Ezek a szervezet számára legfontosabb vitaminok



Melyik vitamin mire jó?A-vitamin (karotinok, retinol): A szem vitaminjának is nevezik, de emellett szerepe van a csontok és a bőr egészségének megőrzésében is. Az A-vitamin kiemelt szerepet játszik a retina fényérzékeny anyagának felépítésében.

A-vitamin források: máj, répa, kajszibarack, sütőtök, tengeri hal, tojássárgája, gabonafélék, spenót

D-vitamin (kalciferol): A D-vitamin más néven kalciferol, ami a D2-, D3-vitamint jelöli. Ezek közül a D3 az erősebb. Sokan azt hiszik, hogy a napfény tartalmazza, de ez tévedés, ugyanis a D3-vitamin a bőrben keletkezik az UV-B sugárzás hatására.

Ez a vitamin a szervezet kalcium hasznosulása szempontjából fontos, valamint egyre több kutatás bizonyítja, hogy gátolja a sejtburjánzást némely daganatos megbetegedésnél. Nagyon fontos pótolnia főleg azoknak, akik növényi alapú táplálékot esznek, túl sok alkoholt fogyasztanak vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszer szednek.

D-vitamin források: halmájolajak, margarinok, tojássárgája, máj

E-vitamin (tokoferol): Leginkább az antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt népszerű a kozmetikaiparban és az élelmiszeriparban. Az E-vitamin erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, kiemelt szerepet tölt be a rákmegelőzésben.

E-vitamin források: növényi olajok, magvak, olívaolaj, sáfrányos szeklice, mandula, gabonacsírák

K-vitamin (filokinon, menakinon): A K1 és a K2 vitamin rendkívül fontos a véralvadáshoz, ugyanis a hiánya vérzékenységet okozhat. A hiánya antibiotikum kúra után, Crohn betegségnél, vagy más emésztőrendszeri megbetegedés következményeként jelentkezhet.

K-vitamin források: brokkoli, spenót, sóska, káposzta, szója, máj

B-vitaminok: Általában B-vitamin komplexként hivatkoznak rájuk, és gyakran a különféle multivitaminokban is együttesen szerepelnek a B-vitamin legfontosabb fajtái. A B-vitamin az idegrendszerre, a bőrre, az emésztőrendszerre és az anyagcserefolyamatokra gyakorolja a legnagyobb hatást.

B1-vitamin (tiamin): A szív, az izmok és az idegrendszer rendes működésében és a szénhidrát anyagcserében játszik nagy szerepet.

B1- vitamin források: gabonafélék, diófélék, karfiol, burgonya, barna rizs

B2-vitamin (riboflavin): A B2-vitamint szépségvitaminnak is nevezik, ugyanis szerepet játszik a bőr, a haj és a köröm rendben tartásában, és a normál növekedésben is nagy szerepet játszik.

B2-vitamin források: tejtermékek, tojás, máj, élesztő, avokádó, gombák, aszpargusz

B3-vitamin (niacin): Mivel antioxidáns hatású és csökkenti a vérben a koleszterinszintet, ezért a B3-vitamin csökkenti a szívinfarktus lehetőségét is.

B3-vtamin források: húsfélék, halfélék, tejtermékek, dió

B5-vitamin (pantoténsav): A D-vitamin és bizonyos hormonok előállításában van nagy szerepe a B5-vitaminnak, ami minden élelmiszerben megtalálható.

B6-vitamin (piridoxin): Sokféle anyagcsere folyamatban játszik nagy szerepet a B6-vitamin, ami elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez és a vérképzéshez is.

B6-vitamin források: élesztő, húsok, tojás, krumpli, máj

B7-vitamin (biotin vagy H-vitamin): A haj, a bőr és a körmök egészségében, a zsírsavak előállításában, a glükóz újratermelésében és az anyagcsere folyamatokban fontos a B7-vitamin.

B7-vitamin források: máj, vese, tojás, karfiol, mogyorófélék

B9-vitamin (folsav): Rendkívül fontos a B9-vitamin, aminek megfelelő bevitele nagyon fontos a terheseknél. A B9-vitaminnak szerepe van a fehér- és vörösvérsejtek képzésében, a vérlemezkék képzésében, a gyomor és a bélrendszer működésében.

B9-vitamin források: máj, spenót, gyümölcsök, élesztő

B12-vitamin (kobalamin): Az anyagcsere folyamatokban (például szén-hidrát anyagcsere, fehérje anyagcsere) és a vörösvértestek képzésében kap kiemelt szerepet.

B12- vitamin források: Állati eredetű ételek

C-vitamin vagy más néven az aszkorbinsav: Ennek a vitaminnak a pótlására van a legnagyobb szüksége a szervezetnek, minden más vitaminnál magasabb az ajánlott napi beviteli értéke.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló