Kígyók költöztek a templomba



A világ legérdekesebb szentélyei.Kígyó Pagoda – Myanmar: Mandalay mellett, Paleik-ben található a Hmwe Paya, azaz Kígyó Pagoda. Bár a szentélyt a XI. vagy a XV században építették, mégis igazán híres csak a hetvenes évek óta lett, amikor is három kígyó mászott be a szentélybe, ahol leheveredtek Buddha képmásai köré. A kígyók örökre ott maradhattak a szentélybe, ugyanis a szerzetesek nem zavarták el őket, mert abban hisznek, hogy a hüllők reinkarnációk.

Wat Phumin – Thaiföld: A thaiföldi Nan-ben található az álomszép buddhista szentély, aminek négy bejáratának mindegyikén látható egy-egy Buddha szobor. A belső teret bonyolult dekoráció és csodás festmények teszik egyedülállóvá. A főtemplomban egy kétszintes, vallásos szövegekkel teli könyvtár található.

Az egyébként csodás szentély hátborzongató részét képezi az az apró kupolás épület, amelyben az látható, hogy mi vár arra, aki nem követi Buddha ösvényét. Az ott látható makettek furcsa, állati fejekkel ábrázolják az embereket, akiket elevenen főznek az üstökben, áldozatokat forráznak le forró olajjal, egy fára szögelt nő fejéből pedig madár csipeget.

A látványt még hátborzongatóbbá teszi, hogy a teremőr egy halom koponyán ül. A pokol bejárata teljesen ellentétes a szentély többi részének békés légkörével, tehát az üzenet teljesen egyértelmű.

Huashan Teaház – Kína: A Huashan Teaházhoz vezető ösvényen évente úgy 100 ember hal meg. Ennek oka az, hogy az út néhány helyen meredek lépcsős, ráadásul a zarándokoknak számítaniuk kell arra, hogy az ösvény egyszer csak a semmibe fordul, ráadásul a törött deszkák sem ritkák a meredek szikla oldalába.

Az utat még veszélyesebbé teszi, hogy nincs biztonsági korlát, csak egy lánc, amiben meg lehet kapaszkodni. Ahol a deszka is hiányzik, ott keskeny vasrudakon lehet araszolni, vagy a lánc segítségével mászható meg a félelmetes meredek szikla. Aki mindennek ellenére hajlandó felkeresni a szentélyt, az megérdemli, hogy elfogyasszon egy finom italt a kolostorban kialakított teaházban, miközben gyönyörködhet a pazar panorámában.

Jinja – Japán: A templom ereklyetartóját azok a nők használhatják, akik egészségért és bőségért szeretnének imádkozni. Ugyanakkor a nők nemcsak ezért látogatnak el a szentélybe, hanem azért is, hogy otthagyják a kislányuk megunt babáját, mert abban hisznek, hogy az a baba, ami rossz helyen van, visszajár kísérteni.

A templomban minden évben rendeznek egy fesztivált, ami során néhány babát elhelyeznek egy csónakba, amit aztán szabadon bocsátanak az óceánon. A csónak és a babák általában elsüllyednek, a japánok pedig úgy hiszik, hogy a szerencsétlenség velük együtt süllyed el.

Zenkoji Szentély – Japán: Sok-sok évvel ezelőtt építették a Nagano Zenkoji nevű szentélyt. Mivel a VI. században még nem volt elfogadott vallás a buddhizmus, ezért a hívőknek ki kellett találniuk, hogy hogyan gyakorolhatnák a vallásukat. A megoldást egy 654-ben faragott szobor jelentette, amit titokban elhelyeztek a szentélyben.

A Hibutsu, vagyis rejtett Buddhának nevezett szobrot csak különleges alkalmakkor vették elő az oltár mögül. Mivel az idő múlása kezdett meglátszani a szobron, ezért a XIII. században másolatot készítettek róla, amit aztán hét évente mutattak be. Az eredeti szobrot elrejtették, ám az 1720-as vizsgálat szerint üresen találták a szobor dobozát. Egy másik szóbeszéd szerint a szobor meleg volt, az érintése pedig olyan, mintha élőlény lenne.

A szentélyben azonban nem a szobor a legérdekesebb, hanem az a sötét alagút, ami az oltár alatt található. Ez jelképezi azt az utat, amelyen minden léleknek át kell haladnia a test halála után az újjászületés felé.

A szentély látogatóinak le kell venniük a cipőjüket ahhoz, hogy végigmehessenek a sötét alagúton, amibe állítólag elrejtették a paradicsom kulcsát, amit csak áldott vagy szerencsés ember találhat meg.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló