Fontos információk a Jurassic World: Világuralomról



Ezeket a dolgokat jobb, ha tudod a filmről!A tudomány jelenlegi állásának megfelelően a Jurassic World-franchise ezen részében már lesznek tollas dinoszauruszok: Kétségtelen, hogy minden idők legjobb dinoszauruszos mozija a legelső Jurassic Park-film, aminek varázsa közel 30 évvel a bemutatója után sem kopott meg, ám egy szempontból mégis elavult, ugyanis napjainkban már teljesen más a tudományos konszenzus a dinoszauruszok kinézetét illetően.

A Világuralomban szereplő őslények nem mindenben fognak hasonlítani az 1993-as filmben megismert dinoszauruszokra, ugyanis például lesznek benne tollas hátú őslények is. A filmben szereplő dinoszauruszok megalkotása során olyan tudomány szakértőkkel konzultáltak, mint például a paleontológia egyik alapművét szerző Steve Brusatte és a korábbi filmeken már dolgozó Jack Horner.

A rendező azt is elárulta, hogy nagy kihívást jelentett úgy megalkotni a tollas dinoszauruszt, hogy az élettel telinek, kézzelfoghatónak és jelenidejűnek hasson, ne pedig csak egy számítógép által összerakott figurának.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Világuralom nyitójelenete miden szempontból átmenne egy tudományos vizsgán, ám ilyesmit nem is várunk el egy blockbustertől.

Colin Trevorrow a trilógia záródarabja előtt még leforgatott egy Jurassic World-rövidfilmet is, ami a Bukott birodalom fináléja után játszódik: Ugyan a Bukott birodalmat nem Trevorrow rendezte, mégis annak premierje után egy évvel visszatért a dinoszauruszokhoz, ugyanis leforgatott egy rövidfilmet, az alig 8 perces Battle At Big Rockot, ami az első dinoszaurusz-ember konfliktust mutatja be a „nagy kiszabadulás” óta.

A rövidfilmben egy hétköznapi család (André Holland, Natalie Martinez, Melody Hurd, Pierson Salvador) kempingezik a Big Rocknál, ahol akaratukon kívül belecsöppennek egy ragadozó-növényevő harcába, mire az utóbbi figyelme a család felé irányul...

A Világuralom direktora szerint a mostani lesz a Jurassic Park-franchise utolsó felvonása: Valószínű, hogy Steven Spielberg sem számított akkora kritikai és kereskedelmi sikerre, amekkorát az 1993-as Jurassic Park aratott, arra pedig főleg nem fogadott volna senki, hogy 2022-ben már a hatodik részt fogják bemutatni.

Ugyanakkor a 2015-ös Jurassic World és a most érkező Világuralom rendezője, Colin Trevorrow elárulta, hogy szinte biztos, hogy a hatodik rész lesz az utolsó:

„Ha megnézed a Jurassic Park-trilógiát, akkor nem olyan egyértelmű, hogy mi a három film egybefüggő története, mert az alkotók sokkal esetibb alapon közelítették meg. A Jurassic World-trilógiával más a helyzet, mert a három film egymásra épülő történetet mesél el.

Számomra fontos volt, hogy a Világuralom megnézésekor realizáld, hogy micsoda sztorija volt az eredeti trilógiának, hogy mennyire meghatározták, hogy mi történhet a Jurassic World-filmekben. Ha a mostanság születő gyerekek megnézik majd mind a hat filmet, akkor a legjobb esetben úgy fogják érezni, mintha egy ultrahosszú, egybefüggő történetet néztek volna végig.”

A moziban több utalás is lesz a klasszikus trilógiára: Azt már sok ideje tudni, hogy a Világuralomba visszatér a Jurassic Park-trilógia triója, Ellie Sattler (Laura Dern), Alan Grant (Sam Neill) és Dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum), sőt, még Dobson is (őt Campbell Scott alakítja Cameron Thor helyett), ám azt még nem lehet tudni, hogy mennyire ül fel a mostanában divatos nosztalgiavonatra a film.

Ami azonban elég valószínű, hogy nemcsak a szereplők, hanem a helyszínek, jelenetek között is lesznek ismerősök. Erre utal például egy forgatási fotó, amelyen egy „Site B Isla Lorna” feliratú tároló látható, ezért nem kizárt, hogy a Világuralomban ismét szerepet kap a Jurassic Park második és harmadik részéből ismert „B-helyszín”.

Egy másik képen Ellie Sattler és Alan Grant egy Nasutoceratops-szal ismerkedik, ugyanolyan gyermeki rácsodálkozással, amilyennel arra a beteg Triceratopsra néztek, akivel az 1993-as filmben találkoztak.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló