Meglepő érdekességek Patrick Swayze-ről



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a színészről, aki idén lett volna 70 éves.Színész testvérével csak egy filmben játszottak együtt: Patrick Swayze-nek négy testvére volt, akik közül Vicky 1994-ben véget vetett az életének. Bambi Swayze táncosként szerepelt az 1990-es The Other Side-ban, az 1992-es Lányok a Savoybólban és 2003-as Az utolsó piszkos táncban.

Sean Swayze sofőrként dolgozott az 1998-as Üzenetek a gyilkostól forgatásán. Don Swayze karakterszínészként tett szert hírnévre és a ma napig forgat. Bár mindketten színészek voltak, mégis Don és Patrick csak egy filmben szerepelt együtt, méghozzá a 2009-es A kék szobában, amiben mindketten kisebb szerepet kaptak, ugyanis Patrick alakította Velvet Larryt, Don pedig egy kidobót játszott.

Nem csak filmekben táncolt: Swayze a táncos, koreográfus és oktató édesanyjától vette az első táncleckéket. Középiskolásként klasszikus balettet tanult, 1972-ben pedig New Yorkba ment, hogy a Harkness és a Joffrey balettiskolákban csiszolja a tudását.

A színész első profi fellépése a Disney színházi társulatával volt a Disney on Parade előadásában. Ezután Danny Zuko szerepét játszhatta beugróként a Broadway Grease darabjában. 1979-ben a Pabst Blue Ribbon sörreklámjában perdült táncra. 1981-ben az A&W Root Beer reklámban görkorcsolyázott egy vidám társaság tagjaként.

1989-ben a Mountain Dew üdítőital reklámjában egy táncos szórakozóhelyen ábrándozott róla egy lány. Ezután, amikor már ismertté vált, táncos oktatóvideókat készített. Mindemellett piroskabátban táncolt a Toto 1982-es „Rosanna” című kislemezéhez forgatott klipben, amiben 4:16-tól látható.

Több filmjét is idősebben forgatta, mint ahány éves az általa alakított karakter volt: Napjainkban is szokás, hogy idősebb színészek alakítanak középiskolásokat és fiatal felnőtteket. Ezt tette Swayze is, aki A kívülállókban (1983) és a Piszkos táncban (1987) alakított a valós koránál sokkal fiatalabb karaktert.

A Donnie Darkóban a saját ruháiban láthatjuk: A 2001-es Donnie Darko című filmben Swayze egy híres motivációs előadót alakított, akiről aztán kiderült, hogy egy zárkózott pedofil. Ebben a szerepben a színész a saját nyolcvanas évekbeli ruháiban látható, valamint felajánlotta a saját házát a forgatáshoz.

Az 1989-es Batman, a Halálos fegyver és a Hegylakó is nélküle forogtak: Amikor Swayze karrierje jól ment, akkor esélyes volt néhány híres szerepre, ám végül nem ő játszhatta Bruce Wayne-t, Martin Riggst vagy Connor MacLeodot.

Swayze elég bevállalós volt, így nem ritkán ő maga hajtotta végre a filmjei veszélyes mutatványait, aminek néha sérülés lett a vége. Egy térdsérülés miatt például nem tudta elvállalni az akciódús Tango és Cash és a Ragadozó 2. filmeket.

Ugyanakkor vannak olyan híres filmek, amiknek a szerepét ő kapta meg mások helyett. Így például a Piszkos tánc férfi főszerepét, amire Jeff Fahey, Val Kilmer és Billy Zane versenyben volt. A Ghost férfi főszerepe esetében Kevin Bacon, Alec Baldwin, Tom Cruise, Harrison Ford, Mel Gibson, Tom Hanks, Paul Hogan és Bruce Willis neve is felmerült.

Az 1984-es Élet Grandview-ban Ernie Websterének szerepét John Travolta helyett kapta meg Swayze, a Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar (1995) Vida Boheme-nek szerepét pedig Willem Dafoe elől happolta el.

Jennifer Grey igazából nem kedvelte őt: Kevés olyan jól eltalált párosítás van, mint amilyen az 1987-es Piszkos táncé. A két színész azonban korábban már játszott együtt, méghozzá az 1984-es Vörös hajnalban, aminek forgatásán egyáltalán nem jöttek ki jól egymással.

Grey szabotálta a castingot, és csak hosszú rábeszélés után adta be a derekát, hogy készítsen egy táncos képernyőtesztet Swayze-vel, aki a színésznő heves ellenállása miatt kis híján lecsúszott a szerepről.

A filmet rendező Emile Ardolino azonban ragaszkodott a két színészhez, mert biztos volt abban, hogy a kettejük közti ellentét nagyon jót fog tenni a produkciónak, amiben teljesen igaza volt.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló