Magyarok elleni meccsen fejezte be a sportkarrierjét Bud Spencer



Meglepő érdekességek az öt éve elhunyt sztárról.Sportkarrierjét egy magyarok elleni meccsel fejezte be: Spencer nemcsak kiemelkedő tanulmányi eredményekkel büszkélkedhetett, hanem azzal is, hogy nagyszerű sportoló volt. Az úszást viszonylag korán kezdte, majd olasz bajnok címet szerzett mellúszásban, gyorsúszóként pedig ő volt az első olasz, akinek sikerült 1 percen belül leúsznia a 100 métert. Ezenkívül több olimpián is részt vett, valamint az olasz vízilabda-válogatott tagja volt.

Habár sportolóként is szép jövő előtt állt, Spencer mégis úgy döntött, hogy a színészet jobban érdekli, ezért felhagyott a versenysporttal. Utolsó vízilabda mérkőzését az olimpiai győztes magyar csapat ellen vívta. Az olaszok akkor 7:3-ra kikaptak a magyaroktól. Kicsit később már Terence Hill oldalán szerepelt az Isten megbocsájt, én nem című filmben.

Igazi csodagyerek volt: Spencer mindig a nyugodt, behemót, a nép egyszerű gyermekét játszotta a filmjeiben, de a valóságban egy igazán intelligens ember volt, aki már 5 évesen iskolában járt, majd a negyedik osztály után azonnal hatosztályos gimnáziumban folytatta a tanulmányait.

16 évesen már vegyésznek tanult a Római Egyetemen, de a tanulmányait ott kellett hagynia, mert a Brazíliába költözött a szüleivel két évre, ami alatt folyékonyan megtanult portugálul. Miután visszaköltöztek Olaszországba, folytatta a tanulmányait, amelyek során megszerezte a jogi diplomát és doktori címet.

Feltaláló is volt: A Spencer temetésével kapcsolatos interjúban árulta el Terence Hill, hogy a színésznek hírnevet szerző pofonok és ütések többségét ő maga találta ki. Ugyanakkor ezen kívül is akadt még néhány találmánya, amelyeket bejegyeztetett a szabadalmi hivatalban. Spencer tervezett például egy újfajta háromcsövű puskát, egy speciális ajtózárat és egy fogkefét, amibe beépített fogkrém volt.

Általában más szinkronizálta őt olasz nyelvre: Spencer mindig kikérte magának, hogy ő nem olasz, hanem nápolyi, ami azért nem mindegy, mert Nápolyban sajátos dialektusban beszélnek. Ez volt az oka annak is, hogy az olasz közönség nem hallhatta a színész eredeti hangját a saját filmjeiben, ugyanis akkoriban terjedt el, hogy utólag szinkronizálják a nemzetközi piacra szánt filmeket.

A Piedone-filmek esetében maradhatott Spencer eredeti hangja, hiszen egy nápolyi rendőrt alakított. Szintén az eredeti hangja hallható A zsoldoskatonában, az Aranyeső Yuccábanban és pár ezredvég környékén készült tévés produkciójában.

A legtöbbször viszont, összesen 30 alkalommal, Glauco Onorato szinkronizálta Spencert. Rajta kívül Sergio Fiorentini adta a hangját a sztárnak, méghozzá négy filmben. Ferruccio Amendola az Ezer pofon ajándékba című westernben kölcsönözte a hangját a színésznek.


A forgatókönyvírásba is belekóstolt: Azt követően, hogy színészként beindult a karrierje, Spencer forgatókönyvíróként is kipróbálta magát. A pályafutása végén több Extralarge és Big Man részt is írt, de az első ilyen jellegű munkája a Banános Joe története volt, aminek a főszerepét is ő játszotta, de Terence Hill nélkül.

A tévéfilmek terén producerként is visszatért, de a kamerák mögötti munkája esetében mindig Carlo Pedersoli néven szerepelt a stáblistán.

Saját légitársasága volt: Nem véletlen, hogy Bud Spencer sokat ült valamilyen repülő járművön a filmjeiben, így például a Mindent bele, fiúk! című produkcióban, ami azért is fontos alkotás, mert ezáltal szeretett bele a repülésbe, míg a Kincs, ami nincsben hidroplánnal próbált megszökni Pongo Pongo szigetéről, a Nyomás utána esetében pedig helikoptert láthatták vezetni a nézők.

Amikor ezeket a jeleneteket forgatták, akkor nem volt szükség sok trükkfelvételre, mivel Spencer jogosítványt szerzett utasszállító repülőgépekre és helikopterekre. Mindez közrejátszott abban, hogy a karrierje vége felé, 1981-ben saját légitársaságot alapított Mistral Airt néven, ami nyolc géppel még ma is működik, majd eladta azt.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló