Pele átka sújt le arra, aki lop Hawaii természeti tájairól



Ismerd meg a világ legérdekesebb átkait!Pele elátkozza azokat, akik lopnak Hawaii természeti tájairól: Pele átka az egyik leghíresebb legenda, amely szerint balszerencse sújtja azokat, akik köveket vagy homokot visznek el a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkból, az átkot pedig csak azzal lehet megtörni, ha az áldozat visszaviszi, amit elvitt onnan.

Azok a turisták, akik legyintettek a figyelmeztetésre, gyakran visszaküldik az elvitt dolgokat, mert tényleg szerencsétlenség érte őket. Ugyanakkor vannak, akik szerint a National Park Ranger találta ki az átkot azért, hogy elvegyék az turisták kedvét a természetkárosítástól.

Carlisle feltámasztott egy 500 éves átkot: 1525-ben átkozta el a glasgow-i érsek az angolokból és skótokból álló reiveri népet. Az érsek átka több, mint 1000 szóból állt és bosszút ígért a reiveri juhok és szarvasmarhák ellopásáért. Az átok érinti az emberek fejét, fogát, haját, száját, valamint mennydörgéssel és villámcsapással is fenyeget.

2001-ben kőre véstek 383 szót az átokból Carlisle-ban, ám ez rossz ötletnek bizonyult, ugyanis a várásban hamarosan kitört a káosz, ami száj- és körömfájás, áradások, munkahely elvesztésében mutatkozott meg.

A helyiek közül többen is azt akarták, hogy pusztítsák el a követ, de mások attól féltek, hogy attól csak felerősödne az átok. Arról nincs információ, hogy az elmúlt években mi történt a várossal és a kővel. Talán az átok vesztett az erejéből, amiért az emberek nem foglalkoztak vele, vagy csak beletörődtek a balszerencsébe.

Timur átka súlyosbíthatta a második világháborút: Az üzbegisztáni Gur-e Amir-ben temették el az 1300-as években élt török hódítót, Timurt, majd 1941-ben exhumálták. A maradványok mellett két metszetet találtak, amelyek közül az egyikre ezt írták: „Amikor visszatérek a halálból, akkor a világ megremeg!”

A másikra pedig ezt: „Aki feltárja a síromat, az felszabadítja a nálam is szörnyűbb betolakodót!”

Habár egyáltalán nem ritka, hogy a régi sírok feltárásakor abban átkokat találnak, amelyek valószínűleg a sírrablók elrettentését szolgálták, mégis furcsa egybeesés, hogy Timur exhumálása után két nappal Adolf Hitler elindította a Barbarossa hadműveletet, a Szovjetunió invázióját.

A török hódító maradványait egy évvel később, iszlám temetési szertartásnak megfelelően, újra eltemették. Kicsivel később n a Szovjetunióban zajló harcok, főleg a sztálingrádi, új irányt vett.

Az augusztusi átok szerencsétlenséget okoz Oroszországban: Az oroszok komolyan tartanak az augusztusi átoktól, ami szerint a nyár utolsó havában rossz dolgok történnek Oroszországban. A félelmük nem alaptalan, mert 1991 óta sok tragédia rázta meg Oroszországot augusztusban, így például repülőgép-balesetek, robbantások és tűzvészek.

Viszont 1991 előtt is előfordultak súlyos augusztusok az oroszok életében, hiszen a sztálingrádi csata, a leningrádi ostrom és a keleti front megnyitása az első világháború idején is a nyár utolsó havában történt.

Az átkot többféleképpen magyarázzák. Az egyik teória szerint csak véletlenről van szó. Egy másik elképzelés szerint az egész manipuláció, vagyis szándékos tettekkel próbálják táplálni az átokba vetett hitet. Ugyanakkor vannak, akik szerint az augusztusi bolygóállások a felelősek mindenért.

Az ausztrál futballozók átkozottak lettek, miután átkozódtak: A történet szerint az ausztrál labdarúgó-válogatott, az AKA egyszer azzal bízott meg egy boszorkányt, hogy átkozza meg az ellenfelet, a Rhodesia-t, de amikor a boszorkány ezért 1000 dolláros fizetséget kért, akkor a csapat nem fizetett neki.

A boszorkány bosszúból évekig tartó balszerencsével sújtotta a válogatottat, az átka pedig annyira erősen fogott, hogy voltak, akik már azt hitték, hogy az egész ausztrál focit elátkozták. Végül John Safran kiderítettet, hogy az eredeti boszorkány már meghalt, ezért felkért egy másikat, hogy törje meg az átkot. Ezután az ausztrál válogatott bejutott és továbbjutott a 2006-os világbajnokságban.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló