Érdekességek a Maffiózókról



Meglepő dolgok a sorozatról, aminek előzményfilmjét most mutatták be.A Maffiózók pár motívuma már felbukkant David Chase egyik korábbi sorozatában is: Már több évtizedet eltöltött a sorozatok világában íróként, majd producerként és rendezőként Chase, amikor kitalálta a Maffiózók ötletét.

Először az 1974-ben az NBC-n indult Rockford nyomoz (The Rockford Files) című detektívsorozat harmadik évadában, 1976-ban csatlakozott az írói csapathoz. 1979 decemberében tűzték műsorra a sorozat Just a Coupla Guys című, Newarkban játszódó epizódját, amiben Rockford összetalálkozik két helyi botcsinálta maffiózóval, Eugene Conigliaróval és Mickey Longgal, akik egy élelmiszerboltból irányítják az üzelmeiket, s ez az a két karakter, akikről nem véletlen, ha a Maffiózók-beli Paulie és Silvio jut az ember eszébe.

De szintén a szereplők között volt egy Tony nevű maffiafőnök, az ő unatkozó háziasszony felesége, Jean és a fia Anthony Jr., de megjelent a főnök anyja is, akinek a kapcsolata megromlott a fiával, és még egy katolikus pap is szerepelt a komikus hangvételű epizódban.

Egy igazi szakértő is segítette David Chase-t: Azt követően, hogy az országos csatornák egyikének sem kellett a Maffiózók, David Chase úgy döntött, hogy kicsit átírja a forgatókönyvet, amihez a szubkultúra egyik szakértőjétől, a manhattani körzeti ügyész nyomozóosztályának vezetőjétől, Dan Castlemantől kért segítséget.

Chase és Castleman nagyon sokat beszélt telefonon, ráadásul a köztisztviselő mindenféle javadalmazás nélkül, csupán szívességből segített a forgatókönyvírónak, de később, amikor Chase elkészült a pilot átírt forgatókönyvével, Castleman már hivatalosan és fizetéssel vett részt a projektben, technikai tanácsadó pozícióban.

Castleman a pilotért 3.000 dollárt, majd a 12 részes első évad mindegyik epizódjáért 1.000 dollárt kapott, később pedig színészként is szerepelt a sorozatban, méghozzá annak a szövetségi főügyésznek a szerepében, aki a vádat képviselte Junior bírósági ügyében.

A Family Guynak köszönhetik, hogy a sorozat végül The Sopranos címmel került adásba: Chase a The Sopranos címmel mutatta be az tervét az HBO-nak, ám ott mindenképpen meg akarták változtatni a címet, mert attól tartottak, hogy a nézők azt fogják hinni, hogy az operához van köze a sorozatnak.

Az új cím kitalálására több embert is felkért a kábelcsatorna, aminek eredményeként több jobb-rosszabb ötlet is összegyűlt. Ezek közül a legtovább a Family Man jutott, de mivel a Fox 1999 januárjában műsorra tűzte a Family Guy című animációs vígjátéksorozatát, ezért az HBO végül meghagyta az eredeti címet.

Azt, hogy a címadással nemcsak a kábelcsatornának volt problémája, jól mutatja, hogy hazánkban az elég semmitmondó Maffiózók címet kapta.

A sorozat részben önéletrajzi ihletettségű: Chase a saját életéből is inspirálódott, amikor megírta a Maffiózók alapját, ugyanis nemcsak Tony, hanem ő is elég ambivalens kapcsolatban állt az édesanyjával, és a főhőséhez hasonlóan, ő is gyakran járt pszichiáterhez.

Ezzel kapcsolatban Chase elárulta, hogy a Lorraine Bracco által alakított Dr. Melfi karakterét java részt a saját pszichiátere, Lorraine Kaufman ihlette, aki ugyanúgy félbeszakítja a pácienseit, ha érzi, hogy azok csak mellébeszélnek.

Ezzel kapcsolatban az is kiderült, hogy Kaufman a harmadik-negyedik évad környékén megírta, hogy szerinte hogyan viselkednének ezek a szereplők a valóságban. Chase elmondása szerint a pszichiáter meglátásai elképesztő pontossággal fedték le az írók terveit.

Korunk egyik leghíresebb énekesnője is feltűnt a sorozatban, 15 éves korában: A szereposztással kapcsolatban meg kell említeni, hogy mennyi későbbi híres színész kapott kezdő korában bizonyítási lehetőséget a Maffiózókban. Ilyen volt például Michael Kelly, Michael B. Jordan, Michael K. Williams, Lin-Manuel Miranda, Paul Dano és Stefani Germanotta, azaz a mai Lady Gaga.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló