Meglepő érdekességek a Men in Blackről



Kevésbé ismert tények a 25 éve bemutatott filmről.Sonnenfeld felesége ajánlotta Will Smitht a film főszerepére: Tommy Lee Jonest a rendező ajánlotta a film egyik főszerepére, de Will Smith nevét nem ő, de még csak nem is az egyik producer dobta fel, hanem Mrs. Sonnenfeld.

A direktor elmesélte, hogy két példányban kapta meg a forgatókönyvet. Az egyiket ő, a másikat a felesége olvasta, még 1993-ban. Sonnenfeld világosan emlékszik, hogy egymás mellett feküdtek az ágyukban, amikor letették a forgatókönyvet. Ő azt mondta: „Tommy Lee Jones”. Erre a felesége azt válaszolta, hogy: „Will Smith.”

Abban az időben Smith még nem volt filmsztár, ugyanis leginkább a tévéből, a Kaliforniába jöttem címszereplőjeként és rapperként ismerték a nevét. A mozinézők is csak a 6szoros ölelés, 1993-as vígjátékban találkoztak vele, mivel a színész számára igazi hírnevet hozó Bad Boyst és A függetlenség napját is évekkel később mutatták be.

A film főcímét Stanley Kubrick egykori munkatársa tervezte meg: A Men in Black esetében nemcsak az alaphangot megadó nyitójelenet, hanem a Pablo Ferro munkájának köszönhető különleges főcímdal és annak dizájnja is azonnal megfogja a nézőt.

Ferro nagyon sok emlékezetes filmen dolgozott, így például a Lesz ez még így se, a Szigorúan bizalmas, a Good Will Hunting, az Addams Family, a San Franciscó-i zsaru, A Thomas Crown-ügy és az Éjféli cowboy zenéjét is ő szerezte.

A Men in Black főcímdala azonban nem ezekre, hanem Ferro első filmes munkájára, a Kubrick által készített Dr. Strangelove főcímére emlékeztet.


A film eredetileg jóval több helyszínen játszódott volna: Barry Sonnenfeld kérésére több dolgot is megváltoztattak az eredeti forgatókönyvben. Ezek közül a legfontosabb, hogy a Men in Black cselekménye nem csupán egy, hanem több amerikai nagyvárosban játszódott volna, így Las Vegasban, Washingtonban és a Kansas állambeli Lawrence-ben.

A direktor kérésére azonban nem csupán egy városra, hanem kifejezetten New Yorkra szűkítették le a helyszínt, pedig ez a város nem is szerepelt az eredeti szkriptben. Sonnenfeld azonban úgy gondolta, hogy New York az a város, ahol a földönkívüliek tényleg a lehető legegyszerűbben vegyülhetnek el.

Az eredeti forgatókönyvben több szó esett a bogarakról és a feromonokról, de a rendező inkább több akciót képzelt el a filmbe. Emiatt például a forgatás közepén változott meg a befejezés is, ami több millió dollárral megnövelte a költségvetést.

Sonnenfeld azt akarta, hogy ahol csak lehet, ott számítógépes trükkök helyett hagyományos filmeffektusokat, maszkokat, sminkeket és bábokat használjanak, ezzel autentikusabbá téve a filmet.

John Landis visszautasította a felkérést a rendezésre, Barry Sonnenfeldre meg várni kellett: Állítólag a Men in Black rendezésével megkeresték például Quentin Tarantinót, Les Mayfieldet és John Landist is.

Közülük Landis azért mondott nemet, mert szerinte a film erősen emlékeztet az általa rendezett Blues Brothersre, csak földönkívüliekkel. Később a rendező bevallotta, hogy már úgy érzi, hogy tévedett, amiért csak ennyit látott bele az ötletbe és bánja, hogy nemet mondott a munkára.

A rendezői széket végül Barry Sonnenfeld foglalhatta el, ám elég kalandos úton. A direktort az 1991-es debütálásának, az Addams Family sikerének köszönhetően keresték meg a filmmel, még 1993-ban.

Akkoriban azonban Sonnenfeld elképzelései különböztek a film produceriétől, ráadásul menet közben az MGM zöld utat adott az Elmore Leonard regényéből készülő filmadaptációnak, a Szóljatok a köpcösnek!, ezért a rendező inkább azt választotta a sci-fi vígjáték helyett.

Míg a rendezők jöttek-mentek a Men in Black háza táján, addig Sonnenfeld befejezte a Köpcös forgatását. Ekkor találkozott össze egy Los Angeles-i étteremben a Columbia főnökével, Barry Josephsonnal, akivel a rendező közölte, hogy ha várnak még fél évet, amíg az előző munkája utómunkálataival foglalkozik, akkor elvállalja a Men in Black rendezését.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló