Kultuszfilmek, amelyek nagy nehézségek árán készültek el



Igazi forgatási pokol volt ezeknek az alkotásoknak a munkálatai.Az élet mindig drága (Die Hard with a Vengeance): A két sikeres rész után egyértelmű volt, hogy Bruce Willisnek harmadjára is vissza kell térnie a filmsorozathoz, ám az már nem volt ennyire világos, hogy pontosan miről is fog szólni a következő Die Hard film.

A producerek több forgatókönyvre is nemet mondtak azért, mert azok túlságosan hasonlítottak más akciófilmekre, ráadásul pont azokra, amelyeket a Drágán add az életed sikere inspiráltak. Az egyik ilyen szkript a Troubleshooter című, luxushajón játszódó történet volt, de azzal kapcsolatban a Fox úgy érezte, hogy túlságosan hasonlít az akkoriban Steven Seagal főszereplésével készülő Úszó erődhöz, viszont ebből a forgatókönyvből készítették el később a Féktelenül 2-t.

Végül az 1995-ben, Bruce Willis és Samuel L. Jackson főszereplésével készült akciófilm, a Simon mondja (Simon Says) forgatókönyve alapján készült el a film. A szkriptet először a Warner Brothers kaparintotta meg, mert egy Halálos fegyver-filmet akartak forgatni belőle (ez megmagyarázza, hogy ebben az alkotásban miért kapott John McClane egy közel egyenrangú társat Zeus személyében), de aztán a Foxnál kötött ki a forgatókönyv.

Nem ez volt azonban az egyetlen forgatási nehézség Az élet mindig drága esetében, ugyanis több drasztikus változtatáson is át kellett esnie. Ilyen volt például az, hogy eredetileg úgy fejeződött volna be a macska-egér játék, hogy Simon szökése miatt John McClane viszi el a balhét, ezzel még pokolibbá téve az egyébként sem könnyű életét.

McClane ezután kapta volna el Simont, akivel aztán McClane-féle orosz rulettet játszott volna egy rakétavető segítségével, ám ezt a befejezést végül túl sötétnek találták, ami nem is baj, hiszen fura lett volna, ha az eddig igazságot szolgáltató McClane hirtelen bosszúállóvá válik. Ugyanakkor az alternatív befejezés megtekinthető a film Special Edition DVD-kiadásában.

Drágán add az életed! (Die Hard, 1988): A 80-as évek egyik legmeghatározóbb filmje volt a Bruce Willis főszereplésével készült Drágán add az életed!, ám létezik ebből egy képzeletbeli verzió, amelyben Willis szerepét Frank Sinatra kapta.

Ennek az oka az, hogy a film Roderick Thorp 1979-ben megjelent könyve, a Nothing Lasts Forever alapján készült, ami az író 1966-os, The Detective című krimijének a folytatása. Sinatra az ebből készült című filmben, A detektívben játszott, ezért a szerződése értelmében, a Foxnak kötelező volt először neki felajánlania a folytatás főszerepét.

A színész azonban akkoriban már a 70-es éveit taposta, úgyhogy nemet mondott a munkára. Ha elvállalta volna a szerepet, akkor az jobban illet volna a regényhez, amire igaz, így is eléggé hasonlít a film, kivéve azt, hogy a főhős egy idősebb, nyugdíjazott rendőr. Miután Sinatra nemet mondott, a Fox rengeteg akciósztárt, köztük Arnold Schwarzeneggert, kereste meg a szereppel, amit végül az akkoriban még vígjátékszínészként ismert Willis kapott meg.

Mivel a Drágán add az életed! forgatását úgy kezdték el, hogy a forgatókönyvet még be sem fejezték, ezért elkövettek néhány hibát a filmben, így például azt, hogy az elején látható kamion, amellyel Hans Gruber és csapata megérkezik a toronyházhoz, túl kicsi ahhoz, hogy elférjen benne az a mentőautó, amelyet a film végén kitolnak belőle.

Casablanca: Hollywood egyik legnagyobb klasszikusa a Casablanca, aminek forgatás úgy indult 1942-ben, hogy még nem volt kész a forgatókönyv. Az íróknak csipkedniük kellett magukat a befejezéssel, mivel a filmet már javában forgatták, ráadásul a munkának egy hónappal a tervezett kezdés után álltak neki.

Bár a Casablanca esetében is sok változás történt, mégis a listán szereplő több filmmel ellentétben, itt nem okozott kreatív nézeteltéréseket, vagy keveredést a forgatáson, ugyanis csak azért kellett, hogy eltüntessenek minden szexre tett utalást az alkotásból.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló