Elképesztő történetek palackpostákrólIsmerd meg a legérdekesebb történeteket!Theophrasztosz palackpostája: A legelső ismert palackpostát időszámításunk előtt 1500 körül készítették, az egyik legkorábban feljegyezett üzenetet pedig időszámításunk előtt 310-ben indította útjára az ókori görög filozófus, Theophrasztosz.

Azt nem tudni, hogy mi állt az üzenetben, de az kiderült, hogy Theophrasztosz azt az elméletét akarta bebizonyítani, hogy az Atlanti-óceán vizeiből jött létre a Földközi-tenger. Az üzenetet még senki sem találta meg, ha azonban valaki egyszer rábukkan, akkor ő lesz a világ legrégebbi palackpostájának felfedezője.

Hamvak a palackban: Az ausztráliai Észak-Queensland egyik strandján sétált Crystal és Rick 2023-ban, amikor egy különös palackot vettek észre a vízben. Rick bement a vízbe, hogy kiszedje a palackot, amiben úgy tűnt, hogy némi homok is van az üzenet mellett.

A palackot Crystal próbálta kinyitni, ám az üveg nyaka annyira keskeny volt, hogy sehogy sem tudták kivenni belőle az üzenetet. Amikor aztán Crystal azzal próbálkozott, hogy fejjel lefelé fordítja az üveget, akkor abból kiszóródott a benne lévő por, így anélkül is el tudták olvasni az üzenetet, hogy kivették volna.

A pár számára ekkor vált világossá, hogy jobb lett volna ha békén hagyják az üveget, ugyanis a következő állt az üzeneten:

„Itt nyugszanak Geoffrey hamvai. Ha megtalálnak, kérem, dobják vissza az üveget a dagály idején, hogy folytathassam az utamat!”

Rick és Crystal azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy tettek egy kis homokot az üvegbe, majd visszadobták a vízbe, ám ha valóban Geoffrey hamvait rejtette a palack, akkor a fizikai utazása véget ért az ausztrál tengerparton.

Palackposta hozta össze a svéd fiatalembert és az olasz lányt: Ake Viking a tengeren, magányosan élt 1956-ban. A svéd fiatalember szerelemre vágyott, ezért az egyik este elhatározta, hogy palackpostát küld. A levélbe megírta az elérhetőségeit, valamint azt, hogy: „Valaki széphez és távolihoz.”

A fiatalember valójában nem fűzött ahhoz sok reményt, hogy bárki is válaszolna az üzenetére. Két évvel később azonban megérkezett a válasz egy Paolina nevű olasz nőtől, akit teljesen lenyűgözött a palack és az abban rejlő üzenet.

Viking és Paolina levelezni kezdtek, hamarosan pedig egymásba szerettek. Amikor végre személyesen is találkoztak, akkor Viking úgy döntött, hogy felhagy a halászattal, és feleségül vette a nőt, akivel Szicíliába költözött.

Egy gyászoló anya üzenete: Egy francia anya 2002-ben a La Manche csatornán kompozott, amikor a 13 éves fia, Maurice elhunyt. A gyászoló nő fogott néhány apróságot a gyermekétől, majd azokat egy könnycsepp alakú üvegbe helyezte. Egy levelet is mellékelt, amiben ez állt: „Bocsáss meg nekem, amiért olyan dühös voltam az eltűnésed után! Bocsásd meg, hogy nem tudtalak megmenteni a haláltól!”

A vízre bocsátott palackot két héttel később, Kent partjainál találta meg Sioux Peto és Karen Liebreich, akik lefordították a levelet, majd évekig keresték annak íróját. 2006-ban Karen könyve írt a történetből, ami Üzenet a palackban címmel jelent meg, és bestseller lett.

Néhány hónappal később jelentkezett a levelet író francia anya, aki hamarosan találkozott Karennel, ám ő soha nem árulta el az asszony nevét.

A világrekorder palackposta: A navigátorok és a tengeri térképkészítők, több, mint 100 évvel ezelőtt, „úszó palackokkal” próbáltak minél többet kideríteni a különböző vizek áramlásáról és az árapályáról. A Skóciában található glasgowi hajózási iskola több, mint 1,889 palackot dobott a tengerben 1914-ben.

A palackok mindegyikében volt egy nyomtatott kártya azzal az információval, hogy hogyan lehet visszajuttatni a palackot a navigációs iskolának. Utoljára 2011-ben egy skót halász talált egy palackot, amikor felhúzta a halászhálóját.

A mai napig ez a legrégebbi palacküzenet, amit a modern korban találtak, és még a Guinness Világrekordok Könyvébe is bekerült. A projekt közel 2000 palackjából több, mint 300 ért partot az elmúlt években.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló