Hibbantsága miatt kapta meg a Dokik főszerepét Zack Braff



Érdekességek a 20 éve bemutatott sorozatról.Az első kiválasztott nem volt elég hibbant, a második már bőven: J.D. szerepével kapcsolatban először Michael Muhney-t (Veronica Mars, J.A.G. - Becsületbeli ügyek) hallgatták meg, de ő nem volt elég hibbant, ezért helyette Zack Braff kapta a munkát.

A színész pincérként dolgozott, amikor ement a Dokik meghallgatására, majd felmondott az étteremben, amikor kiderült, hogy őt választották a szerepre. A forgatás azonban csak négy hónappal később kezdődött, így Braff kénytelen volt kitalálni, hogy addig hogyan fog pénzt keresni. Végül elvállalt egy filmszerepet, ami mégiscsak jobb volt, mint az, hogy visszakönyörgi magát a pincéri munkájába.

Egy igazi kórházban forgatták: A Dokik sorozatot gyártó NBC-nél úgy döntöttek, hogy a forgatáshoz kibérlik a kaliforniai San Bernardo völgyben található használaton kívüli kórházat, az Észak-Hollywoodi Egészségügyi Központot. A felvételekhez az alsó két szintet használták, míg a harmadikon rendezték be az öltözőket, irodákat és a raktárat, a felsőbb emeleteket pedig más produkcióknak adták bérbe. A forgatási helyszínként szolgáló kórházat 2011-ben rombolták le.

Zach Braff mindenképp meg akarta szerezni a sorozatbeli kitömött kutyát, de a stúdió hajthatatlan volt: A sorozatban töltött nyolc és fél év után Zach Braff azzal a kéréssel állt elő, hogy szeretné, ha a csatorna nekiadná Vakkancsot, a szériabeli albérletében található kitömött kutyát, de erre nemet kapott válaszul.

A színész azonban nem adta fel, hanem kitalálta, hogy akkor kölcsönkéri egy cameo erejéig az általa rendezett Bárcsak itt lennék című filmhez, hogy annak egyik jelenetében a háttérben megjelenjen.

Erre a csatorna csak azzal a feltétellel mondott igent, hogy testőrt küldenek a kitömött kutyával. Mivel a színész ebbe belement, ezért a forgatáson valóban egy testőr figyelt egész nap Vakkancsra, úgyhogy ha Braff elpusztult kutyára vágyott az igazi otthonába, akkor azt máshonnan kellett megszereznie.

Szinte mindent rögtönöztek, egy karakter pedig nem csak szinte: A Dokik lényege a rögtönzés volt, ugyanis bár volt előre megírt forgatókönyv, ami alapján felvették a jeleneteket, mégis ha egy szereplőnek támadt egy spontán ötlete, akkor annak is adtak egy esélyt, majd megtartották az epizódban, ha bevált, és kihagyták a forgatókönyvben szereplő részt.

Dr. Cox emlékezetes monológjainak szinte mindegyike rögtönzés volt. Ugyanakkor az egyetlen karakter, akinek meg sem írták a szövegét, az Neil Flynn volt, a Takarító, aki eleve mindent improvizált, ezért a forgatókönyvben is csak annyi szerepelt, hogy „bármi, amit Neil mond”.

Nem tudták jól lezárni a szériát: A tervek szerint a nyolcadik évaddal befejeződött volna a Dokik, de Bill Lawrence és a sorozatot az NBC-től átvevő ABC arra a döntésre jutott, hogy a tervezett spin-off helyett inkább készítenek egy kilencedik évadot.

Ennek eredményeként megváltozott a sorozat hangneme, ráadásul a „Scrubs: Med School” címen emlegetett kilencedik évadban már nem J.D. állt a középpontban, hanem több új színész és színésznő érkezett, akik medikusokat alakítottak. Közülük a leghíresebb Dave Franco volt. Emellett a helyszín is megváltozott.

A változások nem váltak be, a rajongók ki nem állhatták, így a kilencedik évad végével a sorozatot is kaszálták. A Dokik tehát nem kapott szép befejezést.

A karakterek jó sok nyelvet beszéltek, bár néha összevissza: Valaki egyszer úgy döntött, hogy összegyűjti azt, hogy a Dokik szereplői hányféle nyelven beszélnek. Ebből kiderült, hogy Elliot német és francia nyelvtudással rendelkezik, Turk egy kicsit beszél franciául és spanyolt tanul Carla miatt.

Dr. Cox és Carla spanyolul tud, míg a Takarító a jelnyelvhez, a spanyolhoz és a koreaihoz ért. J.D. konyít a törökhöz, ami akkor derült ki, amikor egy török orvos el akarta lopni a pudingját. Ted koreaiul beszél, Dr. Kelso vietnamiul, ami nem meglepő, mivel Vietnamba járt nőzni.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló