Senki sem tudja, hogy hol van az elrejtett jakobita arany



Rejtélyesen eltűnt kincsek.A filmeken, könyveken kívül a valóságban is léteznek eltűnt kincsekről szóló legendák, amelyek közül most megismerheted a legérdekesebb történeteket elveszett, vagy jól elrejtett, gyémántokról, pénzről, aranyról és más kincsekről.

Az elrejtett jakobita arany: A Skóciában található Lochaberben fekszik a mesés Loch Arkaig, amivel kapcsolatban elterjedt az a legenda, hogy, hogy ott található az elrejtett jakobita arany, amit még Spanyolország küldött Skóciába az 1745-ben felkelő jakobitáknak.

A spanyolok hét aranyládát küldtek, de mire az utolsót is kipakolták volna, addigra véget ért a harc, és a jakobita harcosok szétszéledtek. A ládák közül hatot Loch Arkaigba rejtettek el. A pénzt Cluny-i MacPherson kezelte, és vélhetően az arany egy részét egy újabb, de kudarcba fulladt, felkelésre költötte. Az összes arannyal nem sikerült elszámolni.

Az eltűnt firenzei gyémánt: A mesés világossárga firenzei gyémánt eredetileg Ausztria koronaékszereihez tartozott és a Medici család büszkesége volt. A mai árfolyamon nagyjából 20 millió dollárt érő gyémántot csak 2 frankért adta el az a katona, aki 1477-ben elemelte Károly burgundi herceg holttestéről.

Az eredetileg Indiából származó kincset Bécsben mutatták be, mint az osztrák koronaékszer részét, majd 1918 októberében ellopták Erzsébet királyné gyémántkoronájával, gyűrűivel és nyakláncaival egyetemben.

A firenzei gyémántnak 1919-ben veszett nyoma, amikor az őrzésével megbízott Bruno Steiner ügyvéd eltűnt vele. A férfi 1923-ban bukkant fel újra, de 1930-ban bekövezett haláláig tagadta, hogy nála van a firenzei gyémánt, amit azóta sem talált meg senki.

A bűnöző testvérpár hegyekbe rejtett zsákmánya: Közönséges bűnöző volt Jesse James és a testvére, akik lovaskocsikat és vonatokat fosztottak ki a Közép-Nyugati part mentén. Állítólag Jesse James elrejthette a zsákmánya egy részét az Oklahoma Wichita-hegységben található Keechi-hegyekben.

A helyiek és a külföldiek sok éve igyekeznek megfejteni azokat a kincshez vezető szimbólumokat és nyomokat, amelyeket a bűnöző testvérpár a környék szikláiba vésett, ám eddig mindenki elbukott a kincsvadászattal.

Kincsekkel megpakolva süllyedt el a São João: 1552. június 8-án süllyedt el a São João nevű, borssal, drágakövekkel, kínai kék-fehér porcelánnal, szőnyegekkel és más kincsekkel megpakolt, portugál hajó a mai Port St. Johns partvidéke mentén Délkelet-Kelet-Fokföld tartományban.

A legendák szerint a hajóról sikeresen kimentett rabszolgák magukkal vitték a rakomány egy részét, de a pénzzel teli ládák a roncsban maradtak. A kincsvadászok máig keresik az elsüllyedt kincseket. A szerencsepróbálók közül néhányan azt állítják, hogy porcelánt és karneol gyöngyöket találtak a part mentén, egy másik kincsvadász pedig aranymedálra bukkant. Ennek ellenére valószínű, hogy a kincsek nagy része még mindig a víz alatt van.

Kruger elveszett aranya és érméi: Amikor a dél-afrikai háborúban nagyon rosszul álltak a dél-afrikai búrok, akkor az akkori elnök, Paul Kruger úgy döntött, hogy európai száműzetésbe vonult a svájci Genfbe, hogy ne fogják el azt követően, hogy Dél-Afrikát a Brit Birodalomhoz csatolták.

A legenda szerint mielőtt Kruger meghalt Genfben, elrejtett 500 millió dollár értékű aranyrudakat és érméket a kék folyó területén, a mai Mpumalanga tartományban. Ez a történet 1900-ben született, azt követően, hogy Lord Alfred Milner brit kormányzó elmondta, hogy aranyat vittek el a dél-afrikai pénzverdéből és a Nemzeti Bankból.

Állítólag Kruger még Machadodorpban volt, amikor egy vonatot megpakoltak ezekkel az aranyrudakkal és érmékkel, majd a szerelvény elindult Mozambikba, de oda soha nem érkezett meg, tehát úgy tűnik, hogy a rakomány eltűnt Machadodorp és a mozambiki határ között.

2021 februárjában több cikk is megjelent, amely azt állította, hogy Kruger millióinak egy részét megtalálták egy svájci pincében. Azóta visszaszerezte azt a dél-afrikai pénzverde.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló