II. Erzsébet helyretette Lewis HamiltontÉrdekességek a nemrég elhunyt brit királynőről.Egyszer még Lewis Hamiltont is helyretette: A Forma-1 hétszeres világbajnoka így emlékezett vissza II. Erzsébet királynőre:

„Ebédre hívott meg a palotába, ahol mellé ülhettem. Izgatottan vártam, hogy beszélhessek vele, de ő helyretett, hogy először a bal oldali szomszédommal beszélgessek, amíg ő a jobb oldalival fog, és majd eljut hozzám. Rendívül aranyos hölgy volt, akivel zenéről beszélgettünk, és arról, hogy mit csinál hétvégente.”

Rajongott a táncért: II. Erzsébet királynő és a férje, Fülöp herceg is nagyon szerette a skót vidéki táncokat. A Balmorali kastélyukban évente megrendezték a Ghillies’ bált, amin részt vettek a kastély dolgozói, a szomszédok és a helyi közösség.

Utolsó napjaiban már rá volt írva, hogy betegséggel küzd: Szeptember 6-án, kedden készültek el az utolsó hivatalos fotók II. Erzsébet királynőről, aki akkor fogadta Liz Truss angol miniszterelnököt.

Sokaknak feltűnt, hogy a képeken a mosolygós királynő kezén egy lila folt látható, ami a perifériás keringési betegség tünete. Ennek legsúlyosabb következménye lehet a szívleállás. Az uralkodónő görnyedt tartásából csontritkulásra és arra lehetett következtetni, hogy nincs jól.

Többek közt mentősofőrként is szolgált: A II. világháború idején vezetett mentőautót az akkor 19 éves II. Erzsébet királynő, aki akkoriban még így szolgálta a hazáját, tehát kivette a részét az átlagemberek feladataiból.

Uralkodó soha nem utazott még annyit, mint ő: II. Erzsébet királynő nemcsak az uralkodása hossza, hanem az utazás terén is rekorder, ugyanis rengetegszer járt a brit fennhatóság alá tartozó területeken, a korábbi gyarmatokon, és ezek mellett a világ több, mint 120 országában, köztük Magyarországon is. Az utolsó személyes látogatását 2015-ben tette Máltán.

Ugyan idős napjaiban már nem utazott, viszont szívesen használt videochatet, amin keresztül beszélt például a beiktatás előtt álló új-zélandi miniszterelnökkel.

Ha ételekről volt szó, nem szerette a királyi pompát: Több tekintetben is puritán asszonynak lehetett nevezni II. Erzsébet királynőt, így például az étkezésben is, ugyanis azt sem szerette túlbonyolítani.

Elsősorban a főtt húst szerette zöldségkörettel. Igaz, a hús időnként fácán vagy szarvas volt. Emellett kedvelte a Sunday Roastot, tehát a tipikus brit vasárnapi fogást, aminek alapja a steak és a sült burgonya. Desszertként főleg csokoládét, epret vagy barackot fogyasztott.

Visszhangzott a palota, akkorákat nevetett a barátnőjével: Anne Kelly, a brit királynő személyi asszisztense a visszaemlékezésében azt értette az alatt, hogy II. Erzsébet „kilépett egy kis időre”, hogy barátnői találkozókat tartottak.

Kelly, aki egyszer kijelentett, hogy szeretne a királynővel megöregedni, elmondta, hogy mind ketten igazi nők, ezért mindent és bármit megbeszéltek, így például a sminktitkokat, hogy melyik ékszer melyik ruhával áll jól, de a rajongásig szeretett unokákról is szó esett, a palota pedig visszhangzott kettejük nevetésétől.

Remek volt a kémia az uralkodó és Donald Trump közt – legalábbis a volt elnök szerint: Donald Trump, korábbi amerikai elnök így emlékezett vissza II. Erzsébet királynőre, akiért rajongott:

„Kivételes asszony volt, soha nem követett el hibát. Az egész estét átbeszélgettük, amikor nála jártam. Sokkal több időt töltöttünk együtt, mint azt az emberek hitték. Nagyszerű volt a kémia közöttünk.”

Négy szócska árulkodott róla, hogy a viszonya megromlott Harry herceggel: Miután egy interjúban Harry herceg és Meghan Markle rasszizmussal vádolta meg a brit királyi családot, II. Erzsébet közleményt adott ki, amiben leszögezte, hogy a sussexi pár és gyermekeik mindig is szeretett családtagok maradnak.

Hozzátette, hogy: „some recollections may vary”, azaz a királyi család tagjai nem emlékezhetnek ugyanúgy bizonyos dolgokra, mint a pár. Ezzel arra célzott, hogy szerinte nem elég valósághűek az interjúban elhangzott állítások.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló