Kevésbé ismert érdekességek a Macskafogóról



Meglepő tények a 35 éve bemutatott rajzfilmről, amelyért a mai napig rajongunk!Kis híján a nyugati ihletődése lett a veszte: Nepp József elég erősen belevitte a későbbi forgatókönyvbe a nyolcvanas évek akciófilmjei iránti szeretetét, amelyek esetében leginkább James Bond, Indiana Jones és Superman gyakorolt rá nagy hatást.

A Macskafogó főhőse is azért kapta tőle a Grabowski nevet, mert akkoriban trend volt Amerikában lengyel-cseh hangzású nevet adni a főszereplőknek. Habár Ternovszky Béla rendező is látott fantáziát a Macskafogó ötletében, mégis szinte biztosak voltak abban, hogy a kultúrpolitika elitje nem lesz elájulva a filmtervtől, s igazuk is lett.

Abban az időben, ha a filmet készítő Pannónia Filmstúdió nem megrendelésre készített alkotásokat, akkor pályázat útján nyert támogatást az állami vezetéstől, de a Macskafogó ötletére egy forintot sem áldoztak az döntnökök.

Akár Oscar-jelölt is lehetett volna: Mivel a magyar politikai elit a nyolcvanas évek végén kezdett engedékenyebbé válni a nyugati filmekkel kapcsolatban, ezért később a MOKÉP és a Filmfőigazgatóság is zöld utat adott a rajzfilmnek, amihez 10 millió forintot adtak.

Bár akkoriban a kultúrpolitika szabályai szerint illetlenség volt dicsérni a nyugati vagy a nyugati jellegű filmeket, mégis az 1986. október 2-án bemutatott Macskafogó jegyeladási sikerei bebizonyították az akkori kádereknek, hogy helyes döntést hoztak.

A rajzfilm vetítésének első évében 1 millió mozijegy kelt el rá, ami indokolttá tette a nemzetközi forgalmazást is. Tekintve, hogy a Macskafogót akkoriban gyerekmeseként tartották számon, animációs film kategória pedig csak 2002 óta létezik az Oscaron, ezért a Legjobb külföldi film kategóriában nevezték, de végül nem kapott jelölést.

Felújítása rajongói kezdeményezésnek köszönhető: 2015-ben történt, hogy a Macskafogó készítői és a rajongók egy része összefogott annak érdekében, hogy felújítsák az 1986-os rajzfilmet. A kultikussá vált alkotásnak csupán egy darab negatívja maradt fenn, de az is erősen sérült, ezért pénzt kellett gyűjteni a restaurálásra.

Amikor azonban képkockáról képkockára kezdték beszkennelni, akkor a Nemzeti Filmalap közbelépett, hogy a saját hatáskörében végezze el a további munkálatokat, amit a rajongók sem bántak, ugyanis még segítettek is a későbbi promócióban, valamint a saját honlapjukon kezdtek gyűjtésbe az „Így készült a Macskafogó” című filmért és kiállításért.

Spin-off is készült volna: Egy ideig spin-offot terveztek a Macskafogóhoz, méghozzá Macskamesék címmel. Ez egy 12 részes sorozat lett volna, az 1986-os rajzfilm szereplői nélkül. A készítők elmondták, hogy több tévécsatornát és külföldi befektetőt is érdekelt az ötlet, de a magyar állam nem adott elég támogatást a szériára, így azt kukázták. A sorozatból csak két rész készült el. Ezek közül az egyiket feltöltötték a YouTube-ra 2011-ben.

Okkal nem készült sokáig folytatása: Ternovszky egy 2007-es interjúban elárulta, hogy miért nem készült folytatás a Macskafogóhoz:

„Nem akartunk folytatást, mert szerintünk, egy-két kivételtől eltekintve, ritkán sikerülnek a későbbi változatok. A filmtörténetben inkább az figyelhető meg, hogy a folytatás gyengébb, vagy kevésbé arat sikert.”

Máig nagy hatású kultuszfilm: A készítőket is meglepte, hogy milyen sokan szeretik a Macskafogót, ami a mai napig nem vesztett a népszerűségéből. Ez valószínűleg nagyban annak köszönhető, hogy a rajzfilm humora időtálló, és komoly hatást gyakorolt a magyar popkultúrára.

2019 szeptemberében Szente Vajk rendezésében vitték színpadra a József Attila Színházban a filmet, míg a dalai terén a Négy gengszter tette híressé a Cotton Club Singerst, a Miu – mi újság? pedig a Pappa Pia című magyar filmben is hallható volt.

Legutóbb a Magyar Kétfarkú Kutya Párt döntött úgy, hogy a gengszter patkányokkal dekorál ki egy csobánkai buszmegállót.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló