Ezeket a dolgokat talán még nem tudod Az ötödik elemről



Meglepő érdekességek 25 éves filmről.Több legendás képregényművész is dolgozott a filmen, ám az egyik beperelte Bessont plagizálásért: Az ötödik elemet rendező Luc Besson francia (képregény)művészeket bízott meg a látvány és a díszletek kidolgozásával, méghozzá már 1991-ben, amikor először próbálkozott a film elkészítésével.

Egy év alatt összesen nyolcezer rajz készült, az alkotók pedig szinte mindent kidolgoztak a futurisztikus New York Citytől kezdve az űrhajókon át a földönkívüli lények kinézetéig. 1992-ben azonban leállt a projekt.

Amikor a sci-fi 1997-ben elkészült, akkor Jean Giraud kifogásolta, hogy nem kapott a prémiumdíjból, hiszen ő tette le a film alapjait, ezért beperelte Bessont. A kereset alapja azonban az volt, hogy Besson több elemet is „ellopott” az Alejandro Jodorowsyk és Giraud által készített Incal képregényből, ezért összesen 22 millió euró kártérítést követelt, valamint 2-5%-os részesedést Az ötödik elem nettó profitjából.

Nem Giraud volt azonban az egyetlen, aki perelt, ugyanis ugyanígy tett Jodorowsky is. Az ügyet 2014-ben ejtették, mert Besson legfeljebb jelentéktelen részleteket használt fel.

Luc Besson 500 szavas idegen nyelvet talált ki Az ötödik elemhez, amiből Bruce Willis tényleg egy kukkot sem értett: Nemcsak a nézők, hanem Bruce Willis sem értette Milla Jovovic karaktere, Leeloo szövegeit a film első felében, ugyanis Luc Besson egy 500 szavas ideges nyelvet talált ki Az ötödik elem hősnőjének.

A rendező írt egy szótárat is az ősi nyelvhez, amit ő és a színésznő bemagoltak, majd levélváltások és beszélgetések segítségével begyakoroltak. Mire a forgatás elkezdődött, addigra már társalgásszinten tudták használni a kitalált nyelvet.

Gary Oldman nem túlzottan szereti a filmet, és amúgy is csak egy szívességért vállalta a főgonosz szerepét: Bár sokan azon a véleményen vannak, hogy Gary Oldman élvezte a hataloméhes és cinikus Zorg szerepét, mégis a brit színész elárulta a 2010-es években, hogy nemcsak, hogy nem szereti a filmet, hanem egyenesen utálja, és csak azért szerepelt benne, mert Luc Bessonnal jó barátok, és korábban már a Léon, a profi forgatásán is nagyszerűen ment a nekik a közös munka, amiben ugyancsak ő alakította a főgonoszt.

Emellett még anyagi érdekből vállalta el a szerepet Az ötödik elemben Oldman, ugyanis cserébe Besson finanszírozta a színész rendezésében készült, 1997-es Éhkoppontot. A két híresség tehát kölcsönösen segített egymásnak, még éjszakánként is, amikor együtt nézték vissza az aznap felvett anyagokat.

Ugyanakkor Oldman leszögezte, hogy élvezte Zorg szerepét, aminek megformálást Tapsi hapsiról és egy amerikai elnökjelöltről mintázott, valamint direkt beszélt amerikai déli akcentussal.

Luc Besson már kamaszkora óta dolgozott ezen a szerelemprojektjén: Az 1959-ben született Luc Besson elárulta, hogy tizenéves korában Párizstól 60 kilométerre, az erdő közepén élt a nevelőapjával, aki se tévét, se rádiót nem engedett a házba, ezért teljes izoláltságban töltötte a kamasz éveit Besson, aki szerint ilyen körülmények között az ember megöli magát, vagy alkoholista lesz, de ő inkább az írásba menekült az unalom elől.

Az ötödik elem története 1975-ben fogalmazódott meg benne, méghozzá leginkább a Pierre Christin író és Jean-Claude Mézières képregényrajzoló sci-fi klasszikusa, az 1967-ben indult Valérian hatására.

Az első verzió 2300-ban játszódott, a főhőse egy hétköznapi munkás volt, akinek a neve akkor még nem Korben Dallas, hanem Zaltman Blero volt, aki nyert egy nyaralást a Fhloston nevű bolygó üdülőjébe, a Paradise-ra, ahol találkozott a nem 20, hanem 2000 éves, Leeloo nevű lánnyal.

Idővel átdolgozta az első változatot. Például a férfi főhőst a taxizó apja tiszteletére változtatta meg egy Korben nevű taxisra. Besson eleinte trilógiában gondolkodott, a forgatókönyv pedig már 400 oldalas volt. Végül 38 évesen sikerült elérnie, hogy bemutassák a 20 éven át fejlesztett szerelemprojektjét.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló