Mit mesél rólad a beszédstílusod?



Ha kíváncsi vagy, hogy rólad mit árul el a beszédstílusod, akkor válaszd azt, amelyik rád jellemző, majd olvasd el az olasz pszichológuscsoport elemzését!Ha orrhangon beszélsz: Az olasz pszichológuscsoport szerint önértékelési problémákra és a mások elismerése utáni vágyra utal az, ha orrhangon beszélsz. Nagyon vágysz az elismerésre, de az mégsem kapod meg. A megfázás (a nyálka a belső könnyeket szimbolizálja) is azt üzeni a külvilág számára, hogy nem kaptad meg a feltétel nélküli szeretetet, az elfogadást és az erőfeszítéseidért járó elismerést.

Ha sokat beszélsz: Az olasz pszichológuscsoport szerint a szószátyár emberek azért beszélnek ennyire sokat, mert figyelemre vágynak, valamint ők akarják irányítani az helyzeteket, ugyanis gyakran szükségük van erre az élményre. Ha te is ebbe a kategóriába tartozol, akkor ennek oka lehet az, hogy rendkívül fontos a számodra, hogy valaki végre meghallgasson, megértsen.

Ha dadogva beszélsz: Az olasz pszichológuscsoport szerint az átlagosnál érzékenyebb személy lehetsz, ha dadogva beszélsz. Ha dadogva beszélsz, akkor valószínű, hogy nagyon sokat kritizáltak és megszégyenítettetek, amiért a viselkedésed vagy a teljesítményed nem felelt meg a szüleid által elvártnak. Ennek következményeként egyfajta belső szorongás alakult ki benned, hogy nem vagy elég jó, nem fogad el a külvilág, ez pedig a dadogásban nyilvánul meg.

Ha állandóan közbeszólsz: Az olasz pszichológuscsoport úgy gondolja, hogy amennyiben folyton közbevágsz, amikor valaki beszél, netalántán hajlamos vagy befejezni helyette a mondanivalóját, akkor biztos, hogy ezt azért teszed, mert te akarod irányítani a dolgokat, valamint nem tiszteled a másik felet, és nem bízol meg benne.

Ha nem hagyod, hogy a másik végigmesélje a történetet, vagy végigmondja a gondolatmenetét, akkor ezzel azt akarod garantálni, hogy ne kelljen olyasmit hallanod, ami miatt jobban szoronganál. Ugyanez a beszédstílus jelzi azt is, hogy nem érdekelnek mások határai, és nincs türelmed végighallgatni a mondanivalójukat, ami súlyos gyerekkori traumára utaló jel lehet.

Ez azért lehetséges, mert az egészséges határokat a gyerekként megért egészség, stabilitás, biztonság és bizalom eredményeként jönnek létre. Ha tehát nem tudod meghúzni a határaidat, akkor másokra van szükséged ahhoz, hogy biztonságban érezd magadat.

Ha monoton stílusban beszélsz: Az olasz pszichológuscsoport szerint a halk, egysíkú, monoton beszéd arra utal, hogy az illető azért nem mer kitárulkozni, mert fél az elutasítástól vagy a kinevetéstől.

Ha rád ez az unalmas, élettelen beszédstílus a jellemző, akkor az olasz pszichológuscsoport szerint elnyomod magadban az érzelmeidet, túl bizonytalan vagy, és félsz attól, hogy milyen reakciókat kapsz a külvilágtól, ezért inkább az unalmas, de biztonságos világot keresed, az alapelved pedig az, hogy „nem szól szám, nem fáj fejem”.

Ha túl gyorsan beszélsz: Az olasz pszichológuscsoport szerint azért beszélsz túl gyorsan, mert olyan sok minden zajlik egyszerre, hogy szeretnél valahogyan elszakadni tőlük, tehát egyfajta többletenergiától igyekszel megszabadulni ezzel a beszédstílussal.

Sokszor szétszórt vagy, ugyanis egyik témáról a másikra váltasz, túl sok minden foglalkoztat és tele vagy gondolatokkal, mindez pedig egyfajta túlagyalás eredménye. Emellett a túl gyors beszéd a bizonytalanság jele is, mert azonnal fel akarod dolgozni azt, ami az eszedbe jut, ezért rögtön kimondod a benned megfogalmazódó gondolatokat, nem törődve azzal, hogy a másik fél fel tudja-e fogni mindazt, amit közölsz vele.

Ha hangosan beszélsz: Az olasz pszichológuscsoport véleménye az, hogy amennyiben túl hangosan beszélsz, akkor teljesen biztos, hogy a hangerőddel próbálsz figyelmet kikövetelni magadnak. Aki hangosan beszél, az azt próbálja elérni, hogy vele ez ne történjen meg, tehát ha rád is ez a beszédstílus a jellemző, akkor annak a háttérben az áll, hogy kicsinek, kevésnek és jelentéktelennek érzed magad.


(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló