Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a 25 éve bemutatott RoninrólÉrdekességek az akciófilmről.Eredetileg Jerry Goldsmith írta volna a zenét, de az utolsó pillanatban meggondolta magát: Eredetileg a 18-szoros Oscar-jelölt Jerry Goldsmith írta volna a zenét, ám váratlanul visszalépett. Mivel ezt akkor tette, amikor már elkészült a Ronin végső vágása, és teljesen kész volt a film, ezért sürgősen találni kellett egy új zeneszerzőt, aki az akkor még alig ismert Elia Cmiral lett.

A Ronin azon kevés filmek egyike, amelyben Sean Bean nem hal meg: Ebben a filmben kivételesen nem halt meg a Sean Bean által alakított karakter, viszont a 30. perce eltűnt, ugyanis a Natascha McElhone által játszott Deirdre rájön, hogy a férfi nem olyan profi, mint szeretné, ezért kifizeti és kirúgja a csapatot, így ő az, aki több társával ellentétben, élve megúszta a küldetést.

John Frankenheimer eredeti terve azonban nem ez volt, ugyanis ő képernyőn kívül meg akarta ölni a karaktert. Ez úgy nézett volna ki, hogy amikor a csapat elhagyja az épületet a Bean által játszott Spence nélkül, akkor lövések dördültek volna, egyértelműen arra utalva, hogy a férfit megölték.

Egy másik elképzelés szerint egy párizsi utcán ölték volna meg az írek. A rendező azonban úgy döntött, hogy megkíméli a karakter életét, elvégre mindenki számára egyértelmű, hogy megölik, ha eljár a szája.

Ez volt a forgatókönyvíró első és egyben utolsó hollywoodi mozifilmje: Ez volt a forgatókönyvet író J. D. Zeik első olyan munkája, amiből mozifilm készült, és egyben a mai napig utolsó is. A Roninon kívül csak négy alkotás szerepel a filmográfiájában. Ebből kettő tévéfilm, kettő pedig az amerikai mozikat elkerülve, rögtön DVD-n jelent meg.

Az operatőrt egy Magyarországon forgott HBO-film miatt választotta a rendező: A francia Robert Fraisse-t választotta a film operatőrének a rendező. Fraisse akkoriban kezdte a hollywoodi karrierjét, és korábban olyan filmeken dolgozott, mint az Emmanuelle 2., a Magas szőke + 2 szőke, vagy A szerető, 1997-ben pedig már a Hét év Tibetbenen dolgozott. 1994-ben Oscar-díjra jelölték A szeretőért.

Frankenheimer azonban nem ezért akarta őt megszerezni a Roninhoz, hanem az 1994-es, teljes egészében Magyarországon forgatott HBO-produkció, az X polgártárs miatt érezte úgy, hogy ő lesz a megfelelő ember a feladatra.

A rendező több, min 2000 beállítást tervezett a Roninhoz, és úgy gondolta, hogy Fraisse elég tapasztalt és megvan a tudása ahhoz, hogy megvalósítsa azokat. Emellett míg a francia filmesek általában kisebb csapattal dolgoznak, és több idő áll a rendelkezésükre, addig itt sokkal nagyobb volt a stáb, az idő pedig jóval rövidebb, de az X polgártársban végzett munkája azt bizonyította, hogy ez nem jelent kihívást a francia operatőrnek.

Eredetileg más befejezést szántak a filmnek: Az eredeti terv szerint a film utolsó jelenete úgy nézett volna ki, hogy Deirdre kint, egy lépcső tetejéről nézi a kávézót, majd hirtelen megjelenik egy kisbusz, ami lefékez a nő mellett, akit betuszkolnak, és elhajtanak vele. Azt nem mutatták volna, hogy mi történik ezek után, de egyértelmű, hogy mi várt a nőre.

A tesztvetítések nézőinek nem tetszett a befejezés, ezért azt megváltoztatták arra, hogy Deirdre beül az autójába és elhajt. Ezt túl hollywoodinak találta a tesztközönség, ráadásul nyitva hagyta a lehetőséget egy esetleges folytatás előtt. Végül a stúdió a mindenki által ismert befejezés mellett döntött.

Egy kétszeres Oscar-jelölt író-rendező is besegített a szkriptbe, neve mégsem szerepel a stáblistán: David Mametnek adta át a stúdió J. D. Zeik forgatókönyvét, azzal a kéréssel, hogy kicsit dolgozza át, a neve azonban lemaradt a Ronin stáblistájáról. Mamet az Amikor a farok csóválja című filmje után eldöntötte, hogy többé nem fog mással osztozni a filmek írói kreditjén.

Amikor az MGM úgy döntött, hogy egyenrangú íróként kezeli kettejüket, akkor Mamet azt kérte, hogy esetében csak álnevet használjak, ezért esetében a Richard Weisz szerepel társíróként a stáblistán.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló