Érdekességek Glenn Close-ról



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a 75 éves színésznőről.Mondhatni, igazi Oscar-rekorder: A nyolcadik Oscar-jelölést kapta a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmért Close, aki végül egyik jelölés esetében sem kapta meg az aranyszobrot, így egyfajta rekordernek számít.

A színésznő jelölést kapott a Garp szerint a világ (1982), A nagy borzongás (1983), az Őstehetség (1984), a Végzetes vonzerő (1987), a Veszedelmes viszonyok (1988), az Albert Nobbs (2011) és A férfi mögött (2017) című filmekért. Ezek közül az utóbbi négy esetében a legjobb színésznő, a többiben a legjobb női mellékszereplő kategóriában kapott jelölést.

Ugyanazért a szerepért egyszerre jelölték Oscarra és Arany Málnára: A Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben nyújtott alakítása miatt kapott Arany Málna-jelölést Close, majd három nappal később ugyanezért jelölték Oscar-díjra is. Ilyen duplázásra 1984-ben volt utoljára példa, akkor Amy Irving kapott egyszerre Arany Málna- és Oscar-jelölést, méghozzá a Yentl című filmért.

Ugyanakkor végül egyik díjat sem kapta meg, ugyanis az Oscart dél-koreai Youn Yuh-jung vehette át a Minariért, az Arany Málnát pedig Maddie Ziegler vihette haza a rettenetesen sikerült, Sia jó szándékú musical címszereplőjeként.

Sokkal genyóbbra vette Szörnyella figuráját, mint eredetileg tervezték - féltek is tőle a kutyák: Az 1996-os 101 kiskutyában játszotta el Szörnyella de Frász karakterét Close, aki kezdetben úgy gondolta, hogy nem írták elég gonoszra és markánsra a szerepet, a film rendezője, Stephen Herek pedig túl megengedő a szereplővel.

A színésznő ezért addig nyaggatta a direktort és a producereket azzal, hogy a rajzfilmben is rendívül gonosz a karakter, mégsem ijesztette el a nézőket, hogy végül engedtek neki és sokkal genyóbbra írták a szerepét.

Ezt a filmben szereplő kutyák, leginkább a Perdy-t játszó, aki folyton szökni próbált előle, megérezték, mert azonnal rettegni kezdtek, amikor Close megjelent Szörnyella De Frászként, parókában, kisminkelve, kosztümben és szipkával a forgatáson. Ha viszont jelmez nélkül, „civilben” látták, akkor semmi bajuk nem volt a színésznővel.

Előkelő rokonsággal rendelkezik - meg rabszolgatartó ősökkel: Close egy tehetős család gyermekeként jött a világra az előkelő Connecticut-i Greenwicbe. A színésznő nagyapja természettudósként dolgozott, az apja pedig klinikát tartott fent Afrikában amellett, hogy ő volt Mobutu Sese Seko kongói diktátor háziorvosa. Close később évekig élt Kongóban.

A születési helyén ő is abba az elitiskolába járt, amelybe Michael Douglas, Paul Giamatti, Jamie Lee Curtis és John F. Kennedy. Habár tény, hogy Amerikában nincs nemesség, közben mégis van, így Close 12 generációra visszamenőleg kékvérű ősökkel rendelkezik, köztük kormányzókkal, tábornokokkal, főnemesekkel, sőt még Diana hercegnő családjával is rokoni szálak kötik össze.

Ugyanakkor a színésznő ősei között akadnak, akikre nem lehet büszke, ugyanis rabszolgatartó ültetvényesek voltak. Egy ilyen messzire nyúló és szerteágazó családfán azonban természetes, hogy bármi kiderülhet, így az is, hogy Close és Billie Eilish nagyon távoli rokonok.

Van egy instasztár kutyája: A 101 kiskutya után Close újra eljátszotta Szörnyellát a 2000-es 102 kiskutyában, de ő volt az Emma Stone főszereplésével készült Szörnyellának az egyik executive producere is.

A magánéletben a színésznőnek van egy Sir Pippen of Beanfield nevű bichon havanese kutyája, akiből igazi Instragram-sztár lett. A kutyus bemutatkozásában szerepel, hogy ő Close kedvenc fia (a színésznőnek egyébként egy gyereke van, Annie Starke), szereti a képzőművészeteket, a mézeskalács házakat és rendszeresen elkíséri a gazdáját a nyilvános eseményekre, amelyek közül a Santa Barbara Filmfesztiválon együtt vettek át egy életműdíjat. Pippen csak egy filmet látott eddig a színésznőről, természetesen a 101 kiskutyát, amit már többször is megnézett.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló