Gyönyörű helyek, amelyek hamarosan eltűnhetnek (1. rész)Már nem sokáig élvezhetjük ezeknek a helyeknek a látványát.Galapagos Szigetek: A szigeteken közel 9000 olyan faj él, amelyet a világon sehol máshol nem találunk meg. Ez a vadvilág teszi egyedülállóvá Galapagos-t, ami egyre nagyobb veszélynek van kitéve a bevándorló munkások és turisták miatt. Az elkeserítő adatok szerint évente több, mint 12 százalékkal nőtt a turisták és a bevándorló munkások száma, és ugyanennyivel csökkent a fajok száma.

Ennek oka, hogy kecskék és a disznók megették azokat az ételeket, amelyek az őshonos állatfajoknak szolgált táplálékul. A ragadózok, például a patkányok, felfalták a fiatal és gyenge állatokat.

Chersonesos Régészeti Ásatás: Ukrajna délnyugati területén, a Krím félszigeten található ez a görög hely, amit időszámításunk előtt 300 és 200 között alapítottak. Mint tudjuk, ez a terület jelenleg sem nevezhető békésnek, ám a történelmi feljegyzések szerint a városállam mindig háborúban áll a szkítákkal és a Római Birodalommal.

Chersoneos később elvesztette a függetlenségét, majd az V. században a legtöbb görög épületet és templomot lerombolták, ugyanis a kereszténység lett a domináns vallás. Habár Chersoneos a Bizánci Birodalom részévé vált, ez mégsem mentette meg a társadalmat, amikor a normád törzsek megszállták, kirabolták és porrá égették a városállamot nyolc századdal később.

A helyet a Szovjetunió fedezte fel, majd az 1800-as években hozzácsatolták Krímhez. Ettől kezdve szigorúan védett területté nyilvánítottak és újjáépítették. Chersoneos az orosz történelem egyik legfontosabb helyszíne lett, ezért sok orosz történész és régész tanulmányozta. Napjainkban a természet és emberi támadásoknak kell ellenállnia, így például a tengeri eróziónak, a környezetszennyezésnek, a városburjánzásnak.

Tadzs Mahal: A hatalmas, csodás Tadzs Mahal sem fog örökké állni. Annak idején Shah Jahan uralkodó eredetileg sírhelynek szánta az épületet, amikor a felesége meghalt. Az épület 20 év múlva készült el, köszönhetően 20 ezer munkásnak és ezer elefántnak. A Tadzs Mahalt a régi világ leglélegzetelállítóbb csodájaként tartják számon, aminek látogatását korlátozzák.

Ennek oka egy több, mint 10 évvel ezelőtt készített tanulmány, amiben világosan leírták, hogy a víz- és légszennyezés kezdi kikezdeni a meseszép fehér épületet, aminek színe beteges sárgába fordult. India Felső Háza a jelentés miatt döntött úgy, hogy rááldoz némi pénzt az emlékmű felújítására.

Az állagmegóvó program felkeltette a világ érdeklődését, ám 2014-ben nem sikerült javítani a Tadzs Mahal állapotán. Habár néhányan, akik az emlékműnél dolgoztak tagadják, a tanulmány mégis kimutatta a szennyező anyagokat, így például azt, hogy drasztikusan megemelkedett a nitrogén oxid szintje.

A járművek most már nem mehetnek 500 méternél közelebb a palotához, ám sajnos ez kevés lesz a Tadzs Mahal megmentéséhez, hiszen Agra egy belváros, ahol a közlekedés egyre jobban nő, tehát a csodás emlékmű sorsa megpecsételődött.

Glacier Nemzeti Park: 10 ezer évvel ezelőtt még nagyjából 1,6 kilométer vastag jégréteg borította a Montana állambelit Glacier Nemzeti Parkot. Amikor a parkot 1910-ben megalapították, akkor körülbelül 150 gleccsert nézhettek meg itt a látogatók, ám mára csak 25 maradt, 2030 végére pedig az utolsó is el fog tűnni.

A park szívének a Grinnel Gleccsert tartják. Ennek a 90 százaléka a XX. században olvadt el a globális felmelegedés miatt, ugyanis a parkban 1,8-szor magasabb a hőmérséklet, mint a Föld bármely más területén.

Intramuros: A Fülöp-szigetek második legnagyobb városának, Manila körzetének az elnevezése Intramuros. A helyet még mindig ugyanazok a falak védik, amelyek a XVI. században épültek, méghozzá annak ellenére, hogy az évszázadok során rengeteg támadásnak voltak kitéve.

Az ősi falak nem akarják beengedni a modern világot, ám ez nem érdekelte a Starbucks és a McDonald’s üzletláncokat, amelyek Intramuros köré épültek. A sáncárkok a golfozó helyek részévé vált.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló