Érdekességek Rowan Atkinsonról



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a Mr. Beant megformáló színészről.A legmagasabb körökben mozog: A színész olyan hírességekkel ápol jó kapcsolatot, mint Károly herceg, és annak felesége, Camila, valamint meghívták Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére is, de ugyancsak jól ismeri az Egyesült Királyság korábbi miniszterelnökét, Tony Blairt, akivel még az iskolában találkozott, ugyanis mindketten a durhami The Chorister Schoolba jártak. Bár Blair két évvel a színész felett járt, mégis bizonyos források szerint még osztálytársak is voltak.

Mielőtt kiparodizálta volna, egy James Bond-filmben kezdte filmes pályafutását: Atkinson nem véletlenül alakított brit titkos ügynököt a Barclaycard reklámokhoz, ugyanis a színész óriási rajongója James Bondnak.

Atkinson olyannyira szereti a 007-es ügynököt, hogy az első mozifilmes mellékszerepe is egy James Bond-filmben volt, méghozzá az 1983-ban bemutatott Soha ne mondd, hogy soha című produkcióban, amiben a sok év után visszatérő Sean Connery mellett játszhatott.

Dadogással küzd: Amikor Atkinson a mérnöki pályát elhagyta a színészetért, akkor komoly kockázatot vállalt, hiszen a biztos karriert lecserélte a bizonytalanra, de nemcsak azért, mert a színészet egyébként sem életbiztosítás, hanem azért is, mert gondjai akadtak a beszéddel.

Ennek ellenére az első jelentősebb sikerét egy rádiós műsorral, a The Atkinson People-lel szerezte. Ebben a műsorban a színész gunyoros interjúkat készített híres emberekkel, méghozzá úgy, hogy ő alakította a riport és a riporteralanyt is.

Talán a beszédhibája is közrejátszott abban, hogy Mr. Bean tulajdonképpen nem beszél a sorozatban, maga Atkinson pedig csak elvétve ad interjút. Mindenesetre a fő gondja a „b” és a „p” betűk kiejtésével van, mert mindig megakad egy pillanatra, ha azokat a betűket magánhangzó követi.

178 az IQ-ja. Vagy mégsem: A mérnöki diplomája a bizonyíték, hogy a valóságban Atkinson sokkal okosabb, mint az általa játszott bugyuta karakterek, s talán éppen ez a kontraszt volt az, ami miatt elterjedt az a pletyka, amely szerint a színésznek 178-as az IQ-ja.

Ha ez igaz volna, akkor a színész egyike lenne a világ ezer legokosabb emberének, és még Einsteinnél is okosabb lenne, ugyanis az ő IQ-ját 160 körülire saccolják, mert akkoriban még nem léteztek azok a tesztek, amelyekkel megmérhették volna az IQ-ját.

Az igazság az, hogy Atkins elképesztő IQ-járól csak az interneten írnak, ahol egymásra hivatkoznak a különböző anyagok, míg a hivatalos életrajzok valahogy soha nem említik meg, hogy a színész egy zseni.

Hivatalos teszteredmény tehát nincs arról, hogy Atkinson átlag feletti IQ-val rendelkezik, de az azért valószínű, hogy elég okos, de akkor is maximum valahol „csak” 140 körül mozoghat az IQ-ja.

Johnny English karakterét egy tévéreklámhoz alkotta meg: Atkinson autógyűjteményének egyik darabja, az Aston Martin V8 Vantage Oscar India még a Johnny English című vígjátékban is látható volt.

Ennek a filmnek egy másik érdekessége, hogy a főszereplőt Atkinson nem ehhez alkotta meg, hanem egy tévéreklám-sorozathoz, amit még a 90-es években készített a Barclaycard nevű hitelkártyákkal foglalkozó cégnek.

A figura akkoriban még Richard Lathum néven futott, majd a 2003-as vígjáték kedvéért kapta meg a Johnny English nevet. Később a képzeletbeli MI7-nek dolgozó, csetlő-botló titkos ügynök még két filmet kapott.

Nem sokon múlt, hogy életét veszítse egy repülőgép-balesetben: Nem sokon múlott, hogy 2001-ben ne arról írjon a sajtó, hogy Atkinson és családja halálos repülőgép-balesetet szenvedett a kenyai utazása során. 

A baj akkor következett be, amikor kibéreltek egy magángépet, aminek pilótája váratlanul elájult, ezért a színésznek kellett átvennie a gép irányítását, méghozzá úgy, hogy nem is ért ahhoz. Szerencsére a pilóta néhány ébresztő pofon után magához tért, majd biztonságosan landolt a kenyai Nairobiban található Wilson repülőtéren.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló