Keresztre feszítéssel ünneplik a húsvétot a Fülöp-szigetekenBizarr szertartások, amelyek máig élnek.Azt hihetnénk, hogy 2021-ben már nem léteznek azok a barbár, vagy legalábbis morbid szokások, amelyekben a babonás őseink hittek, ám az igazság az, hogy még napjainkban is léteznek olyan helyek, ahol az emberek őrzik a bizarr, nem ritkán veszélyes hagyományokat, még akkor is, ha az illegális.

Ilyen hátborzongató szokás az alábbi öt is.

Keresztre feszítések: Egyértelmű, hogy ez az ősi szertartás a Bibliából származik, ám ez nem jelenti azt, hogy a világ minden keresztény országában gyakorolják a keresztre feszítés hagyományát, sőt, a katolikus vezetők elítélik a gyakorlatot, mert tartanak attól, hogy valaki megsérülhet.

A filippínó keresztények viszont napjainkban is hagyják, hogy valódi szögekkel feszítsék keresztre őket. Bár a rituálé rendkívül veszélyes, mégis elképesztő állóképessége és fájdalomtűrése lehet annak, aki erre vállalkozik. 2019-ben a Fülöp-szigetek három különböző pontján feszítettek keresztre kilenc embert, hogy így ünnepeljék meg a húsvétot.

Guy Fawkes elégetése: Guy Fawkes egy római katolikus összeesküvő volt, aki 1605-ben tervelte ki a csapatával a lőporos összeesküvés néven elhíresült merényletkísérletet, aminek oka az volt, hogy I. Jakab angol király visszaállította azokat a súlyos intézkedéseket, amelyek a római katolikus egymás híveit sújtották.

A merényletkísérlet meghiúsulására való emlékezésként minden év november 5-én megtartják a Guy Fawkes-napot, amely során hatalmas máglyán elégetnek egy Fawkes bábut, sok helyen pedig tűzijáték is látható.

Baba ledobás: Napjainkban is népszerű India Karnataka és Maharashtra államaiban ez a rituálé, amely során 25 méter magasságból dobják le a csecsemőket, akik egy kifeszített lepedőre esnek rá. A Baba Umer Dargah szertatásról azt lehet tudni, hogy állítólag, amikor egy szúfi misztikus tudomást szerzett a csecsemőhalálozások számának növekedéséről, akkor azt tanácsolta, hogy a beteg babákat dobják le a ma is ismert módon, mert a szülők ezzel bizonyíthatják a Mindenhatóba vetett bizalmukat.

Régen abban hittek, hogy a lepedő majd csodával határos módon megjelenik és felfogja a csecsemőket, ám egyértelmű, hogy ennek milyen tragédia lett a vége, ezért ma már legalább annyit változtattak a bizarr szokáson, hogy hindu férfiak által kifeszített lepedő várja a ledobott kicsiket a szentély lábánál.

Kígyókezelők: Ennek a ma is élő vallási mozgalomnak a hívei abban hisznek, hogy azokat nem marja meg a kígyó, akik eléggé szeretik Jézust. Bár ez a vallás legális, mégis sokan ellenzik Amerikában.

A kígyókezelők Márk evangéliumára támaszkodnak, ami alapján az alábbiban hisznek:

„Nevemben ördögöt űznek, új nyelveken beszélnek, 18 kígyókat vehetnek kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik, ha pedig betegekre teszik a kezüket, azok meggyógyulnak.”

A valóság azonban az, hogy már sokan belehaltak a hitük gyakorlásába, ugyanis 1910 óta 120 haláleset történt, 1936 és 1973 között pedig nagyjából 35 ember halt bele a kígyómarásba. Akiknek szerencséje volt, és túlélték a kígyómarást, azok kénytelenek sorvadt kézzel élni.

Ha egy kígyókezelő meghal, akkor a hívők úgy gondolják, hogy ez Isten tervének a része, tehát nem arról van szó, hogy a hit hiánya miatt halt meg az illető.


Ujjlevágás: Ha elvesztjük egy szerettünket, akkor az olyan, mintha egy részünket veszítenénk el, ám míg nálunk ez csak egy mondás, addig az indonéziai Pápua-sziget dani törzs női tagjai szó szerint értik, ugyanis a gyászoló nőknek le kell vágniuk az ujjaik végét. Teszik ezt a lelki bánatuk megjelenítése miatt, és az elhunyt esetleges bosszúra éhes szellemének megjelenése ellen.

A múltban a csecsemők ujjhegyeit is le kellett vágni, sőt, gyakran a saját anyjuk harapta le őket. Bár napjainkban a szertartás illegális, mégis állítólag a törzs továbbra is gyakorolja a bizarr és kétségkívül fájdalmas szertartást.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló