Félelmetes lények az indiai mitológiából



Ismerd meg az indiai kultúra legrémisztőbb alakjait és azok hidegrázós legendáit!Baak: Az Assamban élő emberek abban hisznek, hogy Baak egy groteszk külsejű, gyilkos természetű, halakat fogyasztó, tavakban élő teremtmény. A hiedelmek szerint miután Baak megöli az áldozatát, a mély vízbe rejti annak holttestét, majd felveszi az alakját, hogy további áldozatokat keressen.

Muhnochwa: Elsősorban Kanpurban hallani a rettenetes Muhnochwáról, ami egy olyan erőszakos lény, ami állítólag lemarja az emberek arcát és megöli őket. A 2000-es évek elején rengetegszer emlegették a szörnyet a város lakói, ugyanis őt tették felelőssé több 2002-es támadásért, amelyek esetében horzsolásokkal az arcukon jelentkeztek az áldozatok.

India számos más területén is rettegtek a lénytől az emberek, ugyanis sok falu támadásokat jelentett. Ugyanakkor azt senki sem tudja, hogy pontosan hogy néz ki Muhnochwa, ugyanis egyes leírások szerint homályos, míg mások szerint hatalmas rovarra emlékeztet.

Nishi: Az indiai legenda szerint Nishi egy veszélyes szellem, amiről általában Bengáliában hallani. A történet szerint Nishi éjszakánként szólítja meg az áldozatát egy számára ismerős hangon, majd olyan alakot vesz fel, amit a kiszemeltje nem lát teljesen, mert mindig messze van, vagy az áldozat egyik ismerősének formáját ölti fel. A szellem általában egy elhagyatott területre vezeti az áldozatát, majd ott megmutatja neki az igazi alakját és megöli.

A hiedelmek szerint a nishik olyan emberek szellemei, akiknek nem volt tisztességes temetése, ezért nem léphettek át a túlvilágra, esetleg balesetben haltak meg, vagy váratlanul érte őket a halál.

Hastar: Néhány indiai legenda szerint Hastar egy elátkozott hindu isten, aki a Bőség istennőjének gyermeke. Mivel egyetlen hindu szentírás sem említi, ezért sokak szerint csak egy kitalált istenről van szó, de az igazság az, hogy sok más hindu istent sem említenek a könyvek, mégis sokan kedvelik őket.

A legenda szerint az univerzum születésekor 16 millió istennek és istennőnek adott életet az istennő, aki az első gyermekét, Hastárt szerette a legjobban. Hastár azonban elképesztően kapzsi volt, minden vagyont magának akart, ezért ellopta az istennő összes aranyát, ám amikor a gabonára is rátette volna az enyves kezét, akkor a testvérei elkapták és darabokra törték.

Az istennő iránta érzett szeretete azonban megakadályozta, hogy Hastár szétszóródjon az univerzumban, viszont ennek feltétele az volt, hogy senki sem ismerheti, tehát idővel mindenki el fogja felejteni.

Yakshi: Kerala leghíresebb szelleme yakshi, aki életében egy áruló, csábítónő nő volt, amíg erőszakos halált nem halt. Yakshi a magas pálmafák tetején él, ahova gyönyörű nő képében csábítja fel a férfiakat, akiknek aztán megissza a vérét.

A legenda szerint Yakshi egy Mangalathu nevű nő volt, aki gazdag családba született a Dél-Travancore-i Kanjiracode-ban (ma Tamil Naduban). Az álomszép Mangalathu udvarhölgyként alakított ki bensőséges kapcsolatot a király fiával és annak riválisával. Miután a szolgálója megölte, Mangalathu yakshi lett, tehát tulajdonképpen vámpír.

Mohini: A legenda szerint egy női szellem, Mohini kísérti a régi kutakat, kókuszfákat és Dél-India erdejeit. A história azt állítja, hogy Mohini annak a nőnek a bosszúálló, megkeseredett szelleme, aki úgy lett öngyilkos, hogy soha nem tapasztalta meg a szeretetet, ezért most boldog párokat próbál szétszakítani. A mendemonda szerint Mohini erős, halálos illatot áraszt, amivel elkábíthatja az áldozatait, valamint tűzlábakat dobál.

Indiában azonban nemcsak szellem, hanem istennő is Mohini, aki Vishnu hindu isten egyetlen női avatára, akit femme fatale-ként, varázslónőként ábrázolnak, és akiről azt hiszik, hogy megőrjíti a szerelmeseket, akiket olykor a végzetükbe vezet.

Mohini istennő fegyvere az illúzió. India klasszikus és népi mitológiájában Mohini azért csapta be a démonokat, hogy megmentse az isteneket és az emberiséget.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló