Meglepő érdekessége a 45 éve bemutatott Star Warsról



Kevésbé ismert tények a filmlegendáról.Han Solo eredetileg zöld szörny volt kopoltyúval, Luke pedig egy 60 éves tábornok a Jedi-Bendu űrkommandótól: George Lucas kezdetben cifra neveket adott a Star Wars szereplőinek, akik között szerepelt például Mace Windy, a Jedi-Bendu űrkommandó vezetője és Annikin Starkiller, a történetbe pedig olykor ő maga is belezavarodott.

A Luke-nak megfeleltethető, Annikinnek is nevezett főhős egy hatvanas éveiben járó, deres szakállú tábornok, de kisnövésű humanoid, sőt még nő is volt. Han Solót kezdetben magas, zöld, hüllőszerű, orr nélküli, kopoltyús lényként képzelte el Lucas, aki azon is gondolkodott, hogy a karakter legyen fekete.

Starkillerből végül azért lett Skywalker, mert az előbbi „sztárgyilkos”-t jelent, a rendező pedig nem akarta, hogy a nézők a premier előtt nyolc évvel történt, Charles Manson által irányított gyilkosságra, aminek a filmsztár Sharon Tate volt az áldozata, gondoljanak.

Az első privát vetítésen Lucas szinte minden barátját elborzasztotta a film, egy stúdióvezető viszont elsírta magát a gyönyörtől: A Star Wars esetében nemcsak a forgatás volt kihívásokkal teli, hanem az utómunka. A határidő azonban egyre közeledett, ezért 1977 februárjára mindenképpen el kellett készülnie egy korai vágásnak, amit megmutathatnak a 20th Century Fox vezetőinek. Erre a vetítésre hívta meg Lucas néhány barátját és kollégáját, köztük Brian De Palmát és Steven Spielberget.

Ebből a korai vágásból még hiányoztak a speciális effektusok, Darth Vadert David Prowse komikus szólaltatta meg, az űrcsaták helyét pedig tipikus második világháborús filmek repülős harcaival töltötték meg.

Lucas meghívott barátai szinten ugyanolyan megrökönyödéssel fogadták az alkotást. Brian De Palma őszintén közölte, hogy a Star Warsál rosszabb filmet még soha nem látott, valamint hozzátette, hogy hajlandó rendbe tenni a szerinte silány, túlbonyolított, értelmetlen felvezető szöveget is.

Ezzel szemben Steven Spielberg úgy vélte, hogy a Star Wars lesz minden idők egyik legjobb filmje. Nála csak Gareth Wigan, a Fox gyártórészlegének vezetője volt lelkesebb, ugyanis nemcsak a legnagyszerűbb filmélményének nevezte az alkotást, hanem még el is sírta magát rajta.

Lucas ezen alaposan meglepődött, mivel ő sem hitt igazán az alkotásában. Ezt bizonyítja az is, hogy ahelyett, hogy elment volna a premierre, inkább elutazott Spielberggel Hawaiira, ahol megszületett a fejükben a későbbi sikerfilmjük, az Indiana Jones ötlete.

A Disney és Az ördögűző rendezője sem látott fantáziát a Star Warsban, sikere után mégis volt vele dolguk: Lucas először a United Artists-cal kötött két filmre szóló szerződést. Ezek lettek volna az American Graffiti és a Star Wars, de a stúdió mindkettőt passzolta. Ezután jött az Universal, de ott nem tartották elég érettnek Lucast egy ekkora volumenű film elkészítéséhez. Ironikus módon a brandet 2012-ben megszerző Disney is nemet mondott a filmesnek az 1970-es évek elején.

Végül Alan Ladd Jr. tartotta elég tehetségesnek Lucast, akinek filmterve így került a 20th Century Foxhoz, amit aztán 2019-ben vásárolt fel a Disney. A hab a tortán, hogy a Tatuinon látható óriáshüllő, a krayt sárkány csontváza valójában az Ellopták a dinoszauruszt (1975) című Disney-film kelléke volt.

Lucas a barátjának és pártfogójának, Francis Ford Coppolának köszönhetően még a Paramount Peter Bogdanovich, Coppola és Az ördögűző direktora, William Friedkin által vezetett divíziójánál, a The Director's Companynél is szerencsét próbált, de Bogdanovich és Friedkin azon a véleményen volt, hogy Lucas túl fiatal és kevés ahhoz, hogy látványfilmet rendezzen.

Később Friedkin kultuszfilmjét, A félelem árát egy hónappal a Star Wars hatalmas sikere, 1977. június 24-én mutatták be a mozikba, ahol csúnyán megbukott. A kritikusok és Friedkin szerint a kudarc oka az volt, hogy akkor még mindig rengetegen voltak kíváncsiak a Star Warsra, ami bebetonozta magát a mozikba.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló