök – Anglia: A Temze torkolatában épített fémtornyok célja az volt, hogy Anglia azokkal védje magát a németek légi támadásaitól a második világháborúban. Az erődítményeket az 1950-es években szerelték le, majd az ezt követő évtizedben kalózok használták a tornyokat arra, hogy rádiós üzeneteket sugározzanak.

Napjainkban a tengeri erődök a Sealand Hercegség területén találhatóak, és csak csónakkal látogathatóak, viszont napos időben jól lehet látni őket Shoebury partjairól.

Rummu börtön – Észtország: Könnyen lehet, hogy a világ víz alatti látványosságai közül a Rummu börtön a legfélelmetesebb. Ezt a helyet a Szovjetunió által elfogott rabok számára hozták létre az 1940-es években.

A börtön foglyait arra kötelezték, hogy a szomszédos mészkőbányában dolgozzanak. Miután Észtország függetlenné vált 1991-ben, a Rummu börtön lakatlanná vált. A közelében található tengerpart viszont nagy népszerűségnek örvend, különösen azon búvárok körében, akik imádják az elmerült épületek, bányászeszközök felfedezését.

Houtouwan – Shengshan-sziget, Kína: Shanghaitól 87 mérföldre, délkeletre található az egykori halászfalu, amit annak ellenére, hogy több évtizede elhagyatott, nem a por és a törmelék lepte el, hanem a borostyán és dús növényzet.

Gereja Ayam (Csirke-templom) – Magelang, Indonézia: Közép-Jáva területén található a hatalmas Gereja Ayam, avagy Csirke-templom, aminek formáját eredetileg galambnak tervezték. A templomot az 1990-es években nyitották meg, hogy rehabilitációs központként és minden vallás számára imahelyként funkcionáljon, ám a magas költségek miatt 2000-ben felhagytak a fejlesztésével.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló