Gyönyörű helyek, amelyek hamarosan eltűnhetnek (2. rész)Már nem sokáig élvezhetjük ezeknek a helyeknek a látványát.A görög Olympia: Az köztudott, hogy a görögök találták fel az olimpiai játékokat, ám azt kevesen tudják, hogy létezik egy Olympia nevű város. Az évek során Olympia sok kultúrának adott otthont, ami együtt járt azzal, hogy rengeteg különböző istent imádtak a városban, így például Kronoszt, a Titánok Királyát, vagy a gyönyörű Aphroditét, a szerelem és a vágy istennőjét.

A történelem során egy kultusz tudta kisajátítani a görög várost, amelynek lakói Zeuszt nevezték ki uralkodójuknak. Ezt követően Olympia minden részét a főisten tiszteletére alakították ki. Ezek közé tartózott az a 13 méter magas, arany és elefántcsont szobor, amely sajnos már a múlté.

Az olimpiai játékokat is itt rendezték meg, az olimpiai láng pedig a mai napig itt ég, és innen viszik abba az országba, ahol éppen megrendezik a játékokat. Ebben azonban az irónia az, hogy pont a tűz jelenti a legnagyobb veszélyt.

2007-ben sok gyújtogatás történt a városban, a tűzvész pedig több, mint 60 embert ölt meg. A tűzoltóknak az utolsó pillanatban sikerült megakadályozniuk, hogy Olympia a lángok martalékává váljon.

Emellett a globális felmelegedés is fenyegeti, hiszen ez is tüzeket okoz a területen, ráadásul egyre nehezebb elfojtani a lángokat. A görögök próbálnak mindent bevetni a tűz ellen, de ez a kísérlet sokszor kudarcba fullad.

Chan Chan Régészeti Zóna: A legnagyobb prekolumbiai város 20 kilométeres körzetet Peruban. Régen a chimu-k éltek itt. Az eredeti lakosok kilenc különböző erődre osztották fel a várost, melyeknek megvolt a maga autonómiája.

Az antropológusok feltételezik, hogy Chan Chan az első igazi mérnöki társadalom az Újvilágban. Ezt igazolja, hogy a helyiek képesek voltak egy olyan öntözőrendszer kialakítására, amely az egész várost ellátta, de a csatorna építéssel is kísérleteztek, Ezek egészen a Chicama folyóig értek volna abban a korban, amikor a „civilizált” Európa még nem is hallott erről.

Chan Chan több, mint 600 évig létezett, ám végül az Inka Birodalom megdöntötte a várost. Napjainkban igazi régészeti csoda, amit nemcsak a fosztogatók támadnak, hanem az olyan viharok is, mint például a halálos El Nino jelenség. Az erős földrengések tovább rontották város esélyeit, ugyanis a teljes összeomlás veszélye fenyeget.

Királyok Völgye Egyiptomban: Egyiptomot sem kíméli a természet és az emberiség. A Királyok Völgyében olyan híres történelmi alakok nyugszanak, mint II. Ramszesz és Tutanhamon. A történelemben a fáraók félelemmel vegyes csodálatot keltettek az emberekben, de most, évszázadokkal később, a kincsvadászok egyáltalán nem félnek betörni a területre, hogy kirabolják a völgyet, amit a turistáktól is meg kell védeni.

A legnagyobb bajt az okozza, hogy a sírok között gombák kezdtek nőni. A tudósok úgy vélik, hogy a paraziták a gyenge szellőzés és a látogatók kipárolgása, kilégzése miatt kezdtek el terjedni. Az egyiptomi régészeti vezető ezzel kapcsolatban azt jósolta, hogy 150 éven belül elenyészhet a Királyok Völgye.

A sírokon belüli faragványok és festmények már kezdenek eltűnni, ezért csökkentették a beengedhető turisták számát, néhány kiállítást pedig teljesen be kellett zárni.

Lamu, Kenya: 2001-ben nyilvánították a világörökség részévé a XIV. század óta létező, máig lakott várost, ami az egyik eredeti Swahili település volt valahol Afrika keleti partján. Lamu a fénykorában nemcsak a környék legnagyobb városa címet tudhatta magáénak, hanem ez a település számított a művészet, a politika és az irodalmi tanulmányok középpontjának is.

Később kiemelt stratégiai helyszínként használta Németország és Britannia. Lamu 1960-ban nyerte el a függetlenségét, tehát ugyanakkor, amikor Kenya. 2011-ben tilos volt a városba utazás, mert az Al Shaabab terrorszervezet rengeteg embert elrabolt, illetve brutális gyilkosságokat követtek el. Sajnos a terrortámadások ellen képtelenség megvédeni az olyan történelmi helyeket, mint például Lamu.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló