Meglepő érdekességek Liam Neesonről



Kevésbé ismert tények a 70 éves színészről.Közel 2 méteres magassága miatt bukott egy szerepet, míg a Baljós árnyakat plusz költségbe verte: Az 1,92 méter magas Neeson ideális karakter Hollywoodban, amit az is igazol, hogy annak idején a magassága miatt kapott szerepet az Excaliburba, ugyanis a John Boorman rendező azt akarta, hogy egy nagydarab színész játssza Gawaint, mert akkor sokkal keményebbnek fog tűnni a közte és Lancelot közti csata.

Előfordult azonban az is, hogy Neeson pont a magassága miatt esett el egy szereptől. Ez akkor történt, amikor a színész jelentkezett az 1987-es fantasy-vígjáték, A herceg menyasszonyának, Fezzik nevű óriás szerepére.

Állítása szerint mérhetetlen undorral nézett rá a rendező Rob Reiner, amikor meglátta, ugyanis túl alacsonynak találta az 1,92 méter magas színészt a szerepre. Neeson számára ez volt a karrierje legszégyenteljesebb élménye. Az óriás szerepét végül a 2,11 méter magas és 236 kilogrammot nyomó francia pankrátor, André René Roussimoff kapta meg.

Neeson magassága később okozott problémát, méghozzá a Baljós árnyak forgatásán, ugyanis költséghatékonyság miatt a színészek testméretéhez igazították a díszleteket, ezért Neeson magassága miatt plusz 150K$-t kellett a filmre költeni.

Transformersekben nem szerepelt, de Michael Bayék róla mintázták Optimus fővezért: Látszólag semmi köze Neesonnek a Michael Bay által készült Transformers-filmekhez, ám a 2007-es első rész audio-kommentárjában a rendező elárulta, hogy a színészről mintázták Optimus fővezért.

Egészen pontosan Bay azt azt utasítást adta az animátoroknak, hogy nézzenek videókat, filmrészleteket a színészről, mert azt akarja, hogy a karakter gesztusai, mozdulatai a karizmatikus színészére hasonlítsanak.

Állítólag azért kapta meg a Schindler listája főszerepét, mert majdnem pucéran megölelte Spielberg anyósát: Sok híres színész neve felmerült a Steven Spielberg által készült Schindler listájának Oskar Schindler szerepére, de azt végül Neeson kapta.

Spielberg leginkább az Anna Christie című színdarab miatt figyelt fel a színészre. A Broadway előadás után a rendező felkereste az akkori feleségével, Kate Capshaw és annak édesanyja, Beverley Sue társaságában Neesont, aki szinte meztelen volt, amikor kopogtak az ajtaján. A színész látta, hogy Sue felfokozott érzelmi állapotban van, ezért nem foglalkozva a pucérságával odament hozzá és megölelte.

Ezután Capshaw kifejtette a férjének a hazaúton, hogy szerinte Neeson pontosan úgy viselkedett, mikor megölelte az édesanyját, ahogy Schindler cselekedne a rendező elképzelése szerint. Végül Spielberg is arra jutott, hogy Neeson a jó választás a szerepre, ezért egy héttel később felhívta, hogy felajánlja neki a szerepet, amit a színész elfogadott, bár saját bevallása szerint, szabályosan reszketett a első forgatási napon az óriási teher és felelősség miatt.

A Darkman forgatása alatt hajnali 3-kor kelt és 18 órákat dolgozott: Neeson az 1990-es, Sam Raimi által rendezett Darkmanben játszhatott először főhőst. Bár a direktor eredetileg a barátjának és állandó alkotótársának, Bruce Campbellnek szánta a címszerepet, arra a stúdió, az Universal nemet mondott.

Raimi végül azért választotta Neesont, mert a kisugárzása emlékeztette Gary Oldmanére. A színész nagy élvezettel készült az összeégett arcváltó antihős szerepére, aminek kedvéért ellátogatott a Phoenix Society for Burn Survivors szervezethez, ahol égési sérüléseket szenvedett embereknek segítenek, Neeson pedig velük konzultált.

Ugyanakkor nem a felkészülés, hanem a forgatás jelentett igazi kihívást a színész számára, ugyanis gyakran napi 18 órát dolgozott, a tíz részből álló maszkját kezdetben öt, majd három óra alatt tették fel és még a beszédmódján változtatnia kellett a műfogak miatt, hogy azok ne essenek ki.

Neeson még a következő bokszfilmje, A nagy ember főszerepére is készült a Darkman munkálatai alatt, ezért hajnali 3 órakor kelt, hogy arra is eddzen.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló