Nem igaz, hogy a cukorbetegeknek nem lehet tetoválásaTévhitek a tetoválásokról.A cukorbetegeknek nem lehet tetoválása: Tévhit, hogy a cukorbetegség befolyásolja a tetováltatást. Az orvosok elővigyázatosságból azt tanácsolták eddig, hogy olyan helyre ne kerüljön tetoválás, ahol kevesebb vér kering, és ahol az inzulint kell beadni, mert ezeken a területeken könnyen megsérülhet a bőr.

Ez a javaslat azoknak a betegeknek szól, akik teljes mértékben figyelnek az egészségükre és tesznek azért. Azok a cukorbetegek, akik legyintenek a figyelmeztetésre, fokozott veszélynek teszik ki magukat, mert a bőrük elveszítheti a regeneráló képességét, a sebeik pedig lassabban gyógyulnak.

Terhesen nem lehet tetováltatni: Semmiféle bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a tetoválás valamiféleképpen károsítaná a kismama vagy a magzat egészségét, tehát a várandós és a nem terhes nőkre is ugyanakkora kockázat vonatkozik, ugyanúgy kaphatnak vérmérgezést, amit a tetoválószalonok rossz higiéniája okozhat.

Az orvosok azt tanácsolják a tetoválásra vágyó kismamáknak, hogy a hátukra ne varrassanak semmit, mert szerintük az megzavarhatja a magzatot.

A hemofíliában szenvedő embernek nem lehet tetoválása: A hemofília olyan betegség, amely esetében a véralvadás nem megfelelő, ennek pedig különböző szintjei vannak. Aki enyhe hemofíliában szenved, annak a vérzési szövődmények kockázata sokkal alacsonyabb, tehát tetováltathat, de csak az orvos megfelelő útmutatását betartva. A súlyosabb hemofíliában szenvedő emberek már nem varrathatnak a bőrükre.

Akadnak azonban, akik a közepes vagy súlyos hemofília ellenére tetováltattak, méghozzá úgy, hogy semmiféle komplikáció nem lépett fel. Ez azt bizonyítja, hogy ez nagyban függ az egyéntől, viszont a veszélyes meglepetések elkerülése érdekében jobb, ha a hemofíliában szenvedő beteg konzultál az orvosával, még mielőtt tetováltatna!

A tetovált emberek nem adhatnak vért: Akik azt hiszik, hogy a tetovált emberek nem adhatnak vért, azok tévednek, ugyanis ezt ugyanúgy megtehetik, mint azok, akik semmit sem varrattak a bőrükre. A tetoválásokat egy speciális géppel készítik, a festékanyagot pedig a bőr irharétegébe juttatják.

A tetováláskor óvatosnak kell lenni, mert ha rosszul csinálják, akkor az vérmérgezéshez vezethet, aminek gyógyulási ideje 6 hónapig is elhúzódhat. Miután letelt az idő, országtól és az érintett egészségügyi intézménytől függően adhat vért az, akinek tetoválása van.

Ugyanazt a tűt használják a tetoválók: A tetoválószalonok többsége szigorú higiéniai szabályok szerint dolgozik, tehát minden tű steril, vadonatúj, ahogy a kesztyűk és minden más eszköz is.

A tetoválók annak érdekében, hogy megnyugtassák a vendégeket arról, hogy minden steril környezetben történik, előttük bontják ki a tűket, amiket a tetoválás után előttük dobnak a veszélyes hulladék közé. Természetesen akadnak olyan szalonok, ahol nem tartják be a higiénia szabályokat, ezért is fontos az alapos kutatás a tetováltatás előtt!

Akin tetoválás vagy, azt nem lehet MRI-vel megvizsgálni: Sokan azt hiszik, hogy a tetováló festékben lévő fémes elemek miatt nem lehet MRI vizsgálatot végezni azokon, akik tetováltattak. Ez valójában csak mítosz. A németországi Max Planck Intézet tanulmányából kiderült, hogy valójában olyan alacsony a mellékhatások valószínűsége, hogy az teljesen elhanyagolható.

A fehér tetoválások jobban fájnak: Ugyanolyan fájdalmas, mint a színes vagy a fekete tintával készült varrások. Sőt, az igazsághoz az is hozzátartózik, hogy annak érdekében, hogy a fekete tetoválás fényesebb és hangsúlyosabb legyen, némely részt fehér festékkel készítik.

Nem lehet eltüntetni a tetoválást: Ma már el lehet távolítani a tetoválásokat, de az igaz, hogy nem mindegyiket. Habár egyre több a tetoválás eltávolítására szakosodott hely, ez mégsem jelenti azt, hogy mindenhol teljesen ismerik az eltávolítás módját.

Leginkább a fekete és a kis mintájú tetoválásokat távolítják el a legkönnyebben, viszont a színesekkel már nem ilyen egyszerű a munka. A varratokat általában lézerrel igyekeznek eltüntetni.

(Forrás: vilagunk.hu)

Ajánló

Ajánló